Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Margrethe og prins Henrik:

Hevder å ha svaret på dronningens smilegåte: - Hun er veldig bevisst

Dronning Margrethe av Danmarks smil skapte overskrifter. Nå mener en prest at hun har forklaringen.

SMILER ETTER SORGEN: Dronning Margrethe av Danmark mistet ektemannen sin tirsdag kveld. Da hun onsdag viste seg og kikket på blomsterhavet, var det derimot ingen sorg å skimte hos dronningen. Nå tror sognepresten at hun har svaret på hvorfor. Foto: Martin Høien/Billedbladet
SMILER ETTER SORGEN: Dronning Margrethe av Danmark mistet ektemannen sin tirsdag kveld. Da hun onsdag viste seg og kikket på blomsterhavet, var det derimot ingen sorg å skimte hos dronningen. Nå tror sognepresten at hun har svaret på hvorfor. Foto: Martin Høien/Billedbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag sovnet prins Henrik av Danmark stille inn klokka 23:18. Han ble 83 år gammel, og døde som følge av en lengre periode som syk.

Han var ektemannen til Danmarks regent, dronning Margrethe, og far til kronprins Frederik og prins Joachim. Siden dødsfallet har danske medier oppdatert folket om kongefamiliens tilstand, og hvor veien nå går videre for de resterende medlemmene.

BLE ENKE: Prins Henrik av Danmark døde tirsdag, 83 år gammel. Dronning Margrethe av Danmark er nå enke, men viser ikke sorgen sin for danskene. Foto: NTB scanpix
BLE ENKE: Prins Henrik av Danmark døde tirsdag, 83 år gammel. Dronning Margrethe av Danmark er nå enke, men viser ikke sorgen sin for danskene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere beit seg merke i at Margrethe onsdag, bare timer etter at ektemannen hadde gått bort, viste seg fram - med et stort smil om munnen. Dagbladet omtalte blant andre saken, og fikk forklart at smilet trolig skyldes kongelig kutyme. Nå kommer en annen forklaring.

- Veldig bevisst

- Dronning Margrethe er profesjonell til fingerspissene. Hun er som dronning oppdratt til å stå i stormen. Margrethe er av den gamle sorten, som ikke viser følelser offentlig. Hun kan smile og le, men gråter aldri, sa Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, til Dagbladet.

Vi trenger ikke gå langt tilbake til tid for å finne eksempler på det Stavseng poengterer. Da Diana døde i 1997, var det mange som reagerte på at dronning Elizabeth II ikke sørget med resten av britene, i hvert fall ikke i offentligheten. Hun og familien oppholdt seg i Skottland, men etter mye press valgte de å vise seg for folket.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Danske Ekstra Bladet har imidlertid en annen forklaring på dronningens smil. Jo da, det stemmer at kongelige tradisjonelt sett ikke har vist sorgen sin offentlig, men i kristne land har det lang tradisjon. Margrethe er nemlig ikke bare dronning av Danmark, hun er også kirkens overhode.

- Vi så majestetens smil både i dag og i går. Som jeg ser det, ifører majestetens seg frimodighet helt bevisst, forteller Kathrine Lilleør, sokneprest ved Sankt Pauls kirke, til den danske avisa.

BLOMSTERHAV: Dronning Margrethe tok seg god tid til å se på kondolansebukettene, men virket ikke preget. Det kan være på grunn av hennes rolle som kirkens overhode. Foto: Martin Høien / Billedbladet
BLOMSTERHAV: Dronning Margrethe tok seg god tid til å se på kondolansebukettene, men virket ikke preget. Det kan være på grunn av hennes rolle som kirkens overhode. Foto: Martin Høien / Billedbladet Vis mer

- Det er ikke latter eller et smil fra øre til øre, men et kontrollert smil. Hun er veldig bevisst på at hun ikke bare er regent, mor og farmor, men også kirkens overhodet, sier soknepresten.

Ifølge avisa ser man i kristendommen på døden som en reise til Guds rike, og derfor kan man som troende finne trøst i angivelig evig liv i himmelen. Soknepresten refererer til et bibelsitat.

- Som Jesus sa til Maria da hun sto foran den tomme graven: «Kvinne, hvorfor gråter du? Gud vil ikke at vi skal gråte over døden, fordi han vet at det ikke er noe å gråte over», sier presten.

Dronning Margrethe har ved flere anledninger besøkt kirka som Lilleør jobber i, og skal fra tidlig alder ha vist stor interesse for salmer og kristelig lære.

Overfor avisa forteller Lene Balleby, kommunikasjonssjef ved det danske hoffet, at dronningen og resten av familien har mottatt mye kjærlighet de siste dagene. Det har de bemerket seg.

- Man kan nesten se det på [Margrethe], sier hun.

Ble blank i øynene

Selv om dronningen valgte å smile til folket, valgte hennes sønn å vise at han faktisk sørget.

Kronprins Frederik (49) besøkte også blomsterhavet, sammen med kronprinsesse Mary (46) og deres barn, tidligere denne uka. Han smiler på flere av bildene som ble tatt torsdag, men en kan også skimte en alvorlig mine i hans uttrykk. Da farens kiste ble fraktet til Christiasborg slottskirke, sto han også i tårer. ​

- Kronprins Frederik er et følelsesmenneske og blir ofte blank i øynene. Han gråt både i bryllupet sitt og under et besøk til Grønland, sa Stavseng og fortsatte:

- Flere danske kolleger syntes det var noe underlig å se dronning Margrethe så smilende etter tapet av mannen. Det er lov å felle en tåre. Selv om hun smilte på utsiden, gråt hun nok innvendig, sa han.

Han trekker slutninger til Norge, der våre kongelige har som tradisjon å sørge med folket eller å vise følelser.

- Kronprinsesse Mette-Marit gråter hele tida, og er kongefamiliens største følelsesmenneske. Hun blir lett beveget, og bryr seg heller ikke om hun gråter offentlig. Også kong Harald og dronning Sonja blir lett rørt. I dagene etter 22. juli-angrepet gråt kongefamilien med folket. Gjennom tårer har de også vunnet folkets hjerter. Tårer lyver ikke, de kommer som følge av ekte følelser, forklarte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!