Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hevder han skjulte at dronningmora var rasist: - For fælt å skrive

Skribent sir Roy Strong letter på sløret om sitt forhold til den avdøde dronningmora.

AVSLØRINGER: Den britiske dronningmora, som gikk bort i 2002, hadde ifølge skribent sir Roy Strong fordommer mot hudfarge. Her er hun avbildet i 1985, sammen med barnebarna (f.v.) prins Charles, prins Edward, prinsesse Anne og prins Andrew. Foto: Norman Parkinson/ AP/ NTB scanpix
AVSLØRINGER: Den britiske dronningmora, som gikk bort i 2002, hadde ifølge skribent sir Roy Strong fordommer mot hudfarge. Her er hun avbildet i 1985, sammen med barnebarna (f.v.) prins Charles, prins Edward, prinsesse Anne og prins Andrew. Foto: Norman Parkinson/ AP/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sir Roy Strong (81) har levd et innholdsrikt liv som direktør for både The National Portrait Gallery og Victoria & Albert Museum i London, og han har dessuten pleiet omgang med flere medlemmer av det britiske kongehuset.

En del av opplevelsene sine har han dokumentert i dagbøker som spenner over mange år, deriblant mye av 1960-, 1970-,1980- og 1990-tallet. Strongs dagbøker er samlet i to utgivelser, som ble utgitt i henholdsvis 1997 og 2017.

Da Strong gjestet litteratur- og kunstfestivalen Hay Festival i Wales i helga, avslørte 81-åringen imidlertid at det ikke er alt som er dokumentert i de publiserte dagbøkene hans.

Ifølge The Times røpet skribenten at han bevisst hadde utelatt rasistiske kommentarer fra den britiske dronningmora, dronning Elizabeth - født Elizabeth Bowes-Lyon. Dronningmora gikk bort i 2002, 101 år gammel.

- For fælt til å skrive ned

Deler av innholdet i dagbøkene til Strong er tidligere blitt omtalt som ondskapsfullt, men på litteraturfestivalen understreket Strong at han alltid har valgt å beskytte dem som står ham nær.

- Jeg ærer monarkiet for alle dets lyter, påpekte han.

Likevel, etter å ha unnlatt å omtale det i dagbøkene sine, fortalte Strong festivalpublikummet om en spesiell episode som involverte nåværende dronning Elizabeth II (91) sin mor.

SNAKKET RETT FRA LEVRA: Dronningmora avbildet sammen med døtrene sine, prinsesse Margaret og dronning Elizabeth, i 1980. Foto: Keystone Pictures USA/ Zumapress/ NTB scanpix 
SNAKKET RETT FRA LEVRA: Dronningmora avbildet sammen med døtrene sine, prinsesse Margaret og dronning Elizabeth, i 1980. Foto: Keystone Pictures USA/ Zumapress/ NTB scanpix  Vis mer

- Jeg husker at dronningmora kom til lunsj på Ham House, som var en del av V&A, og at hun sa: «Jeg tar med de flytende forfriskningene», og vi visste alle hva det betydde, fortalte Strong - uten å utdype - før han la til:

- Plutselig midt i lunsjen, jeg tror jeg satt til venstre for henne, og dronningen var i Afrika på denne tida, så lente dronningmora seg mot meg og sa: «Vokt dem for 'the blackamoors'» (skulpturer av spesielt afrikanske menn som ble brukt i europeisk kunst rundt 1700-tallet og kan være en nedsettende betegnelse for en farget person journ.anm.).

Og kommentaren fra dronningmora fikk Strong til å heve øyenbrynene, minnes han:

- Da tenkte jeg: «Jeg kan ikke skrive ned det der, det er for fælt». Men man vet at hun var fordomsfull når det gjaldt farge. Så jeg følte alltid at jeg hadde en tilbøyelighet til å være beskyttende når det gjaldt visse ting, men ikke om alt.

MED DIANA: Dronningmora avbildet sammen med prinsesse Diana på hesteveddeløpet Royal Ascot. Foto: AP/ NTB scanpix
MED DIANA: Dronningmora avbildet sammen med prinsesse Diana på hesteveddeløpet Royal Ascot. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

«Synd vi ikke passer på dem fortsatt»

Akkurat når kommentaren fra dronningmora falt, vites ikke. Men ettersom Strong sluttet som direktør for V&A i 1987, er det nærliggende å tro at episoden inntraff før den tid.

Dronningmoras uttalelse omtales som «rasistisk» i en rekke medier, deriblant av ovennevnte The Times, Independent og Mirror. Independent trekker dessuten fram påstander fra William Shawcross' autoriserte biografi om henne, «The Queen Mother», fra 2009.

Ifølge boka skal dronningmora ha sagt til politikeren Woodrow Wyatt, som var en nær venn av henne, at hun hadde «en viss tvil» om jøder. Dronningmora var dessuten imot demokratiske valg i India og støttet et hvitt styre i den daværende britiske kolonien Rhodesia sør i Afrika, skriver The Guardian.

Under en mottakelse for en japansk prins, skal dronningmora dessuten ha ankommet med følgende ord: «Nip on! Nip on!» (spiller på det japanske ordet for Japan, Nippon, eller et nedsettende begrep for japaner, «nip», journ.anm.).

En av hoffdamene hennes, som siteres i Shawcross' biografi, har fortalt at dronningmora gav uttrykk for følgende holdning til det afrikanske kontinentet: «Stakkars, kjære dem; afrikanerne vet bare ikke hvordan de skal styre seg selv - det er bare ikke deres styrke. Så synd at vi ikke passer på dem fortsatt».

Den britiske kongefamilien har foreløpig ikke ønsket å uttale seg om saken.

Hele Norges coronakart