Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjendiser protesterer

Hevder hun ble skutt av politiet

Flere superstjerner har tatt til gatene etter George Floyds dødsfall.

SKYTER: Her patruljerer i et boligområde i Minneapolis. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Den siste uka har vært preget av det mye omtalte dødsfallet til George Floyd. Pinsehelga har sett tusenvis av amerikanere ta til gatene for å protestere etter at den 46 år gamle afroamerikanske mannen døde etter at en politimann satt flerfoldige minutter med kneet mot nakken hans.

HEVDER HUN BLE SKUTT: Halsey forteller på Twitter at hun ble skutt på med gummikuler av politiet under demonstrasjon. Foto: NTB scanpix
HEVDER HUN BLE SKUTT: Halsey forteller på Twitter at hun ble skutt på med gummikuler av politiet under demonstrasjon. Foto: NTB scanpix Vis mer

Demonstrasjonene startet i Minneapolis forrige uke, og har siden sett folk ta til gatene i andre amerikanske byer. Nasjonalgarden er mobilisert i minst åtte amerikanske delstater og en rekke steder har innført portforbud etter voldsomme opptøyer.

En rekke internasjonale kjendiser har gått ut i sosiale medier for å kreve rettferdighet for Floyd, og for å få bukt med rasisme mot svarte.

Gummikuler og tåregass

Flere av dem har også protestert i helga, blant annet Ashley Nicolette Frangipane (25), kjent under artistnavnet Halsey.

Hun har delt flere videoer og bilder fra søndagen, hvor hun og ekskjæresten Dominic Richard Harrison (22), bedre kjent som Yungblood, marsjerte i Los Angeles i protest mot politivold.

PROTESTERTE: Yungblood og Halsey fotografert lørdag. Foto: NTB scanpix
PROTESTERTE: Yungblood og Halsey fotografert lørdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

25-åringen er selv halvt afroamerikaner.

- Vi var fredfulle og holdt armene opp uten å bevege oss, og uten å bryte linja. De begynte å skyte gummikuler og kaste tåregass på oss flere ganger. Borgere som ikke provoserte dem, skriver hun på Instagrams historie funksjon.

- Jeg ble truffet to ganger, én gang av kuler, en annen av splintrer. Vi ble gasset gjentatte ganger over flere timer, fortsetter hun i et annet innlegg.

- Måtte bandasjere mann

Frangipane forteller at hun ikke ble arrestert av politiet, men at mange rundt henne ble det. Hun ble tilsynelatende heller ikke skadet, men forteller at man ikke skal undervurdere gummikuler.

- Jeg måtte bandasjere en mann som så ut som om hele ansiktet hadde eksplodert i dag. Så før du sier, fra ditt komfortable hjem, at vi overdriver, vær så snill å ta i betraktning skadene noen har lidd, skriver hun.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Flere andre internasjonale kjendiser har protestert i gatene, blant andre artist Ariana Grande (26). Hun skriver på Twitter at hun demonstrerte i Beverly Hills, og at det hele gikk fredelig for seg.

- Vi var lidenskapelige, vi var høylytte, vi var kjærlige. Vær så snill og dekk dette også, skriver hun.

26-åringen har repostet et innlegg av artist Tinashe (27), som på sin side hevder at mediene ikke vil at folk skal se at det demonstreres fredfullt.

I Miami har også stjerneparet Camila Cabello (23) og Shawn Mendes (21) blitt observert blant demonstrantene.

«Stillhet er forræderi»

Skuespiller Ellen Page (33) har lagt ut video av at hun er med på protestene i New York. Artist Machine Gun Kelly (30), hvis egentlige navner Colson Baker, har lagt ut bilde av seg selv på Instagram med plakaten «stillhet er forræderi».

Demonstrasjonene har flere steder ført til opptøyer, og flere er skadd og noen har mistet livet. Flere hundre personer ble natt til søndag pågrepet i New York alene.

I flere byer er det innført portforbud for å stoppe protestene, blant annet i Washington D.C. Utenfor Det hvite hus har det vært flere opptøyer, og president Donald Trump rømte i en bunker fredag kveld. Han har ikke blitt sett siden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!