Hevder hun har snakket med avdøde Marilyn Monroe

Prinsesse Märtha Louises nye samarbeidspartner har gjort stor suksess med tv-show og bøker.

KONTROVERSIELL: Engleskolen og prinsesse Märtha Louises nye samarbeidspartner, Lisa Williams, er kjent for at hun hevder å snakke med døde mennesker. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Engleskolen og prinsesse Märtha Louises nye samarbeidspartner, Lisa Williams, er kjent for at hun hevder å snakke med døde mennesker. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Onsdag kunne Engleskolen, Astarte Inspiration, melde at de kommer til å holde et seminar sammen med Lisa Williams i Oslo i september. Lisa Williams er et svært kjent såkalt medium, som hevder hun kan snakke med døde mennesker. 

Samarbeidet vakte oppsikt i dagens Dagbladet, hvor Jan Guillou endte opp med å anklage prinsessa for å drive med kvakksalveri og biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, karakteriserte samarbeidet som «usmakelig».

Engleskolens talskvinne, Carina Scheele Carlsen, sa til Dagbladet at de ikke ønsket å kommentere kritikken, og prinsesse Märtha Louise har i dag fått støtte fra flere hold.

Williams skriver i en mail til Dagbladet at hun gleder seg over samarbeidet.

- Det er en stor ære å jobbe med både prinsessen og Elisabeth. Jeg har beundret arbeidet deres lenge og føler at de har gjort mye for å åpne det norske folk for spiritualitet, skriver hun.  

Gjennombrudd på TV Williams er barnebarn av Frances Glazebrook, som også hevdet å være et medium. På Williams' egen nettside skriver hun at hun fikk sitt virkelig store gjennombrudd da hun dro til USA og møtte talk show-verten Merv Griffin, som skal ha hatt stor tro på hennes evner.  Griffin skal ha hjulpet henne med å sette sammen sitt eget show og siden er det blitt flere serier.

«Lisa Williams: Life Among the Dead» fikk to sesonger på kanalen Lifetime, og miniserien «Lisa Williams: Voices from the Other Side» ble sendt i 2008. 

Williams har siden gått videre inn i bokbransjen.

I 2009 kom «Life among the dead», i 2011 kom «The Survival of the Soul (Do You Want to Know Everything?)» og tidligere i år kom boka «I speak to dead people: Can you?». I Norge har Cappelen Damm gitt ut boka hennes under tittelen «Livet blant de døde».

I bøkene sine hevder hun å ha snakket med blant annet prinsesse Diana, Bob Hope, Ray Charles og Marilyn Monroe, som alle er døde.

I boka «Life among the dead» skriver hun blant annet at hun var på Roosevelt Hotel i Beverly Hills, da hun så Marilyn Monroe skli ned trappen mot utgangen.

- Hun hadde på seg sin hvite, ikoniske kjole. Jeg gispet, skriver hun i boka om sin påståtte opplevelse.

- Sjelefrende Til Dagbladet skriver Williams at samarbeidet med prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng ble inspirert av hennes første besøk i Norge. 

- Det var mye medieoppmerksomhet rundt prinsessa, Elisabeth og deres kommunikasjon med engler. Jeg var overrasket over å se at de ikke fikk positive reaksjoner og det gjorde meg interessert, skriver hun og fortsetter:

- Da jeg møtte media ble jeg spurt om prinsessa, og jeg sa at det var fantastisk hvordan hun var en offentlig person som var villig til å være åpen om det hun trodde på. Slik startet kontakten vår. 

Etter det møttes de på alternativmessen på Lillestrøm. 

- Det var som å møte en sjelefrende. Praten tok aldri slutt og ideen om å gjøre noe sammen oppsto. Avgjørelsen om å lage et seminar sammen kom da alle tre møttes i New York like etter, skriver hun.

Williams bekrefter at hun kommer til å forsøke å komme i kontakt med døde mennesker under seminaret i Oslo i høst. 

- Det vil alltid være element av det, seminaret er ikke komplett uten at alle tre gjør noen «readings» mot slutten. Jeg vil vise folk hvordan de kan komme i kontakt med dem de har mistet og jeg er sikker på at noen døde folk dukker opp, skriver hun. 

Til gårsdagens Dagbladet understreket Engleskolens talskvinne, Carina Scheele Carlsen, at kontakt med avdøde sjeler er Williams sitt felt, og ikke prinsessens.

- Kurset vil bli tredelt: Märtha og Elisabeth har sin egen del, det samme har Williams, og til slutt vil alle tre gi såkalte «readinger» fra scenen, sa Scheele Carlsen.

- Teknikk Williams er en rekke ganger blitt beskyldt for å benytte seg av en metode som omtales som «cold reading». Det er en metode der man ikke har noen forkunnskaper om den man skal «lese», men hevder å kunne bruke sine såkalte synske evner til å finne privat informasjon om vedkommende.

Gunnar Tjomlid er en profilert skepsisblogger, og forfatter av boka «Placebodefekten». Han er generelt kritisk til denne type virksomhet, og forklarer fenomenet slik:

- «Cold reading» er en teknikk hvor man sier generelle ting som det er lett å få en del treff på. Snakker du med en avdød far eller avdød mor, så vil det være mange ting som stemmer for veldig mange, men når det treffer vil det likevel høres spesifikt ut for den det gjelder. Grunnen til det er at folk flest er likere enn det vi liker å tro, sier Tjomlid til Dagbladet.

Marit M. Simonsen er tidligere leder i Foreningen Skepsis, og mener at «mediumet» som utfører slik bruker alder og kjønn i sine lesinger.

- «Mediumet» kan bruke kjønn og alder for å anta noe om hvorvidt foreldrene lever, de kan bruke en faktor som utseende til å sannsynliggjøre om foreldrene hadde god eller dårlig helse, de kan benytte seg av helsestatistikk for å gjette hva slags problemer folk har, sier Simonsen.  

Både Simonsen og Tjomlid mener publikum som oppsøker slike seanser ønsker å finne sammenhenger.

- Egentlig har de fleste gjort mange av de samme tingene. Hvis du for eksempel sier at noen begynte på en roman i sin ungdom, vil det stemme for en god del mennesker. Det blir en god del bommer også, men de som ønsker å tro på det husker gjerne treffene og glemmer bommene, sier Tjomlid.