HEMMELIG LISTE: Harvey Weinstein skal angivelig ha visst at stormen var på vei, og forsøkte å dysse ned påstander om overgrep og trakassering. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG LISTE: Harvey Weinstein skal angivelig ha visst at stormen var på vei, og forsøkte å dysse ned påstander om overgrep og trakassering. Foto: NTB scanpixVis mer

Harvey Weinstein:

Hevder Weinstein visste at skandalen var på vei - skal ha hatt hemmelig «hitliste»

Harvey Weinstein skal ha forsøkt å dysse ned anklagene mot seg selv.

(Dagbladet): Det har nå gått over en måned siden de første anklagene mot Hollywood-produsent Harvey Weinstein (65) begynte å rulle inn. Flere kvinner, deriblant flere verdenskjente skuespillere, har anklaget mogulen for trakassering, maktmisbruk, overgrep og voldtekt.

Han skal ifølge flere medier ha sett stormen komme, og hadde en liste med 91 navn han mistenkte kunne avsløre ham - eller navn på personer som kunne hjelpe ham med å dysse ned anklagene mot seg

Weinstein har trukket seg tilbake som følge av anklagene. Han har bare uttalt seg én gang, via en pressekontakt, der han benektet påstandene.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Den nevnte lista skal han ha delt ut til et sammensatt team av private etterforskere. Det som et forsøk på å hysje ned påstander om overgrep og trakassering, som før The New York Times' avslørte var rykter som hadde gått i flere tiår i bransjen.

Ville hysje ned

The Guardian og Deadline er blant mediene som har omtalt listen. Den inneholder 91 navn, bestående av flere mennesker som Weinstein angivelig skal ha sett på som en sammensvergelse mot ham.

Lista, der skuespillere som Rose McGowan, Sophie Dix og Annabella Sciorra blant annet blir nevnt, er på to sider og flere av navnene er markert i rødt. Det er ikke kjent hva rødmerkingen betyr.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

Dokumentet skal ifølge The Guardian, som først omtalte saken, ha blitt laget tidligere i år - flere måneder før de første anklagene kom Weinsteins vei. Ni måneder før New York Times publiserte sin avsløring, skal produsenten ha vært klar over at saken ble jobbet med. Journalistens navn og avis skal nemlig være notert i dokumentet.

Oppgaven til Weinsteins innleide lag av etterforskere skal ha vært å få så mye informasjon ut av de på lista som mulig, og deretter rapportere tilbake til produsenten og hans advokater. Det for å få en oversikt over hvor mye de visste, og om sjansen for at de sto fram var der.

I Weinsteins angivelige dokument, skal det ha vært flere notater. Skuespiller Laura Madden har anklaget produsenten for å seksuell trakassering og trusler, og skal - ifølge hans private etterforskere - ha vært «svært bitter» rundt saken da de oppsøkte henne.

Over 50 anklager

De aller fleste på lista bor i New York, med enkelte innslag fra London og Los Angeles.

Det er ikke kjent hvorvidt formålet med lista var å tilby de nevnte penger eller andre «løsninger». The Guardian skriver at Weinstein minst åtte ganger tidligere har inngått forlik med kvinner som har anklaget ham for overgrep.

Så langt har over 50 kvinner stått fram som ofre for Weinsteins angivelige trakassering. Politiet etterforsker nå flere av anklagene, både i USA og i Storbritannia. De mest profilerte kvinnene som har gått i strupen på produsenten kan sies å være blant andre Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow og Léa Seydoux.

Norske Natassia Malthe er også blant kvinnene som har stått fram. Hun hevder produsenten voldtok henne i 2008, og at han etter det angivelig skal ha bedt henne om å ta del i gruppesex.

Omfanget av Weinstein-skandalen har vokst kontinuerlig de siste ukene. I tillegg har emneknaggen #metoo fått millioner til å engasjere seg i kampen mot seksuell trakassering, overgrep og voldtekt, og i sosiale og tradisjonelle medier har flere de siste ukene stått fram med sine historier.

Skandalen har også ført til at andre Hollywood-produsenter, som James Toback (72), har møtt samme skjebne etter at Los Angeles Times kartla anklagene mot denne produsenten. Hollywood-stjerna Kevin Spacey er også blant dem i bransjen som er blitt anklaget for trakassering og overgrep. Anklagene mot han sørget for at Netflix-suksessen «House of Cards» innstilles på ubestemt tid.

Weinstein har ikke uttalt seg om alle anklagene, men hadde følgende beskjed å komme med etter den første avsløringen.

- Han vil klargjøre at det heller aldri har vært noen form for gjengjeldelser mot kvinner som har avvist hans tilnærmelser. Han vil ikke være tilgjengelig for ytterligere kommentarer, da han tar seg tid til å fokusere på sin familie, motta rådgivning og bygge opp igjen livet sitt, sa Sallie Hofmeister til The New Yorker