Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bill Cosby:

Hevdes å være blind. Det kan bli hans store forsvar

Slik gikk den 79 år gamle komikerens første dag i retten.

HEVDES Å VÆRE BLIND: Bill Cosbys forsvarere mener at hans sviktende syn er grunn nok til å avskrive siktelsen mot ham. Foto: NTB scanpix
HEVDES Å VÆRE BLIND: Bill Cosbys forsvarere mener at hans sviktende syn er grunn nok til å avskrive siktelsen mot ham. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag startet rettssaken mot det amerikanske humorikonet Bill Cosby (79). Han er tiltalt for å ha dopet ned og forgrepet seg på Andrea Constand i 2004.

Cosby er også anklaget for å ha forgrepet seg på flere titalls andre kvinner, men disse påstandene har aldri blitt berammet i retten. Om 79-åringen nå blir dømt for det angivelige overgrepet på Constand, kan han risikere en fengselsstraff på fem år og en saftig bot.

Mandag skjedde det mye i retten, og det er ventet at saken skal pågå i de neste to ukene. At Cosby nå, ifølge advokatene hans, angivelig skal ha blitt blind, kan bli en stor forsvarsmekanisme i saken.

Skal ha mistet synet

CNN kunne i oktober 2016 melde at den folkekjære komikeren, kjent i Norge for «Cosby med familien» på NRK, hadde mistet synet. Advokatene hans hevdet at dette kom til å hemme mulighetene hans til å forsvare seg i retten.

GELEIDET: Bill Cosby ankom retten sammen med Keisha Knight Pulliam, som spilte dattera hans på tv. Han måtte både ha stokk og hennes assistanse for å komme inn i retten. Foto: NTB scanpix
GELEIDET: Bill Cosby ankom retten sammen med Keisha Knight Pulliam, som spilte dattera hans på tv. Han måtte både ha stokk og hennes assistanse for å komme inn i retten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Definisjonen av blind vil si at man kun har 20/200-syn på det beste øyet, noe Cosby ifølge rettspapirene har - ettersom han er definert som det som omtales som «juridisk blind».

Cosbys forsvarsadvokater mente den gang at synet var grunn nok til å trekke saken.

- Ingen 79 år gammel blind mann kan forsvare seg selv på noen som helst måte mot anklager om seksuelt overfall på noen han angivelig skal ha møtt en gang, for et halvt århundre siden, het det i en uttalelse den gangen.

Det ble også argumentert for at Cosby, uten syn, ikke kunne identifisere den fornærmede i retten. De mente også at han ikke kunne undersøke det eventuelle bevismaterialet.

The Hollywood Reporter dekket rettssaken da den startet mandag. Da Cosby ankom hadde han en trestokk for armen, og måtte ha hjelp inn i salen.

- Kunne ikke si nei

De skriver at forsvarsadvokatene i lang tid har forsøkt å avslutte saken, med blant annet blindheten som argument. Andre påstander brukt av forsvaret går på den seine tiltalen, vage minner og at vitner er døde.

Det gikk hardt for seg i rettssalen den første dagen. Aktor advarte juryen mot å la seg trollbinde av forholdet de har til Cosby fra før, og heller se på de aktuelle bevisene de skal få presentert.

SIRKUS: Bill Cosby ble nøye fulgt av advokater og assistenter inn og ut av retten. Pressekorpset hadde også møtt opp. Foto. NTB scanpix
SIRKUS: Bill Cosby ble nøye fulgt av advokater og assistenter inn og ut av retten. Pressekorpset hadde også møtt opp. Foto. NTB scanpix Vis mer

Assisterende statsadvokat Kristen Feden minnet retten på det samme i sitt første innlegg, der hun hevdet at 79-åringen brukte sin berømmelse og makt for å utføre sitt overgrep på Constand i 2004. Hun fortalte videre at Cosby selv har innrømmet at han ga henne en pille og tok på henne, men at pillen bare skal ha vært allergimedisin.

- Hun kunne ikke si nei. Hun ikke ikke bevege seg, hun kunne ikke snakke. Helt paralysert. Fryst. Livløs, fortalte den assisterende statsadvokaten i salen.

Cosbys forsvarer, Brian McMonagle, slo hardt ned på påstandene. Han mener at tv-stjerna og den fornærmede hadde et romantisk forhold, og at det er flere punkter i tiltalen som ikke henger på greip.

Mens Constand hevder hun ikke hadde noe kontakt med Cosby etter det påståtte overgrepet, viser McMonagle til at de skal ha ringt hverandre 72 ganger etter hendelsen.

«Familien» samler seg

Nå som saken er oppe i retten, har begge sider bygget opp forskjellige forsvar.

Keshia Knight Pulliam (38) skal ifølge People møte i retten for å forsvare mannen som på 1980-tallet spilte faren hennes på tv. Hun ledet ham blant annet inn i rettssalen mandag.

Phylicia Rashad (68), som spilte Cosbys kone, skal også vitne i retten. Det bekrefter Cosbys talsperson overfor nettstedet.

De to kvinnene har begge gått i bresjen for den overgrepssiktede tv-stjerna tidligere, og har blant annet forklart at de bare «kan snakke om mannen de kjenner, elsker og respekterer».

Det er ifølge BBC ventet at en annen kvinne, annet enn den fornærmede, skal vitne mot Cosby i rettssaken. Kanalen skriver at den tiltalte komikeren selv ikke skal vitne i saken, i frykt for at ordene hans skal vris og vendes på av forsvarsadvokatene.

Hele Norges coronakart