Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Melania Trump

Hevdet Melania brukte 800 000 kroner på et døgn. Sannheten var at de ble brukt på seks timer

Melania Trumps talsperson reagerte på overskrift.

DYR I DRIFT: Melania Trumps besøk til Egypt kostet skattebetalerne nærmere 800 000 kroner. Førstedamen var bare i landet i seks timer, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan regningen ble så høy. Foto: NTB scanpix
DYR I DRIFT: Melania Trumps besøk til Egypt kostet skattebetalerne nærmere 800 000 kroner. Førstedamen var bare i landet i seks timer, og det stilles derfor spørsmål ved hvordan regningen ble så høy. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen som noen gang har sådd tvil om at Trump-familien er dyre i drift. Dyre reiser, designerklær, elleville eiendommer og et liv preget av luksus hele døgnet blir etter hvert en livsstil, og det koster penger.

USAs president Donald (72) og hans kone Melania (48) er privat verdt flere milliarder kroner, og har fram til Donald Trump inntok det ovale kontor i januar 2017 egentlig kunnet brukt penger på akkurat det de ville - uten at det var noens «business».

Nå som begge har offentlige verv, og derfor bruker skattebetalernes penger ute på reise, er det imidlertid mange som undersøker forbruket deres med lupe.

Oversikten over føderale utgifter utkom nylig, og mange bet seg raskt merke i at det var oppført en utgift på elleville 95 050 dollar fra Kairo-besøket førstedamen nylig var på. Beløpet tilsvarer 795 000 norske kroner.

På seks timer

Det hadde vært én ting om dette besøket varte i flere dager og inkluderte regninger i forbindelse med reise, mat og losji, men regningen skal stamme fra opphold på ett enkelt hotell - der førstedamen bare oppholdt seg i seks timer.

Magasinet Quartz var først ute med å omtale den elleville regningen. Melania Trump var som kjent innom flere afrikanske land på turen sin, mens oppholdet i Kairo bare var lagt til én dag.

Noen av timene denne dagen ble tilbrakt på Semiramis Intercontinental Cairo, et luksushotell der rommene kan koste alt fra en tusenlapp for en natt, til drøyt 6000 kroner for de største suitene. Det er med andre ord ikke verdens dyreste hotell.

SJOKKREGNING: Melania Trump brukte nesten 800 000 kroner av skattebetalernes penger på seks timer i Kairo. Her poserer førstedamen ved sfinksen. Foto: NTB scanpix
SJOKKREGNING: Melania Trump brukte nesten 800 000 kroner av skattebetalernes penger på seks timer i Kairo. Her poserer førstedamen ved sfinksen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Førstedamen reiser med et stort team, og det er derfor ikke utenkelig at en natt på hotell med flere vakter, stylister og andre i teamet hennes kan bli en dyr affære. Da Quartz først omtalte saken, skrev de at Trump hadde tilbrakt natta på hotellet. Det reagerte Stephanie Grisham, Melania Trumps kommunikasjonsdirektør, sterkt på.

I et innlegg på Twitter skrev hun følgende:

«Førstedamen tilbrakte ikke natta i Kairo. Dette er et eksempel på uansvarlig journalistikk, og om noen hadde faktasjekket ting med meg, kunne dette vært unngått», skrev hun.

Det var altså ikke noe feil med regningen magasinet hadde fått tak i, men heller at det hadde framstilt saken som at Melania Trump hadde tilbrakt mer tid i Kairo enn det hun faktisk hadde. At regningen likevel endte opp på nærmere 100 000 dollar, hadde Grisham ingen kommentar til.

Hun kunne seinere bekrefte overfor Quartz at det var snakk om et opphold på seks timer. Utgiften ble i registeret for statlige utgifter omtalt på følgende måte: «FLOTUS (førstedamen) besøker hotellrom».

Regningen viser ikke spesifikke utgifter, så det er ikke kjent hva alle pengene er brukt på. En annen grunn til at nettopp denne regningen vekker oppsikt, er at den er betraktelig høyere enn ektemannens regning fra en tilsvarende tur. I juli besøkte han og en rekke kolleger Skottland, der det ble spilt golf i to dager.

Denne regningen havnet bare på 575 000 kroner, ifølge People.

Jakkedrama

Det er ikke første gang Grisham, altså Trumps talsperson, har hatt sitt å si om måten pressen har håndtert førstedamen på. Da det stormet som verst rundt Donald Trump i forbindelse med håndteringen av migrantfamiliesaken, troppet Melania Trump opp i ei jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Det satte i gang spekulasjoner verden over.

JAKKA: Da Melania Trump besøkte en barneleir i Texas i juni, hadde hun på seg denne jakka. På ryggen står det «I really don't care. Do u?». Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
JAKKA: Da Melania Trump besøkte en barneleir i Texas i juni, hadde hun på seg denne jakka. På ryggen står det «I really don't care. Do u?». Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det ble ikke bedre av at Grisham og Donald Trump formidlet to vidt forskjellige versjoner om bakgrunnen til jakkevalget.

- Det er bare ei jakke. Det er ikke noe hemmelig budskap. Etter dagens viktige Texas-besøk, håper jeg ikke at mediene velger å fokusere på garderoben hennes, skrev Grisham til CNN i en uttalelse.

PROMO: Nylig kom rapperen T.I, eller Clifford Joseph Harris jr. (38) som han egentlig heter, ut med en promovideo til sitt nye album som har vakt stor oppsikt i utenlandske medier. Talskvinnen til USAs førstedame reagerer kraftig. Video: NTB Scanpix/Twitter. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Like etter kom presidenten med denne forklaringen på Twitter:

- Påskriften på Melanias jakke refererer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlig de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger! skrev han.

I et uvanlig åpenhjertig intervju med ABC News - hvor hun også sa at hun har viktigere ting å tenke på enn affæreryktene som svirrer rundt ektemannen - fortalte Melania selv under Afrika-turen hva baktanken var.

- Ofte spør jeg meg selv om jeg ville fått så mye mediedekning, om jeg ikke hadde hatt på meg jakka.

Besøkte barneleir

Hendelsen fant sted i slutten av juni, da Melania reiste til Texas hvor hun besøkte en barneleir for å få bedre innblikk i barnas situasjon ved grensa til Mexico.

Opptrinnet førte til massiv medieoppmerksomhet, og medier verden over fulgte besøket med argusøyne.

LITT FOR NÆRME: USAs førstedame Melania Trump besøkte Nairobis nasjonalpark 5. oktober som en del av sin Afrika-turné. Her går det nesten veldig galt under elefant-besøket. Video: AP DV via NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Det er åpenbart at jakka ikke var ment for barna. Det var for folket og venstrevridde medier som kritiserer meg. Det var for å vise dem at jeg ikke bryr meg, at de kan kritisere så mye de vil, men det vil ikke hindre meg i å gjøre hva jeg føler er riktig, sa Melania.

På spørsmål om hvorfor hun valgte å bruke den på tur tilbake til Washington, til tross for at den ble heftig omtalt under besøket, svarer Melania slik:

- Etter besøket tok jeg på meg jakka igjen, fordi jeg så at mediene var besatt av den, sa hun og fulgte opp:

- Det var på en måte et budskap. Jeg foretrekker at de fokuserer på hva jeg gjør, og mine initiativer, i stedet for å fokusere på hva jeg har på meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!