Kongefamilien:

Hilser på folket etter friskmelding

Kongen rakk å bli frisk til nasjonaldagen, men trengte å støtte seg på krykker.

MED KRYKKE: Kong Harald vinker til barnetoget fra slottsbalkongen under 17.mai-feiringen i Oslo.Foto: Frederik Ringnes / NTB
MED KRYKKE: Kong Harald vinker til barnetoget fra slottsbalkongen under 17.mai-feiringen i Oslo.Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange er det en viktig tradisjon å se kongefamilien vinke fra slottsbalkongen på 17.mai.

Da kong Harald (86) ble sykmeldt og innlagt på Rikshospitalet forrige uke, ble flere urolige for om kongen ville rekke å bli frisk nok for å hilse fra slottsbalkongen.

Kongen er nå skrevet ut fra sykehuset, og tirsdag kom beskjeden om at kongen vil møte på slottsbalkongen på 17. mai.

NRKs reporter i Nesseby i Finnmark kom plutselig på at tyggisen må ut, dessverre litt for sent. Reporter: Edward Stenlund. Video: NRK Vis mer

«Hans Majestet Kong Harald er friskmeldt fra 17. mai, og vil være til stede på slottsbalkongen for å hilse barnetoget», heter det i pressemeldingen fra slottet.

Brukte krykke

Onsdag dukket dermed kongen opp på slottsbalkongen for å vinke til folket, trolig til stor glede for mange.

Kongen var tilsynelatende frisk og rask, men trengte å støtte seg på krykker.

MED KRYKKE: Kongen støttet seg på krykken. Foto: Frederik Ringnes / NTB
MED KRYKKE: Kongen støttet seg på krykken. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

Mange er vant til å se kong Harald på balkongen hvert år, men for 18 år siden måtte det norske folk feire uten kongens balkongvink på grunn av en hjerteoperasjon.

Da var det første gangen siden 1970 at en monark ikke sto på balkongen.

Droppet bunaden

På balkongen fikk det norske folk et gjensyn med kronprinsparet, som vi tidligere på formiddagen hilste på barnetoget utenfor Skaugum.

Flere la kanskje merke til at kronprinsesse Mette-Marit (49) hadde på bunad på Skaugum, men hadde skiftet da hun ankom slottsbalkongen.

Overfor Dagbladet forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at dette hører til tradisjonen.

RØRT: Kronprinsesse Mette-marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

- Kronprinsfamilien har alltid bunad når de hilser barnetoget i Asker, mens de skifter til andre før de entrer Slottsbalkongen. De følger med andre ord tradisjonen i år.

- Det er kun ved spesielle anledninger kronprinsessen beholder bunaden på til Slottsbalkongen. Som for eksempel ved grunnlovsjubileet i 2014 og da kongeparet feiret 25 år på tronen i 2016. Damene hadde også bunad de to koronaårene, da feiringen var svært begrenset ellers.

Kong Harald og kronprins Haakon (49) har imidlertid aldri bunad på balkongen, forklarer Vagle.

- Det er det ikke tradisjon for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer