Dronning Margrethe:

Historisk avlysning for dronninga

Dronning Margrethe avlyser sin årlige nyttårstaffel og nyttårskur.

AVLYSER: Dronning Margrethe avlyser sin årlige nyttårstaffel og nyttårskur som følge av coronapandemien. Foto: NTB
AVLYSER: Dronning Margrethe avlyser sin årlige nyttårstaffel og nyttårskur som følge av coronapandemien. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Margrethe av Danmark (80) avlyser sin årlige nyttårstaffel og nyttårskur. Det opplyser det danske kongehuset i en pressemelding på kongehusets nettsider. Avlysningen kommer på bakgrunn av coronapandemien.

I pressemeldingen kommer det også fram at det vil bli holdt et lite nyttårsselskap på Christiansborg slott 4. januar 2021.

Her vil den danske statsministeren og noen få andre representanter for det offisielle Danmark bli invitert.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Bare skjedd én gang tidligere

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller overfor Dagbladet at dronninga arrangerer nyttårstaffel og nyttårskur hvert eneste år på starten av året, men at denne gangen blir det avlyst på grunn av pandemien.

- Det har bare skjedd i 2005 at det har blitt avlyst tidligere, men jeg finner det ikke så rart denne gangen, sier hun, og fortsetter:

- Ved å arrangere dette samler man veldig mange folk på ett sted, noe man ikke skal gjøre nå.

ENDRING I PLANENE: Dronning Margrethe skal ikke ha sin årlige nyttårstaffel og nyttårstur. Foto: Reuters / NTB
ENDRING I PLANENE: Dronning Margrethe skal ikke ha sin årlige nyttårstaffel og nyttårstur. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Vagle forteller at de kongelige ønsker å følge retningslinjer som blir gitt til punkt og prikke, og trekker fram at dronning Margrethe også tidligere i år avlyste sin storslåtte 80-årsfeiring.

- Da ser man nok en gang at coronapandemien rammer alle, uansett om man er kongelig eller ei.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Måtte ty til andre løsninger

Det var i april at dronning Margrethe fylte 80 år. Jubileet skulle egentlig feires med en storstilt fest «med dejlig chokolade og kager til», men sånn ble det altså ikke. Grunnet coronapandemien måtte den danske kongefamilien se seg nødt til å ty til andre alternativer.

På kongehusets offisielle Instagram-konto opplyste de om at dronning Margrethe skulle feire dagen på Fredensborg Slott. Man fikk også ta del i feiringen via kongehusets sosiale medier.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fylte 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden måtte også de kongelige ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

På morgenkvisten ble jubilanten blant annet møtt med sang fra sine ansatte. Det ble riktignok holdt god avstand til monarken, som observerte det hele fra andre etasje.

I anledning bursdagen hadde den danske monarken også latt seg fotografere, og i forkant av bursdagen delte det danske kongehuset flere portretter.

Ble hyllet

På de to siste bildene som ble delt med folket, så man jubilanten stå foran Fredensborg Slott sammen med hunden Tilia, som tilhørte avdøde prins Henrik. Dette ble hun hyllet for.

Ifølge det danske kongehuset var det ikke tilfeldig at dronninga lot seg fotografere foran Fredensborg Slott. Stedet skal nemlig stå monarken nært til hjertet.

HYLLES: Fotografen var svært glad for at dronningen tok med hunden Tilia på portrett bildene. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset
HYLLES: Fotografen var svært glad for at dronningen tok med hunden Tilia på portrett bildene. Foto: Per Morten Abrahamsen / Det danske kongehuset Vis mer

- Jeg elsket da vi bodde her ute. Du kan gå ut i parken, leke og ha det moro. Ha det fantastisk, har 80-åringen uttalt om barndomsminnene fra Fredensborg.

Dronning Margrethe var derimot ikke alene på bildene, da hun som nevnt hadde selskap av dachsen Tilia. Denne detaljen mente fotograf Per Morten Abrahamsen var en gave.

- Det er en gave å ha en hund på bildet, for den kan man ikke kontrollere. Det lar seg ikke gjøre når du har med et dyr, har han uttalt, ifølge danske B.T.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer