KONTROVERSIELL: Skuespiller og komiker Roseanne Barr fikk denne uka sparken da tv-kanalen ABC besluttet seg for å ta tv-serien av lufta som følge av rasistiske utspill på twitter. Det er imidlertid ikke første gang 65-åringen har satt sinnene i kok. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Skuespiller og komiker Roseanne Barr fikk denne uka sparken da tv-kanalen ABC besluttet seg for å ta tv-serien av lufta som følge av rasistiske utspill på twitter. Det er imidlertid ikke første gang 65-åringen har satt sinnene i kok. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Roseanne Barr:

Hitler-kostyme, provoserende tweets, og presidentkandidatur. Roseanne Barr (65) har provosert før

Det er langt ifra første gang den kontroversielle komikeren og skuespilleren får internett til å koke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har stormet rundt skuespiller og komiker Roseanne Barr (65) den siste tida, etter at hun tirsdag sørget for å få tv-serien «Roseanne» tatt av luften som følge av rasistiske utspill på Twitter.

- Roseannes Twitter-meldinger er avskyelig, motstridende og representerer ikke våre verdier. Vi har besluttet å avbryte showet hennes, skrev kanalen ABC i en offisiell uttalelse.

Siden har stjerna fyrt løs med en rekke kontroversielle utspill på Twitter, og både skylt på at hun hadde tatt sovetabletter før uttalelsen, og retvitret påstander om at tidligere førstedame Michelle Obama skal ha hatt en finger med i spillet i beslutningen om å avbryte tv-showet.

Hennes mange utsagn har slettes ikke ført til at stormen har lagt seg. Det er imidlertid ikke første gang den frittalende Barr sparker fra seg - og det i alle retninger.

Stilte i Hitler-kostyme

Selv om Barr for mange først og fremst er kjent fra tv-serien med eget navn, det var som standupkomiker 65-åringen først startet sin karriere. Etter at tv-serien «Roseanne» ble tatt av lufta etter ni år på 80- og 90- tallet, gjenopptok Barr sin karriere som standupkomiker.

STOPPES: Roseanne Barr har fått sparken fra TV-kanalen. Det betyr at også TV-serien hennes «Roseanne» stoppes. Foto: NTB scanpix
STOPPES: Roseanne Barr har fått sparken fra TV-kanalen. Det betyr at også TV-serien hennes «Roseanne» stoppes. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som standupkomikere flest, er ikke Barr redd for å risikere å tråkke noen på tærne. Hun har likevel kanskje gått lenger enn de aller fleste.

Da hun i 1990 ble bedt om å være ansvarlig for å synge den amerikanske nasjonalsangen «Star-Spangled Banner» under en baseballkamp, gjorde hun det ved å hyle seg gjennom sangen, før hun grep seg i skrittet og spyttet.

Ikke bare fornærmet hun mang en amerikaner med sin oppførsel, men daværende president George H.W. Bush kalte opptredenen «en skam», ifølge CNN.

I 2009 stilte Barr for øvrig utkledd som Adolf Hitler i det satiriske jødiske magasinet Heeb Magazine. I intervjuet i magasinet skal hun, ifølge People, ha uttalt at hun mente hun muligens var en reinkarnasjon av Hitler.

65-åringen har også skapt helt andre overskrifter, som da hun stilte til presidentvalg i USA i 2012, for det marginale partiet Green Party, og nådde en 6. plass i nominasjonskampen.

Kontroversielle tweets

Mediestunts til side, denne ukas kontroversielle twittermeldinger er heller ikke de første Barr har fått oppmerksomhet for.

Ifølge CNN tvitret hun i 2014 bostedsadressen og telefonnummeret til den gang 29-årige nabolagsvakten George Zimmermann. Han ble i 2013 frikjent etter å ha skutt og drept den ubevæpnede Trayvon Martin (17) i Florida.

Frikjennelsen utløste store protester i flere amerikanske storbyer og en stor debatt om rasisme, da mange mente afroamerikanske Martin var et offer for rasistisk profilering.

PRESIDENTKANDIDAT: I 2012 stilte Roseanne Barr som presidentkandidat. Foto: Splash News/ NTB Scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: I 2012 stilte Roseanne Barr som presidentkandidat. Foto: Splash News/ NTB Scanpix Vis mer

At også Barr mislikte frifinnelsen, gjorde hun klart på Twitter. Foruten å legge ut Zimmermanns adresse og telefonnummer skal hun også, ifølge CNN, ha skrevet at dersom han ikke ble arrestert øyeblikkelig, ville hun gå hjem til ham selv.

Zimmermanns foreldre anmeldte Barr for twittermeldingene, men saken ble forkastet av domstolen.

Denne uka var det sammenlikningen mellom Barack Obamas tidligere rådgiver, Valerie Jarret, og «Planet of the Apes».

- «Det muslimske brorskap» og «Planet of the Apes» fikk en baby, Valerie Jarret, skal Barr ha skrevet i Twitter-meldingen som seinere ble slettet, ifølge The Guardian.

Der er imidlertid ikke første gang hun har sammenliknet en i Obama-administrasjonen med en ape.

Ifølge CBS News, delte i 2013 tidligere FN-ambassadør og nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice en twittermelding fra Barr hvor det sto følgende:

«Susan Rice er en mann med store, hengende ape-baller»

Trump-støtte

At hun liker å provosere er det liten tvil om. Da hun åpent delte sin støtte til Donald Trump under presidentvalget i 2016 skal hun ha uttalt til magasinet People at hun gjorde det for å «riste litt løs i ting»

I likhet med Donald Trump, er hun også beryktet for stadig å spre falske nyheter og konspirasjonsteorier.

I mars gikk 65-åringens twitterkonto nærmest varm da hun, ifølge Vulture, skrøt av president Trumps bragd om å bidra til å stanse en velorganisert ring av sex-trafficking.

«President Trump har frigitt så mange barn som er holdt fanget av halliker over hele verden. Hundrevis hver måned. Han har stanset ringer av sex-trafficking på steder av stor betydning verden over. Legg merke til det. Jeg er uenig i enkelte ting, men la tvilen komme ham til gode inntil videre», skrev hun.

Twitterbrukere var raskt ute med å kommentere påstanden, og meldingen ble slettet kort tid etter, ifølge People.

Ifølge nettstedet uttalte hun også nylig at hun selv ikke utelukker å stille som presidentkandidat på ny.

- Jeg kommer til å fortsette å stille inntil jeg vinner, uttalte hun for et par måneder tilbake til People. Hvorvidt dette står fast etter de siste dagers skandaler, gjenstår å se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer