Kong Harald:

- Holder på til «the bitter end»

Kong Harald forteller åpenhjertig.

<strong>BLIR SITTENDE:</strong> Kong Harald forteller i en ny bok åpent om sine tanker rundt både for- og framtid. Foto: NTB
BLIR SITTENDE: Kong Harald forteller i en ny bok åpent om sine tanker rundt både for- og framtid. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I dag utkommer boka «Kongen forteller», som er skrevet av tidligere Dagbladet- og Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle. Den har blitt til som resultat av elleve samtaler Stanghelle har hatt med kong Harald (83), og tar for seg temaer som monarkiet, 22. juli, likestilling og familie.

Kong Harald har ikke for vane å stille opp på slike prosjekter, og det har derfor vært knyttet mye spenning til hva han skulle fortelle i boka.

Han snakker blant annet åpent om hva han tenker om monarkiets framtid, og sin egen tid på tronen. Han har vært landets konge siden den 17. januar 1991, da kong Olav døde. Kongen har tidligere uttalt at han ikke har noen planer om å abdisere, et synspunkt han fortsatt holder ved.

UTSKREVET: Kong Harald ble mandag 12. oktober skrevet ut fra Rikshospitalet etter en vellykket hjerteklaffoperasjon fredag. Video: NTB Vis mer

- Kongen er død, leve Kongen

- Jeg synes jeg er heldig. Det er godt å ha noe å gjøre, og jeg håper at det man gjør er meningsfylt, sier kongen i boka på spørsmål om han ikke skulle hatt det som sine jevnaldrende.

Han er den første av Norges tre uavhengige konger i nyere tid som har fått spørsmål direkte om han har planer om å abdisere. Og han svarer alltid.

- Jeg tror journalistene tar et svar for et svar, men det gjør de som kjent ikke, sier kongen i boka, før han utdyper sin mening om saken:

<strong>SIGNET:</strong> Sommeren 1991 ble kong Harald signet i Nidaros domkirke. Foto: Knut Falch / NTB
SIGNET: Sommeren 1991 ble kong Harald signet i Nidaros domkirke. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer

- Når man har avlagt ed til Stortinget, så varer den livet ut. Så enkelt er det for meg. Vi holder på til «the bitter end». Det er noe med at Kongen er død, leve Kongen, avslutter kong Harald.

Det var i et intervju med Dagens Næringsliv i februar 2019 at kongen kom med de oppsiktsvekkende uttalelsene som Stanghelle har spurt om. Den gang sa han at han mye av det samme. I boka til Stanghelle åpner kong Harald seg også opp om hvordan han har det når han ikke kan utføre sine plikter som konge.

Samtalene ble gjennomført før kong Harald i høst ble sykmeldt. For noen uker siden ble kongen innlagt med tung pust, men ble raskt skrevet ut igjen. Forrige uke kom beskjeden om at han skulle hjerteklaffopereres, en operasjon som ble utført fredag den 9. oktober. Han er ved bedring, men er fortsatt sykmeldt.

I den perioden er kronprins Haakon kronprinsregent, som vil si at han overtar farens rolle. I disse periodene lar kong Harald sønnen styre fritt.

- I de periodene hvor jeg har vært syk og kronprinsen har vært regent, har jeg meldt meg helt ut og holdt meg unna. Ellers blir det for vanskelig for den stakkars regenten, forklarer han.

Dersom kong Harald er sykemeldt når Stortinget skal åpnes fredag 2. oktober, vil trolig kronprins Haakon stå for åpningen av Stortinget. Vis mer

Spennende

Ifølge forfatteren har samtalene foregått under fire øyne, og ingen av spørsmålene har vært avklart på forhånd. Han skal ha svart på alt han ble spurt om, noe som legger grunnlaget for det forlaget på lang vei lover er et åpent møte med Norges monark.

<strong>SKREVET BOK:</strong> Harald Stanghelle er tidligere redaktør i både Dagbladet og Aftenposten. Nå har han skrevet bok om kong Harald, basert på elleve samtaler med monarken. Foto: Vidar Ruud / NTB
SKREVET BOK: Harald Stanghelle er tidligere redaktør i både Dagbladet og Aftenposten. Nå har han skrevet bok om kong Harald, basert på elleve samtaler med monarken. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

«Han har aldri avvist å svare på spørsmål selv langt utenfor de oppgitte temaer. Med mye tålmodighet og ikke så lite humor har kongen akseptert at våre samtaler har tatt sine egne veier», heter det i bokas forord.

På besøk hos «God Morgen Norge» onsdag, forklarte Stanghelle at kongen har gruet seg til utgivelsen.

- «Nå er det bare å gå og grue seg til boka kommer», sa han. Det var nok litt fleip. Kong Harald elsker gode replikker. Han er en replikkunstner. Det vet alle som har fulgt ham rundt omkring, og noe nordmenn flest har oppdaget, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer