Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Doris Day:

Hollywood-ikonet trodde hun fylte 93 år, men så fikk hun fødselsattesten sin presentert

- Flott å endelig vite hvor gammel jeg er, sier Doris Day. 

STOR STJERNE: Doris Day gjorde det stort i Hollywoods gullalder, og har flere singler og filmroller på CVen. De siste åra har hun trodd at hun var to år yngre enn hva hun egentlig er. Dette bildet er tatt i 1957, i forbindelse med en filminnspilling. Foto: AP, NTB scanpix
STOR STJERNE: Doris Day gjorde det stort i Hollywoods gullalder, og har flere singler og filmroller på CVen. De siste åra har hun trodd at hun var to år yngre enn hva hun egentlig er. Dette bildet er tatt i 1957, i forbindelse med en filminnspilling. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er ikke alltid lett å holde styr på alle bursdager og merkedager som dukker opp i løpet av et år, men de aller fleste har god oversikt over når de selv fyller år.

Hollywood-stjerna Doris Day, kjent for sine mange filmroller, singler og ekteskap, kunne denne helga avsløre at hun ikke visste hvilket år hun er født.

Hun hadde selv annonsert at hun mandag 3. april skulle feire sin 93-årsdag, men den markeringa viste seg å komme litt for seint.

Eldre enn antatt

I dag fyller hun nemlig 95 år, noe nyhetsbyrået AP fikk greie på ved å lese fødselsattesten hennes. Day, som egentlig heter Doris Mary Ann Kappelhoff, forteller nå at hun er overrasket over funnet.

ÆRESPRIS: På Golden Globe-utdelinga i 1989 fikk Day Cecil B. DeMilles ærespris for hennes bidrag til filmindustrien. Her er hun sammen med Clint Eastwood etter utdelinga.Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac / NTB scanpix
ÆRESPRIS: På Golden Globe-utdelinga i 1989 fikk Day Cecil B. DeMilles ærespris for hennes bidrag til filmindustrien. Her er hun sammen med Clint Eastwood etter utdelinga.Foto: AP Photo/Douglas C. Pizac / NTB scanpix Vis mer

Flere medier, deriblant People og The Telegraph, har omtalt saken. Stjerna, kjent fra filmer som «Pillow Talk» og «Move Over Darling», var bombesikker på at hun ble født i 1924. Fødselsattesten viser imidlertid at hun kom til verden to år tidligere enn antatt, i 1922.

Charley Cullen Walters, hennes talsperson, sier i en uttalelse at feilen trolig har skjedd tidlig i Hollywood-ikonets lange karriere.

- Det har vært mye spekulasjoner og rykter om Doris' alder, og dette spørsmålet får vi ofte. Nå ser det ut som vi endelig har et svar, sier hun og fortsetter:

- Historien jeg har hørt mest var at Doris ønsket seg en rolle da hun var ganske ung, og at alderen hennes kanskje ble feilskrevet på auditionpapirene. Vi vet ikke om det stemmer, men det kan hende at det bare holdt seg slik i alle åra siden da, forklarer Walters.

BOMMET MED TO ÅR: Doris Day, her fotografert i 1976, trodde hun fylte 93 år. Sannheten er at Hollywood-stjerna nå blir hele 95 år. Foto: NTB scanpix
BOMMET MED TO ÅR: Doris Day, her fotografert i 1976, trodde hun fylte 93 år. Sannheten er at Hollywood-stjerna nå blir hele 95 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

95-åringen har selv pleid å spøke om alderen, gjerne sammen med venninnen og kollegaen Betty White.

Day ble selv forbløffet da hun fikk faktaene lagt på bordet. I en uttalelse gjengitt av The Telegraph forklarer hun at hun aldri har brydd seg stort om bursdager, men at det er en fint å endelig kunne vite sannheten.

- Jeg har alltid sagt at alder bare er et tall og jeg har egentlig aldri brydd meg stort om bursdager, men det er flott å endelig vite hvor gammel jeg er, forklarer den ferske 95-åringen.

Flere lyver

Day og hennes talsperson hevder at det hele bare har vært en misforståelse, men flere av verdens største skuespillere og artister har bevisst valgt å lyve om hvor gamle de er.

Popstjerna Anastacia er blant dem som har valgt å pynte litt på sannheten. I 2008 avslørte hun at hun fylte 40 år, og ikke 36, som hun tidligere hadde annonsert.

- Ja, jeg har alltid løyet om alderen min. Endelig fyller jeg 40, og i alle intervjuene måtte jeg tenke for å finne ut når jeg ble født, sa hun til The Faboulous Mag.

Hun valgte å holde på løgnen da hun fikk diagnosen brystkreft som 35-åring. Stjerna valgte å ikke avsløre hvor gammel hun var da, for å gi håp til andre unge som også var kreftsyke.

VILLE GI HÅP: Artisten Anastacia løy om alderen for å gi andre kreftsyke håp. Foto: NTB scanpix
VILLE GI HÅP: Artisten Anastacia løy om alderen for å gi andre kreftsyke håp. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Akkurat da brydde jeg meg ikke spesielt mye om at det var en løgn. Hvorfor? Fordi mange mennesker trodde at det å være ung samtidig betyr at man ikke får kreft. Men det var haugevis av unge kvinner som skrev til meg og forklarte at de hadde fått kreft. Jeg følte vel at jeg måtte være en stemme for akkurat det, sa hun den gang.

Skuespiller Rebel Wilson har også innrømmet at hun lyver om alderen.

Australske Womans Day har avslørte i 2015 at Wilson er 35 år gammel, og dermed seks år eldre enn det hun tidligere har påstått.

I kjent stil reagerte blondinen med humor da nyheten spredte seg og twitret om at hun «egentlig er en 100 år gammel havfrue».

Til Who Magazine ga hun likevel et litt mer seriøst svar på tiltalen.

- Som skuespiller har alderen mye mer å si for kvinner enn menn. Å bli angrepet i pressen for noe de fleste forretnings-tenkende folk hadde gjort i min posisjon, var litt sårende, sa hun til bladet og fortsatte:

- For meg er det ikke givende at noen skal skrive alderen min over alt uansett.

BEVISST: Rebel Wilson mener man som kvinne kan bli diskriminert på grunn av alderen, og valgte derfor å hevde at hun var seks år yngre enn det hun egentlig var. Foto: NTB scanpix, Shutterstock
BEVISST: Rebel Wilson mener man som kvinne kan bli diskriminert på grunn av alderen, og valgte derfor å hevde at hun var seks år yngre enn det hun egentlig var. Foto: NTB scanpix, Shutterstock Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media