«Hollywoods mektigste mann» anklages for sextrakassering over flere tiår

«Jeg erkjenner at jeg i fortida har oppført meg på en måte overfor kolleger, som har ført til mye smerte».

I HARDT VÆR: Hollywood-produsent Harvey Weinstein. Her er han avbildet sammen med skuespiller Elizabeth Olsen og kona Georgina Chapman. Foto: Kristina Bumphrey/ StarPix/ REX/Shutterstock / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Hollywood-produsent Harvey Weinstein. Her er han avbildet sammen med skuespiller Elizabeth Olsen og kona Georgina Chapman. Foto: Kristina Bumphrey/ StarPix/ REX/Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Harvey Weinstein (65) er så definitivt en av Hollywoods aller mektigste menn. Gjennom en lang karriere har han stått bak en lang rekke store filmsuksesser og i 2012 kåret Time ham til bransjens aller mektigste.

Ikke så rart, med tanke på at han via sine selskaper Miramax og The Weinstein Company har vært en av de fremste Oscar-garantistene de siste 20 åra.

Anklager om sextrakassering

Men nå er den mektige Hollywood-kjempen i alvorlig trøbbel. I en omfattende avsløring i New York Times dokumenteres det hvordan Weinstein over tre tiår skal ha seksuelt trakassert kvinner.

En av kvinnene som står fram i New York Times artikkel er skuespilleren Ashley Judd, kjent fra filmer som «Kiss the Girls og «A Time to Kill».

For to tiår siden ble hun bedt om å møte Weinstein på hans hotellrom. Han tok imot henne iført en badekåpe og spurte om hun kunne gi ham en massasje eller se på ham dusje.

«Hvordan skal jeg komme meg ut av rommet så fort som mulig uten å fornærme Harvey Weinstein», husker Judd å ha tenkt.

- Vi kvinner har snakket om Harvey oss imellom lenge, og det er rett og slett på tide at vi begynner å ha denne samtalen offentlig, sier Judd.

Hun har tidligere fortalt om episoden til Variety, den gang uten å nevne navn.

MEKTIG: Harvey Weinstein avbildet på Weinstien Company & Netflix-festen etter Golden Globe-utdelinga i 2015, sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde. Foto: AFP/ NTB scanpix
MEKTIG: Harvey Weinstein avbildet på Weinstien Company & Netflix-festen etter Golden Globe-utdelinga i 2015, sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Har inngått forlik

Andre kvinner skal ha blitt lovet hjelp til å fremme karrieren sin, dersom de aksepterte Weinsteins seksuelle tilnærmelser

Hele åtte ganger skal Weinstein ha inngått forlik med kvinner, ifølge to ansatte i Weinsteins selskap.

Blant dem er en ung assistent i New York i 1990, skuespilleren Rose McGowan i 1997, en assistent i London i 1998, og en italiensk modell og en ansatt ved navn Lauren O'Connor i 2015.

- Fra utsiden så glitret det - Oscar-prisene, suksessen og den utrolige kulturelle påvirkningen. Men i kulissene var det rot, og dette var det verste av alt, sier Mark Gill, tidligere president av Miramax i Los Angeles, om Weinsteins opptreden overfor kvinner.

Miramax var selskapet Weinstein grunnla sammen med broren Bob. Selskapet var ansvarlig for en lang rekke kassasuksesser. Den første var «Pulp Fiction», og siden ble det også Oscar-priser for «Den engelske pasienten», «Den enestående Will Hunting» og« Shakespeare in Love».

Weinstein selv var produsent på flere av filmene. Etter et oppkjøp, som Disney sto bak, og ymse trøbbel, brøt brødrene ut og startet The Weinstein Company i stedet.

«Avviser mange av anklagene»

Weinstein skal også ha krevd taushet av sine ansatte. Alle ansatte i brødrenes selskap har i kontraktene sine at de ikke skal kritisere sjefene på en måte som kan skade «selskapets rykte» eller «en ansatts personlige rykte».

De fleste av kvinnene som har inngått forlik med Weinstein skal også ha gått med på konfidensialitetsklausuler, som forhindrer dem fra å snakke om avtalene eller det som skjedde i forkant.

Ifølge en av Weinsteins advokater, Charles Harder, er det ikke uvanlig at selskaper inngår forlik for å unngå lange og kostbare søksmål, og legger til at «det ikke er bevis for noe».

I en uttalelse til The Hollywood Reporter sier Harder at Weinsteins juridiske team nå planlegger å saksøke The New York Times, og at et eventuelt økonomisk utbytte av saken vil bli donert i sin helhet til organisasjoner for kvinner.

- The New York Times publiserte i dag en historie som er mettet med falske og ærekrenkende utsagn om Harvey Weinstein. Den baserer seg i hovedsak på rykter og en uriktig rapport, som tydeligvis er blitt stjålet fra en ansatts personalmappe, og som er blitt avslørt som falsk av ni ulike øyenvitner. Vi sendte [New York] Times faktaene og bevisene, men de ignorerte det og skyndte seg å publisere, hevder Harder.

En annen av Weinsteins advokater, profilerte Lisa Bloom, sier i en uttalelse at «han avviser mange av anklagene som helt falske».

Det har for øvrig vekket en viss oppsikt at Bloom representerer Weinstein i saken, noe blant annet TIME har omtalt. Lisa Bloom er nemlig kjent for å representere kvinner som er blitt utsatt for sextrakassering av nettopp berømte menn.

Weinstein beklager

Like fullt ser Weinstein, som også er kjent som en real hissigpropp, ut til å erkjenne at han ikke har oppført seg like sømmelig til enhver tid. I en uttalelse til New York Times skriver han:

«Jeg erkjenner at jeg i fortida har oppført meg på en måte overfor kolleger, som har ført til mye smerte, og det beklager jeg oppriktig. Jeg prøver å oppføre meg bedre, men jeg vet jeg har en lang vei å gå».

Weinstein skriver videre at han går i terapi og at han har planer om å ta permisjon for «å ta hånd om disse problemene»

Weinstein er for øvrig også mannen som plukket opp norske «Kon-Tiki» for det amerikanske markedet, men ikke uten å kutte den ned 17 minutter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer