DØD: Den amerikanske sopranen Marni Nixon døde søndag som følge av brystkreft. Hun er kjent som Hollywoods «usynlige stemme», fordi hun synger over stjernene i mange av verdens mest kjente musikaler. Bildet er fra 2015. Foto: AP / NTB scanpix
DØD: Den amerikanske sopranen Marni Nixon døde søndag som følge av brystkreft. Hun er kjent som Hollywoods «usynlige stemme», fordi hun synger over stjernene i mange av verdens mest kjente musikaler. Bildet er fra 2015. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Hollywoods «usynlige stemme» er død

Marni Nixon var med i flere av Hollywoods største filmer - uten at du så henne. 

(Dagbladet): Klassiske Hollywood-filmer som musikalene «My Fair Lady» og «West Side Story» trenger ingen introduksjon.

Selv om man kanskje ikke har sett dem, er dette filmer med kultstatus. Mye på grunn av skuespillerne i dem, deriblant Audrey Hepburn.

Det du kanskje ikke visste om filmene, er at skuespillerne ikke nødvendigvis synger selv. Sopranen Margaret «Marni» Nixon sang i mange tilfeller stjernenes sanger i filmer, som ble redigert inn for å overbevise seerne om at skuespillerne sang selv.

Nixon har blant annet sunget over sanger av både Marilyn Monroe og Hepburn, uten å ha fått spesielt mye anerkjennelse for det. Nå er hun død.

BBC skriver at Nixon døde som følge av brystkreft på søndag, 86 år gammel. De omtaler henne som Hollywoods «usynlige stemme».

Ifølge den britiske nettavisa skrev hun under en kontrakt med Fox, som gjorde at hun ikke kunne avsløre at det faktisk var hun som sang. Denne kontrakten gjaldt for filmen «The King and I».

Det tok mange år før det kom fram at det faktisk var Nixon som sang. Hovedrolleinnehaver Deborah Kerr skal likevel ha gitt henne et plaster på såret - en av de originale kjolene fra den ikoniske musikalen.

86-åringen skal ha sammenliknet arbeidet sitt med det en stuntmann gjør, og skal ha samarbeidet tett med stjernene for å bevare illusjonen om at det var de som sang.

Nixon var gift tre ganger, og etterlater seg blant annet seks barnebarn og tre oldebarn.