Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Noman Mubashir:

- Homofobien dukker opp, bare man skraper litt i overflaten

Noman Mubashir mener at «Skam» har betydning for folk uavhengig av legning.

VELGER ÅPENHET: NRK-programleder Noman Mubashir valgte i høst å komme ut av skapet. Nå ønsker han å være så åpen han kan for å hjelpe andre som sliter. Samtidig roser han toleransearbeidet i den tredje sesongen av «Skam». Foto: Andreas Fadum 
VELGER ÅPENHET: NRK-programleder Noman Mubashir valgte i høst å komme ut av skapet. Nå ønsker han å være så åpen han kan for å hjelpe andre som sliter. Samtidig roser han toleransearbeidet i den tredje sesongen av «Skam». Foto: Andreas Fadum  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NRK-programleder Noman Mubashir (42) mye oppmerksomhet etter at han stod fram som homofil i et VG-intervju, i kjølvannet av kong Haralds rørende og inkluderende tale på kongeparets hagefest 1. september.

Mubashir har fått mye ros for åpenheten sin, og for at han har delt sine vanskelige erfaringer med å vokse opp som homofil i et muslimsk miljø.

Det å «komme ut av skapet», og hva slags følger det kan innebære, har vært hovedtemaet i høstens sesong av NRK-suksessen «Skam».

Utallige seere har latt seg røre av kjærligheten mellom hovedpersonene Isak (Tarjei Sandvik Moe) og Even (Henrik Holm). Fredag ble «Skam»-sesongen som virkelig har brakt serien utenfor Norges grenser, avsluttet.

Og mandag publiserte Noman Mubashir en kronikk i VG der han blant annet roser «Skam 3» og tar et oppgjør med det han kaller «homohatere».

- Blir veldig rørt

Overfor Dagbladet forteller Mubashir hva som fikk ham til å skrive kronikken, som er illustrert med et bilde fra bassengscenen der Isak og Even kysser første gang.

- Da jeg, litt tilfeldig, kom ut av skapet i september spurte VG meg om jeg ville skrive en kronikk. Men den gang da var det så mye som skjedde, så mange henvendelser og så mye styr at jeg ville vente litt med det. Men nå hadde jeg litt overskudd, forklarer Mubashir.

I likhet med en rekke andre kjendiser er Mubashir stor fan av «Skam», og NRK-profilen trekker fram ungdomsserien som noe av bakgrunnen for kronikken.

- Triggerpunktet var også «Skam». Jeg blir veldig rørt når jeg ser de scenene mellom Isak og Even, og tenker at dette skulle gått på tv da jeg var 18 år og slet med legningen min.

HOMOFIL: På Senkveld forteller Noman Mubashir om hvordan det var å vokse opp på 80-tallet i et religiøst miljø som homofil. Video: TV2 Vis mer

- Jeg elsker «Skam», det skildrer ungdomskjærlighet på en så naturlig og vakker måte. Det er bare ungdomskjærlighet, hvilke kjønn det er snakk om er ikke avgjørende.

Mubashir legger til at han også hadde et behov for å henvende seg til dem som fortsatt ikke aksepterer homofile, lesbiske eller transpersoner:

- Jeg får fortsatt henvendelser fra folk som skammer seg, som har det vondt og ikke tør å komme ut av skapet. Både 20-åringer og 70-åringer. Og jeg tenkte det var fint å oppsummere alt jeg har opplevd nå før jul. Jula handler jo om samhold og kjærlighet. Og så sitter det kanskje en gutt eller ei jente ved middagsbordet med familien på julaften og kjenner på den klumpen over å ikke kunne være seg selv.

- Homofobi under overflaten

NRK-programlederen, som for øvrig ble kåret til årets best kledde mann på Kjendisgallaen nylig, forteller at responsen på VG-kronikken så langt har vært positiv.

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale der han formidlet et budskap om at nordmenn er oss alle. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Folk er rørt og har delt den, de synes det er en sterk kronikk og at budskapet mitt er viktig, selv i 2016. For det finnes fortsatt miljøer der det er vanskelig å være homofil, der det er vanskelig å være åpen.

Mubashir opplevde kritikk og hatmeldinger da han stod fram i høst. 42-åringen mener at aksepten for homofili som fremmes i offentligheten, ikke finner gjenklang hos alle.

- Vi lever i et samfunn hvor de færreste tør å snakke åpent om at de ikke liker homofile eller at homofili er synd. Men mitt inntrykk er at det ikke skal mye til før homofobien dukker opp, bare man skraper litt i overflaten.

NRK-profilen får støtte fra Skeiv Ungdom, som blant annet jobber mot diskriminering av unge som faller utenfor «heteronormen».

Pernille Sivertsen, leder i Skeiv Ungdom.
Pernille Sivertsen, leder i Skeiv Ungdom. Vis mer

- Vi ser, i likhet med Mubashir, at det i enkelte miljøer fortsatt er vanskelig å være åpen om at man er skeiv. Vi synes det er veldig bra at en så offentlig person som Mubashir slår et slag for åpenheten. Det trengs åpne, modige og tydelige forbilder for å gjøre Norge til et enda bedre sted å være skeiv, sier leder i Skeiv Ungdom, Pernille Sivertsen, til Dagbladet .

- «Skam» har betydd utrolig mye

Når det gjelder åpenhet og toleranse, mener Noman Mubashir det er vanskelig å undervurdere betydningen av den foreløpig siste «Skam»-sesongen.

NRK-profilen er ikke redd for å rose seriesuksessen til sin egen arbeidsgiver.

- Jeg tror den har betydd utrolig mye for selvbildet og selvtilliten til homofile i Norge, og egentlig homofile i hele verden, med tanke på suksessen «Skam» har fått utenfor Norges grenser. NRK har sånn sett vært med på å skrive historie: En ungdomsserie med en hovedperson som tilfeldigvis er forelska i en gutt, og som viser dette på en så naturlig måte, sier Mubashir.

42-åringen legger til at den tredje sesongen av «Skam» også kan være viktig for personer som ikke sliter med å akseptere sin egen legning:

- Jeg tror dette også betyr mye for den vanlige «Skam»-seer, og for de unge som serien er laget for.

- «Skam» vil forhåpentligvis bidra til å fjerne fordommer også blant de unge som har fordommer mot homofile. Og det er viktig siden de skal viderebringe de humanistiske verdiene Norge står for og er stolte av.

Denne høsten er det rollefiguren Isak Valtersen spilt av Tarjei Sandvik Moe som har hovedrollen i sesong 3 av den populære NRK-serien Skam. Vis mer

Lederen i Skeiv Ungdom slutter seg til Mubashirs omtale av NRK-serien.

- «Skam» portretterer ung kjærlighet på en troverdig måte og har bidratt med rollemodeller som mange kjenner seg igjen i. Vi håper at serien kan gjøre det litt enklere å være åpen om den man er, dersom man ønsker å være åpen, sier Sivertsen.

Hun trekker imidlertid fram at den store suksessen og oppslutningen om serien også sier noe om det norske samfunnets utfordringer.

- Norge har fortsatt en vei å gå, noe den enorme mediedekningen av serien tydeliggjør. Reaksjonene kommer jo fordi hovedpersonen er skeiv. Vi gleder oss til at ingen leer et øyenbryn av noe så alminnelig som en homo på tv. Samtidig anerkjenner vi at Norge har et behov for mange flere serier som «Skam» før vi er i mål, avslutter lederen av Skeiv Ungdom, Pernille Sivertsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!