Homohyllest til «Skam»-Isak

- Håper Isak kan hjelpe barn og unge som kjenner på usikkerhet eller skam knyttet til det å ha en annen seksuell orientering enn majoriteten.

NY HOVEDPERSON: Flere håper at Isak i TV-serien «Skam» skal gjøre temaer som homofili mindre tabubelagt for barn og ungdom. 
NY HOVEDPERSON: Flere håper at Isak i TV-serien «Skam» skal gjøre temaer som homofili mindre tabubelagt for barn og ungdom.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble den nye «Skam»-hovedrollen avslørt og alt tyder på at det er karakteren Isak historien skal dreie seg om.

Gjennom sesong to har det blitt gitt flere hint om at Isak kanskje er homofil, og valget av ny hovedperson blir godt likt i LHBT-miljøet:

- «Skam» har allerede gått fram som et veldig godt eksempel på å vise sterke karakterer med ulik bakgrunn, og de har tematisert kjønn og seksualitet. Det tenker vi har vært viktig. I en serie som har en forbildeposisjon er det spennende at de nå velger en ung antatt homofil som hovedperson, sier Ingvild Endestad, leder i Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Mer åpenhet

Bjørn Lescher-Nuland er avdelingsdirektør for Likestillingsavdelingen i Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir).

Han mener en ungdomsserie som Skam kan bidra til å sette usynliggjorte temaer på dagsorden og skape et rom hvor barn og unge kan snakke om disse temaene og bidra til mer åpenhet.

-Synliggjøring av skeive karakterer, for eksempel gjennom en ungdomsserie som «Skam», kan bety mye for barn og unge som er skeive og som ikke opplever at de kan være åpne om sin seksuelle orientering. Dette er noe vi vet fra forskning Bufdir har fått gjennomført de siste årene.

Lescher-Nuland forteller at da «Skam»-serien tematiserte seksuelle overgrep, der karakteren Noora trodde hun ble såkalt «festvoldtatt», merket de en økning på sine hjemmesider:

- Noora tok i bruk ung.no, en informasjonskanal for ungdom som drives av Bufdir, for å få informasjon om hva som utgjør et overgrep og hvor man kan få assistanse dersom man blir utsatt. I etterkant av episoden som omhandlet hendelsen, så vi en markant økning av trafikk på ung.no sier han og legger til:

- Kanskje kan denne sesongen hjelpe barn og unge som kjenner på usikkerhet eller skam knyttet til det å ha en annen seksuell orientering enn majoriteten.

-Viktig med forbilder i serier

Lederen i Fri, Ingvild Endestad er enig med avdelingsdirektøren i Bufdir og er glad for at Isak blir den nye hovedrollen i «Skam».

-Jeg tenker at det er viktig å ha forbilder innenfor hele spekteret av kjønn og seksualitet i serier, og at man også får lov til å være hovedroller og ikke bare bikarakterer. Det er i hvert fall noen å speile seg i for unge folk, sier hun.

For Lescher-Nuland i Bufdir er det en ting som er sikkert;

-Synlighet kan være viktig for en gruppe som i mange tilfeller blir usynliggjort, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer