Homohyllest til «Skam»-Isak

- Håper Isak kan hjelpe barn og unge som kjenner på usikkerhet eller skam knyttet til det å ha en annen seksuell orientering enn majoriteten.

NY HOVEDPERSON: Flere håper at Isak i TV-serien «Skam» skal gjøre temaer som homofili mindre tabubelagt for barn og ungdom. 
NY HOVEDPERSON: Flere håper at Isak i TV-serien «Skam» skal gjøre temaer som homofili mindre tabubelagt for barn og ungdom.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble den nye «Skam»-hovedrollen avslørt og alt tyder på at det er karakteren Isak historien skal dreie seg om.

Gjennom sesong to har det blitt gitt flere hint om at Isak kanskje er homofil, og valget av ny hovedperson blir godt likt i LHBT-miljøet:

- «Skam» har allerede gått fram som et veldig godt eksempel på å vise sterke karakterer med ulik bakgrunn, og de har tematisert kjønn og seksualitet. Det tenker vi har vært viktig. I en serie som har en forbildeposisjon er det spennende at de nå velger en ung antatt homofil som hovedperson, sier Ingvild Endestad, leder i Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Mer åpenhet

Bjørn Lescher-Nuland er avdelingsdirektør for Likestillingsavdelingen i Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir).

Han mener en ungdomsserie som Skam kan bidra til å sette usynliggjorte temaer på dagsorden og skape et rom hvor barn og unge kan snakke om disse temaene og bidra til mer åpenhet.

-Synliggjøring av skeive karakterer, for eksempel gjennom en ungdomsserie som «Skam», kan bety mye for barn og unge som er skeive og som ikke opplever at de kan være åpne om sin seksuelle orientering. Dette er noe vi vet fra forskning Bufdir har fått gjennomført de siste årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer