Hoppet i havet for å redde kamerat i sjalusidrama

Fabian Stang (56) havnet i slåsskamp.

I BASKETAK: Da ungdomskameraten havnet i vannet i en slåsskamp over en jente, så Oslos ordfører Fabian Stang seg nødt til å hoppe i havet for å redde dem. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
I BASKETAK: Da ungdomskameraten havnet i vannet i en slåsskamp over en jente, så Oslos ordfører Fabian Stang seg nødt til å hoppe i havet for å redde dem. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I sitt verv som Oslos ordfører føler Fabian Stang (56) at det er hans jobb å passe på, å rydde opp når ting ikke er slik de skal være.

I den nye boka «Rom 13», et bokprosjekt hvor kjendiser som Magne Furuholmen, Ida Maria, Elsa Lystad snakker om valg som har påvirket livene deres, forteller Stang at dette ansvaret meldte seg tidlig.

Hoppet i havet - Som ungdom var jeg med noen venner på båttur. Vi var over 30 stykker. En av dem som var med fortalte at kjæresten hans var på tur med familien og derfor ikke kunne være med. Like etterpå kom en stor båt forbi med flere svære karer ombord. På soldekket lå kjæresten hans, forteller han.

Det hele endte med full slåsskamp mellom kjæresten hennes og den andre gjengen, og flere av dem endte i vannet. Stangs kamerat tvinnet etter hvert en vaier rundt halsen på en av dem han sloss mot - noe Stang så kunne ende veldig dårlig.

Det fikk ordføreren til å reagere.

- I slike situasjoner skjer det noe i meg.

- Jeg hoppet ut i vannet. Fikk løst opp i slåsskampen og løsnet vaieren fra halsen hans. Det kan godt hende at det uansett hadde gått bra med dem - at ingen var blitt skadet eller dødd, men når jeg ser sånne situasjoner føler jeg at ansvaret ligger hos meg, skriver han videre.

I boka forteller Stang også om depresjonen han slet med i mange år, og som til slutt endte med frivillig innleggelse på psykiatrisk sykehus.

BOKPROSJEKT: Den tidligere justisministeren Knut Storberget er på coveret av boka «Rom 13». Foto: «Rom 13» / Marcel Lelienhof
BOKPROSJEKT: Den tidligere justisministeren Knut Storberget er på coveret av boka «Rom 13». Foto: «Rom 13» / Marcel Lelienhof Vis mer

- Å være deprimert er som å være i et stort sort hull. Fylt med tristhet. Fortvilelse. Oppgitthet. Når man er deprimert, må man aktivt bestemme seg for ikke å gi opp. Bestemme seg for å ville komme videre.

Bokprosjektet er igangsatt av Choice Hotels og Tjuvholmen KS i forbindelse med byggingen av hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo.

Alle personene i boka, inkludert Stang, er fotografert av Marcel Lelienhof. Alle bildene ble tatt inne i et 30 kvadratmeter stort provisorisk hotellrom. 

Les om Ida Marias deltakelse i bokprosjektet i dagens papirutgave og på nett her.