- Høres ut som en niåring

Mer svenskeslakt for Rybak.

FÅR PEPPER I SVERIGE: Begge de to store tabloidavisene i Sverige gir Alexander Rybak terningkast en for debutplata. Foto: STELLA PICTURES
FÅR PEPPER I SVERIGE: Begge de to store tabloidavisene i Sverige gir Alexander Rybak terningkast en for debutplata. Foto: STELLA PICTURESVis mer

||| (Dagbladet.no): I dag trykker den svenske avisa Expressen sin anmeldelse av Alexander Rybaks debutalbum «Fairytales». Det er en ny totalslakt av Grand Prix-vinneren.

«Til tross for at han er 23 år låter Rybak som en tungnem barneartist fra landsbygda som har snødd inne med 50-tallsmusikaler, nordisk folkemusikk og russiske viser», skriver avisas musikksjef Anders Nunstedt.

«Det største problemet er tekstene. Låta «Dolphin» høres ut som en veslevoksen niårings første skolestil», mener avisa som kuppet det norske avismarkedet dagen etter Eurovision-seieren i Moskva med budskapet «Vi gleder oss med dere».

Fra 1 til 6
- Nå er det gått sport i det. Dette har blitt landskamp, sier Dagbladets musikksjef Sven Ove Bakke.

Expressens konkurrent Aftonbladet var først ute med å slakte «Fairytales» og gi den bunnkarakter. Det skjedde etter at VG klinte til med en sekser på terningen og kalte produktet «variert og tidløst på en helt unik måte».

- Når det er så ekstreme motsetninger i anmeldelsene tyder det på at de må tas med en klype salt. Musikkanmelderi skal være underholdende, men som seriøse musikkjournalister skyter jo disse anmelderne seg i diverse kroppsdeler, sier Bakke.

I Dagbladet fikk Alexander Rybak et mer nøkternt terningkast fire av anmelder Anders Grønneberg.

Stolthetstripp
- I Norge er dette blitt en nasjonalistisk stolthetstripp som anmelderne vil unngå å ødelegge. Mens i Sverige er det fritt fram for å gyve løs på Rybak, mener Bakke er blant årsakene til at anmeldelsene spriker enormt over riksgrensa.

- Lite overraskende. I ekstasen rundt Grand Prix-seieren er det vanskelig for en norsk anmelder å være den sure. Istedet overgår kritikerne hverandre i å ikke virke sære. Mens svenske anmeldere ikke har noen norske nasjonalfølelser å ta ansvar for, sier Vinduet-redaktør og musikkanmelder Audun Vinger.

Det må dessuten ligge en redaksjonell policy bak et terningkast seks til denne plata, hevdet han i sin «Fairytales»-omtale, som sto på trykk i Dagens Næringsliv.

- Det selger ikke aviser å være lunken til folkets helt. Men den korrekte karakteren til denne plata, tatt i betraktning hvordan den forholder seg til sin ene, massive hit og at det er en debutplate, er et sted mellom terningkast tre og fire, sier Vinger til Dagbladet.no.

- Det siste aspektet er den stadig tilbakevendende debatten: Har norske anmeldere en egen skala for norske plater? sier Sven Ove Bakke.

EVENTYRLIG:  Alexander Rybak slapp plate og  holdt han pressekonferanse på Grefsekollen i Oslo. Han sier at mye av inspirasjonen i musikken hans er fra eventyrene og den norske skogen.  Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
EVENTYRLIG: Alexander Rybak slapp plate og holdt han pressekonferanse på Grefsekollen i Oslo. Han sier at mye av inspirasjonen i musikken hans er fra eventyrene og den norske skogen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer