TØFF OPPVEKST: Mahershala Ali (43) er nominert til en Oscar rollen som dopselgeren «Juan» i oppvekstfilmen «Moonlight». Foto: Jordan Strauss/Invision/NTB Scanpix)
TØFF OPPVEKST: Mahershala Ali (43) er nominert til en Oscar rollen som dopselgeren «Juan» i oppvekstfilmen «Moonlight». Foto: Jordan Strauss/Invision/NTB Scanpix)Vis mer

Mahershala Ali:

«House of Cards»-stjerna konverterte til islam: - Det tok rundt 12 år før mamma aksepterte det

Filmstjerna åpner opp om ghetto-oppveksten i nytt intervju.

(Dagbladet): Mahershala Ali (43) spiller dopforhandleren «Juan» i en av årets definitive Oscar-favoritter, nemlig «Moonlight». I filmen tar han hånd om «Little», en guttunge i nabolaget som stadig rømmer fra sin narkomane mor.

For sin prestasjon i «Moonlight» har filmstjerna blitt nominert til både Oscar og Golden Globe i kategorien «beste mannlige birolle».

@hollywoodreporter much love👐🏿

Et innlegg delt av Mahershala Ali (@mahershalaali)

Flere kjenner ham kanskje som lobbyisten Remy Danton i Netflix-serien «House of Cards», der Kevin Spacey (57) spiller hovedrollen. Mahershala Ali har også hatt roller i «The Hunger Games» og «Luke Cage».

Tross for vesentlige roller, har skuespilleren holdt tett om sitt privatliv - fram til nå. I nytt intervju med The Hollywood Reporter, åpner skuespilleren om sin oppvekst i ghettoen, samt om en bitter strid med mora.

Hun var nemlig alt annet enn fornøyd da han som 24-åring ringte hjem og fortalte at han hadde konvertert til islam.

Stor uenighet

- Jeg ringte henne på telefonen, og hun var ikke så fornøyd. Hun mente at det bare var én vei til himmelen, gjennom kristendommen. Det tok rundt ti eller tolv år før hun aksepterte det, sier han.

Det førte til stor uenighet mellom mor og sønn. Etter hvert skal hun imidlertid ha akspert sønnens nye trosretning.

- Hun fortalte meg at hun aksepterte mitt veiskille i livet, og hun har i ettertid vært veldig støttende om valget. I dag er alt bra mellom oss, forsikrer han.

Skuespilleren forteller sin livshistorie med egne ord i korte trekk, fra han ble født og frem til i dag.

Venner ble drept

Mahershala Ali vokste opp i Oakland, California. Foreldrene var fremdeles elever på high school da han ble født. Mor var 16, far var 17. De skilte lag da han var tre år gammel. Faren døde etter lang tids sykdom i 1994, da Mahershala Ali bare var 20 år gammel.

OSCAR-NOMINERT: Her er Mahershala Ali rollen som «Juan» i «Moonlight». Foto: David Bornfriend/A24 via AP/NTB scanpix
OSCAR-NOMINERT: Her er Mahershala Ali rollen som «Juan» i «Moonlight». Foto: David Bornfriend/A24 via AP/NTB scanpix Vis mer

- Jeg har i ettertid skjønt at mamma og pappa var barn. Og jeg vet at de elsket meg, og at de gjorde så godt de kunne, forteller skuespilleren i intervjuet.

I intervjuet beskriver han lokalområdet som en ghetto, og han mistet flere av vennene sine i tidlig alder.

- Jeg hadde et par kompiser av meg som ble drept. Det var tungt, forklarer han.

Han forklarer videre hvordan miljøet rundt mennesker han så opp til, påvirket dem i stor grad. Han forteller om lovende mennesker med ubrukt potensiale.

- Jeg var vitne til mange mennesker som hadde en form for genialitet ved seg som jeg beundret; atletisk, akademisk eller kunstnerisk. Forholdene rundt dem, gjorde at de i stedet valgte middelmådighet. Det skremte meg at gutter som var fem år eldre enn meg, som jeg så opp til og beundret, fremdeles hang rundt på skolen min uten en plan, sier han.

Kritiserte Trump

Under en takketale på «Screen Actors Guild Awards» nylig, rettet han en pekefinger mot USAs president, Donald Trump. Selv om han ikke direkte nevnte presidentens navn, skal talen ifølge Vulture ha dreid som det mye omstridte innreiseforbudet.

PRISVINNER: Mahershala Ali vant SAGA-prisen for «Beste birolle» for innsatsen i «Moonlight». Talen vakte oppmerksomheten. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNER: Mahershala Ali vant SAGA-prisen for «Beste birolle» for innsatsen i «Moonlight». Talen vakte oppmerksomheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det jeg har tatt med meg fra «Moonlight», er at vi ser konsekvensene av hva som skjer når vi forfølger mennesker. De blir små. Når vi henger oss opp i bagateller og detaljer som gjør oss alle ulike, finnes det en mulighet for å krige om det; «Denne personen er annerledes fra meg. Jeg liker deg ikke. Så la oss slåss».

Tydelig rørt, mottok han prisen for beste birolle. Talen beveget seg etter hvert inn på forholdet hans til moren, og deres konflikt og religion. Han fikk også indirekte en pris for filmen «Hidden Figures», som stakk av med prisen for beste casting.

- Min mor er en konservativ prest. Jeg er muslim. Hun hoppet ikke i taket da jeg ringte for å fortelle at jeg konverterte for 17 år siden. Men det jeg kan si nå, er at når vi legger ting til side, og vi prøver å forstå hverandre, så elsker vi hverandre, sa han i talen.

OMSORG: I oppvekstfilmen «Moonlight», spiller Mahershala Ali doplangeren «Juan» som tar vare på en gutt i nabolaget.

Vis mer Vis mer Vis mer Vis ... Vis mer