KRITISERES: Prins Harry og Hertuginne Meghan deltok denne uka i et zoom-møte med unge ledere om rasisme. Det falt ikke i god jord hos alle. Reporter: Emilie Rydning / Rød løper Vis mer

Prins Harry og hertuginne Meghan:

Hudflettes etter dette

- Har sett mindre urovekkende gisselvideoer.

Publisert

Det var forventet at prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) muligens skulle holde seg mer i bakgrunnen den kommende tida, nå som de offisielt har lagt sine kongelige plikter på hylla og flyttet til Los Angeles. Likevel har hertugparet kommet med den ene overraskende uttalelsen etter den andre, gjerne med politisk innhold - som står i kontrast til hva andre kongelige kan tillate seg.

Nå har de likevel frie tøyler til å si hva de vil, noe de har benyttet anledningen til flere ganger. Hertuginne Meghan har blant annet vært en tydelig stemme i «black lives matter»-bevegelsen.

RØRT: Hertuginne Meghan snakket om George Floyds dødsfall og de siste hendelsene i USA da hun talte til avgangselever på sin tidligere skole. Vis mer

Nå har de samlet seg foran kameraet, og snakket med unge mennesker fra tidligere kolonier som Bahamas og Australia. Videoen det resulterte i vekker nå oppsikt.

- Det finnes ingen måte vi kan bevege oss framover på hvis vi ikke anerkjenner fortida, sier prinsen i den nye videoen, og refererer altså til hjemlandets blodige kolonifortid i et titall land, ifølge NCB.

- Gisselvideo

Ikke alle setter like stor pris på hertugparets nyeste uttalelse. Selv om videoen har generert tusenvis av likerklikk og kommentarer i sosiale medier, mener andre at de dummer seg ut. En av dem er britiske Piers Morgan, som gjentatte ganger har kritisert paret for det han mener er upassende og ødeleggende oppførsel.

I en kommentar for Daily Mail, avisa han for tida er redaktør for, går han hardt ut.

HARDT UT: Piers Morgan er nok en gang ute etter å ta hertugparet av Sussex. Denne gangen hudfletter han dem etter at de stilte opp i en ny video. Foto: NTB Scanpix
HARDT UT: Piers Morgan er nok en gang ute etter å ta hertugparet av Sussex. Denne gangen hudfletter han dem etter at de stilte opp i en ny video. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg har sett mindre urovekkende gisselvideoer. Det var tanken min da jeg i dag tidlig så prins Harry stirre tomt inn i kameraet mens han - nok en gang - belærte verden om vårt behov for å anerkjenne privilegiene våre», skriver Morgan i kommentaren.

Avisredaktøren antyder altså at det er prinsens kone som har fått ham til å stille opp, og at han «nærmest snakker i takt med måten hun blunker på». Piers Morgan har flere ganger vist at han på ingen måte er fan av hertuginne Meghan, og har uttalt tydelig at han mener hun har devaluert kongehuset.

- Desperat

Han var derfor heller ikke særlig støttende da hun og ektemannen kunngjorde at de skulle trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Pipa har på ingen måte fått en annen lyd helt ennå.

Han mener ekteparet burde holde tett om likestilling, likeverd og menneskerettigheter - gitt at de selv er såpass privilegerte.

Det er heller ikke bare hertugparet som får gjennomgå her.

«Det er noe helt fantastisk lite smakfullt ved en dypt privilegert hertuginne som rabler om likestilling fra et Hollywood-palass til 20 millioner dollar som hun har lånt. En av de få fordelene coronakrisen har er de oppmerksomhetssyke, narsissistiske kjendisene har blitt plassert der de hører hjemme», skriver han, og fortsetter:

«Fra Madonna som sitter naken i badekaret sitt og forteller oss at covid-19 har vært en 'stor utjevner' til Gal Gadots grotesk tonedøve versjon av 'Imagine' med en rekke andre tonedøve stjerner - pandemien har lyssatt den store irrelevansen kjendiskultur har når et virus herjer», skriver Morgan.

VENNER IGJEN: Piers Morgan og «Top Gear»-general Jeremy Clarkson har lenge vært bitre fiender. I kveldens «Alan Carr: The Chatty Man» forteller Morgan hvordan de begravde stridsøksa. Og han skværer opp med Carr selv, etter lang tids uvennskap. Vis mer

- Godhetsposering

På britisk frokost-tv måtte han forklare synspunktene sine, da medprogramleder i «Good Morning Britain», Susanna Reid, mente at han tok feil. Hun opplevde videoen som inspirerende, og mente at de er i en maktposisjon hvor de må bruke stemmen sin.

- Vi har allerede sett Meghan i en video i kjølvannet av George Floyd-drapet, og den hadde faktisk en stor nedslagskraft. Noen vil si at de ikke dømmer dem for å bruke stemmene sine, sa hun, hvorpå Morgan fulgte opp:

UENIGE: Slik så det ut da «Good Morning Britain»-profilene Piers Morgan og Susanne Reid kranglet over hertugparets nye video tirsdag morgen. Foto: NTB Scanpix
UENIGE: Slik så det ut da «Good Morning Britain»-profilene Piers Morgan og Susanne Reid kranglet over hertugparets nye video tirsdag morgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den videoen synes jeg hadde litt relevans. Problemet mitt med denne videoen er at alt bare ble støy. Det var ingen substans. Det var ikke noe oppfordring om hva vi burde gjøre. Det var bare generell godhetsposering, mente han.

Som vanlig har verken hertugparet eller deres apparat kommentert uttalelsene. Som nevnt tidligere i saken har de flere ganger måttet stå i stormer skapt av Morgan, som har ment mangt om dem de siste åra.

Det skal nevnes at videoen har mottatt mer positive reaksjoner enn negative. Det skal også nevnes at hertuginne for tida er involvert i et søksmål mot blant annet The Daily Mails søsteravis, Mail on Sunday, som hun mener har spredt informasjon om hennes private relasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer