Gwen Stefani:

Hudflettes etter intervju

- Jeg er japansk.

I HARDT VÆR: Gwen Stefanis uttalelser møtes med latterliggjøring og kritikk. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/NTB
I HARDT VÆR: Gwen Stefanis uttalelser møtes med latterliggjøring og kritikk. Foto: Evan Agostini/Invision/AP/NTB Vis mer
Publisert

Popstjerna Gwen Stefani (53) har i løpet av de siste 30 åra bygget seg en solid karriere.

Den populære artisten har tidligere vært kjent for å hente inspirasjon fra Japan, det inkluderer albumet hennes fra 2004 «Love. Angel. Music. Baby.», som inneholder sangen «Harajuku Girls», hvor hun blant annet synger ord på japansk.

I 2008 ga hun også ut en parfymekolleksjon, «Harajuku Lovers», med flasker som var formet som sangeren og hennes fire japansk-amerikanske bakgrunnsdansere.

HJEMME HOS: I «Bjuda På» åpner et knippe kjendiser dørene for det de tror er en helt vanlig house tour. De vet ingenting om at gjestene deres, gjengen fra Rød Løper, har skumle planer. Vis mer

- Jeg er japansk

Etter et nytt intervju med Allure, mener mange at Stefani driver med kulturell appropriasjon.

Det innebærer en urettmessig tilegnelse og misbruk av andres kulturelle produksjon, for eksempel symboler, klesdrakt, musikk eller ritualer, ifølge Store norske leksikon.

UTSATT FOR KRITIKK: I nytt intervju hevder artist Gwen Stefani at hun er japansk, noe hun har mottatt mye kritikk for. Her er hun avbildet på MTV Europe Awards i Italia i 2004. Foto: Jens Hartmann/REX/NTB
UTSATT FOR KRITIKK: I nytt intervju hevder artist Gwen Stefani at hun er japansk, noe hun har mottatt mye kritikk for. Her er hun avbildet på MTV Europe Awards i Italia i 2004. Foto: Jens Hartmann/REX/NTB Vis mer

I intervjuet forteller sangstjerna at hun vokste opp med en far som reiste mye mellom California og Japan, noe som inspirerte henne til å besøke Harajuku som voksen.

- Det var en kultur som var rik på tradisjon, men likevel så futuristisk med så mye fokus på kunst, detaljer og disiplin. Det var fascinerende, sier hun, og legger til:

- Herregud, jeg er japansk og jeg visste det ikke.

Ifølge Allure omtalte hun også seg selv som japansk to ganger under intervjuet.

- Dette er så pinlig

Videre forklarte Stefani at hun ikke synes det føles riktig at folk skal kritisere henne for å være fan av noe vakkert, og at det burde være lov å være inspirert av andre kulturer.

53-åringens uttalelser har fått mange til å reagere, og stjerna hudflettes på sosiale medier. Det skriver blant andre The Independent.

FÅR KRITIKK: Det stormet rundt Margaux Dietz etter at hun la ut denne videoen på sin Youtube-kanal. Video: Margaux Dietz Vis mer

«Dette er så pinlig at jeg ikke engang blir fornærmet, jeg ikke klarer å slutte å le», skriver en Twitter-bruker, mens en annen følger opp:

«Jeg er veldig glad for at Gwen Stefani blir holdt ansvarlig i dette intervjuet. Hun har sluppet unna med dette tullet altfor lenge».

En tredje skriver:

«Se for deg at du er Gwen Stefanis PR-team og du har gjort mange års arbeid for å begrave hennes fetisjisme og kulturelle appropriasjon fra offentlighetens bevissthet. Og i 2023 bringer hun det tilbake og går rundt og kaller seg japansk. Jeg ville bare sluttet med en gang».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer