Runar Søgaard:

Hudflettes etter kronikk: - Transfobisk

Beskyldes for hatytringer i ny kronikk.

I HARDT VÆR: Runar Søgaards nylige kronikk får sterke reaksjoner fra nestleder i den skeive foreninge RFSL. Foto: Morten Eik / Se og Hør
I HARDT VÆR: Runar Søgaards nylige kronikk får sterke reaksjoner fra nestleder i den skeive foreninge RFSL. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

Den tidligere predikanten Runar Søgaard (55) er kanskje best kjent for sitt tidligere ekteskap med artisten Carola Häggkvist (56), samt deltakelsen i TV 2-programmet «Farmen kjendis».

Det gikk heller ikke ubemerket hen da han for to år siden ble dømt til ett år og åtte måneder i fengsel for skatteunndragelse. I begynnelsen av mars slapp han ut.

Forrige uke skrev Dagbladet at han hadde fått seg ny jobb som skribent i Svenska Morgonbladet. En side som drives av et medlem og kirkevalgskandidat for det høyreekstreme partiet Alternativ för Sverige (AFS).

Nå har 55-åringens nylige ytringer allerede fått flere til å koke.

KRANGEL: Runar Søgaard ble beskyldt for å ha kalt Abubakar Hussain for en «negerbolle» i «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

- Det er transfobisk

Det er i forbindelse med Søgaards nylige kronikk med overskriften «Transorna og tokstollarna triggade av Alfabetmafian» som har skapt reaksjoner. Det skriver Aftonbladet.

Nå reagerer RFSL, foreningen for skeives rettigheter, kraftig på Søgaards tekst i kronikken. Der sammenlikner han dragqueens og transpersoner, eller «mennesker i transmiljøer», med pedofile.

«Disse ofte grenseløse menneskene ønsker å tilnærme seg små barn, utsette dem for 'grooming' ved å utnytte deres uskyld og forføre deres små sjeler. For dette er dessverre en realitet i mange transmiljøer», skriver han.

SER IKKE SLIK UT: Amadeus Søgaard, sønnen til Runar Søgaard og Carola Häggkvist, har blitt en voksen mann. Sjekk hvordan han ser ut i dag! Vis mer

Overfor Aftonbladet forteller nestleder i RFSL, Peter Sidlund Ponkala, at han synes det er problematisk med slike uttalelser. Han mener at det ikke er rettet mot å skape en debatt, men at det er rene hatytringer.

- Transpersoner er allerede en veldig sårbar gruppe. Og ideen om at barn må beskyttes mot dragqueens, det er også homofobisk og transfobisk, sier han.

- Aldri akseptabelt

Ifølge Ponkala har spalten som mål å «dehumanisere en gruppe som allerede er sårbar i samfunnet».

- Risikoen med denne typen meldinger er at du ikke tør å være synlig som den du er eller den du vil være. Jeg tror det igjen kan føre til psykiske lidelser.

RØMLING: Runar Søgaard fant fort ut at «Torpet» ikke var et sted han ønsket å tilbringe særlig mye tid, mye på grunn av Aune Sand. Video: TV 2 og Miriam Bakkejord Vis mer

Selv er ikke Søgaard enig i at kronikken sprer hat mot det skeive miljøet, og ifølge Aftonbladet mener han at alle trusler og hat er helt uakseptabelt.

- Jeg synes det er veldig vanskelig å forstå hvordan noen få tekstlinjer kan få folk til å føle seg dårlige. Tekster kan tolkes og feiltolkes på ulike måter. Derfor ønsker jeg å kunne bringe litt mer nyansering inn i debatten og skape en dialog som vil være positiv for alle som føler seg utsatt for hat og trusler, noe som aldri, aldri er akseptabelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer