Det svenske kongehuset:

- Hun blir nok den siste

Spår ei usikker framtid.

KONGEFAMILIEN: Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og deres to barn, prins Oscar og prinsesse Estelle. Foto: Shutterstock/NTB
KONGEFAMILIEN: Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og deres to barn, prins Oscar og prinsesse Estelle. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det er for tida kong Carl Gustaf (76) og dronning Silvia (79) som sitter ved tronen i vårt naboland Sverige. Deres datter kronprinsesse Victoria (45) er neste i rekken, etterfulgt av deres førstefødte, prinsesse Estelle (10), som vil måtte ta på seg den store oppgaven - å bli statsoverhode.

Om monarkiet i vårt naboland består i like mange år framover, er imidlertid usikkert, skal man tro hoffekspert Herman Lindqvist.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Går den veien

I «Søndagsintervjuet» på Sveriges Radio uttrykker nemlig Lindqvist at han ikke er helt sikker på det svenske kongehusets overlevelse, skriver Svensk Damtidning.

- Jeg tror at på sikt så kommer det til å viskes ut, helt og holdent. Jo flere som gifter seg ikke-kongelig og jo flere ikke-kongelige barn som blir født er det liksom ingen vits i å fortsette til slutt, dessverre, sier han.

Som kjent har samtlige av kongeparets barn, kronprinsessen, prins Carl Philip (43) og prinsesse Madeleine (40), sine partnere ikke kongelig bakgrunn. Det samme gjelder for øvrig også den norske kongefamilien.

På spørsmål om hvor lenge han ser for seg at det er igjen før kongehuset er ved veis ende svarer han at han tror det blir «maks 20 år til».

Videre lurer programleder Martin Wicklin på om eksperten tror at kronprinsesse Victoria og prins Daniels (49) datter, prinsesse Estelle, vil rekke å bli monark en gang i framtida.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer

- Jo, kanskje. Men hun blir nok den siste, dessverre. Jeg beklager det, men det er en utvikling som går den veien, svarer Lindqvist.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er imidlertid ikke like bastant som Lindqvist.

- Jeg kan ikke spå framtida, så det synes jeg er vanskelig å si noe bestemt om. Men jeg er ikke enig i argumentet om at jo flere som gifter seg ikke-kongelig, gjør at det viskes ut. Jeg vil heller si takk og pris for at de får gifte seg med den de vil!

- Hvis vi skal ha monarki i framtida, tror jeg nemlig det er helt nødvendig at institusjonen følger med i tida.

BLEMME PÅ DIREKTEN:Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen går det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Tidlig krøkes

Den unge prinsessen er allerede godt på vei i opplæringen til sin kommende rolle.

I oktober fikk hun internasjonal oppmerksomhet da hun var med på sitt aller første statsbesøk. Estelle var nemlig med som representant da kong Willem-Alexander (55) og dronning Máxima (51) av Nederland tok turen til Sverige.

Det var naturligvis en stor begivenhet, både for 10-åringen selv, men også for hele Sverige. Til sammenlikning har foreløpig ikke vår egen Ingrid Alexandra (19) vært med på et slik besøk ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer