- Hun burde spurt svigerfaren sin

Derfor mener kongeekspert at Mette-Marits India-tur var uklok.

- UKLOKT: Kongeekspert Carl-Erik Grimstad mener kronprinsesse Mette-Marit burde rådført seg med kong Harald og folk i det politiske miljøet før India-turen. Da ville hun fått beskjed om ikke å reise, tror han. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- UKLOKT: Kongeekspert Carl-Erik Grimstad mener kronprinsesse Mette-Marit burde rådført seg med kong Harald og folk i det politiske miljøet før India-turen. Da ville hun fått beskjed om ikke å reise, tror han. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marits surrogatitur til India vekker internasjonal oppsikt.

Nå må kronprinsessen tåle kritikk for å ha reist privat til Delhi for å hente to nyfødte barn fra sykehuset, i påvente av at fedrene skulle få orden på visumene sine.

Statsviter, kongeekspert og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, mener kronprinsessen blander roller på grunn av turen.

- I denne saken går Mette-Marit ganske langt inn i et uavklart og politisk kontroversielt område, sier han.

- Uklokt Surrogati og eggdonasjon er i dag ikke lov i Norge. Kronprinsessen har i et innlegg i dag understreket at hun ikke vil blande seg inn i surrogatidebatten.

- Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden.

Men Grimstad beskriver likevel avgjørelsen om å reise som uklok.

- Dette dreier seg om en person som står i fare for å bruke sin symbolske makt og innflytelse, og dermed øve politisk press fra Slottet. Det er forfatningsmessig veldig uklokt, sier han.

Spurte ikke kongen Ifølge Slottet rådførte ikke Mette-Marit seg på forhånd med kongen.

- Kronprinsessen diskuterte ikke dette med kongen før hun reiste, sier slottets informasjonssjef Marianne Hagen til Dagbladet.

Mette-Marit skal ha rådført seg med sin ektemann, og sier det var avgjørende å få hans støtte i saken.

- Burde spurt - Fra et humant synspunkt er handlingen hun utøver god og forståelig. Men i rollen som kronprinsesse, må hun sette sine egne synspunkter og følelser til side. Så vidt jeg forstår kan hun neppe ha søkt råd i det politiske miljøet før hun har gjort dette. Hadde hun gjord det, ville svaret vært at «nei, dette bør du ikke gjøre», sier Grimstad.

- Hvem burde hun ha spurt?

- Hun kunne begynne med å snakke med svigerfar. Han håndterer som regel sånt veldig profesjonelt.

- Nærmer oss karikatur I innlegget som kronprinsessen har publisert, forteller hun at hun rådførte seg med kronprins Haakon før avreise.

- Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra, skriver hun.

Det overrasker Grimstad.

- Ja, det gjør det. Jeg er ikke overrasket over at hun snakket med ham, men over at han har satt godkjenningsstempel på det. Vi begynner nå å nærme oss den karikerte versjonen av kronprinsparets rolle, slik den har vært beskrevet i forfatteren «Anonyms» bøker, sier han.

Slottet skriver på sine hjemmesider i dag at Kronprinsessen ikke med dette tatt stilling i surrogati-debatten.

Kronprinsessen uttaler:
«Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon.

For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre.

Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra.

Det pågår en viktig debatt i samfunnet om surrogati. For meg var dette ikke ment som et innlegg i denne debatten. For meg dreide dette seg om at jeg var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden.»

KRITISK: Carl-Erik Grimstad mener det var uklokt av Mette-Marit å reise på surrogatitur til India. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
KRITISK: Carl-Erik Grimstad mener det var uklokt av Mette-Marit å reise på surrogatitur til India. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer