MOT TOPPEN: Den norske ungjenta Jenny Sinkaberg fikk sitt internasjonale gjennombrudd for litt over ett år siden. Nå er hun på vei mot toppen. Foto: Faksimile/Ten Magazine, Alexei Hay.
MOT TOPPEN: Den norske ungjenta Jenny Sinkaberg fikk sitt internasjonale gjennombrudd for litt over ett år siden. Nå er hun på vei mot toppen. Foto: Faksimile/Ten Magazine, Alexei Hay.Vis mer

Hun er en av Norges nye motestjerner

- Det hele kan sammenlignes med en loddtrekning.

||| - Det har gått over all forventning. Det hele kan sammenlignes med en lottotrekning, egentlig, sier den norske modellen Jenny Sinkaberg.

De siste årene har det gått en norsk vind over den internasjonale motearenaen.

SUPER-STEIRO: Etter at hun trappet ned modelljobbingen for noen år tilbake, velger Iselin Steiro (25) nå bare de jobbene hun virkelig vil ta. Foto: Women Management, New York.
SUPER-STEIRO: Etter at hun trappet ned modelljobbingen for noen år tilbake, velger Iselin Steiro (25) nå bare de jobbene hun virkelig vil ta. Foto: Women Management, New York. Vis mer

Stadig oftere dukker navnet på norske modeller, fotografer og designere opp i forbindelse med de store moteukene, kampanjene og motemagasinene. Sinkaberg er en av dem.

Utallige reisedøgn Ungjenta fra Oslo dro ifjor til Paris for å prøve lykken i en av verdens viktigste motemetropoler.

Allerede første dag fikk hun full klaff hos det internasjonale modellbyrået IMG Models, og på bare ett år har hun hun rukket å gå catwalk-visninger for motegiganter som Chanel, Dior og Miu Miu - for å nevne noen.

UTDANNET: Sørlendingen Siri Tollerød gjorde ferdig videregående før hun dro til utlandet for å prøve seg som modell. Nå er hun en av de største. Foto: Afp/Scanpix.
UTDANNET: Sørlendingen Siri Tollerød gjorde ferdig videregående før hun dro til utlandet for å prøve seg som modell. Nå er hun en av de største. Foto: Afp/Scanpix. Vis mer

- Jeg har til smør på brødskiva. Men det er hardt arbeid, og man må yte hundre prosent hele tiden. Man kan ikke leve på at man gjorde det bra for et par måneder siden, sier modellen, som for øyeblikket pendler mellom de tre storbyene New York, Paris og London.

- Høyt internasjonalt nivå Andre landsmenn som har gjort det stort utenfor Norges grenser, er fotografene Sølve Sundsbø, Benjamin Alexander Huseby og Dusan Reljin, klesdesignerne Kristian Aadnevik og Peter Dundas, og modellene Iselin Steiro og Siri Tollerød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle disse jobber på et høyt internasjonalt nivå, og har etterhvert blitt svært anerkjente fjes i den internasjonale moteverdenen. De er beviset på at nordmenn har et like godt utgangspunkt for å klare det, så lenge man jobber hardt nok og står på, sier moteredaktør i Costume, Randi Helene Svendsen.

Superveteran Iselin Steiro (24) er kanskje det beste eksempelet. Seks år etter sitt gjennombrudd er hun fortsatt å regne som Norges største internasjonale supermodell.

PUCCI: Peter Dundas (44) gjør det stort som sjefsdesigner for dfet italienske merket Emilio Pucci. Foto: Siv Seglem.
PUCCI: Peter Dundas (44) gjør det stort som sjefsdesigner for dfet italienske merket Emilio Pucci. Foto: Siv Seglem. Vis mer

Ranket som nummer 15 på nettstedet Models.coms liste over de 50 beste modellene, skjønner man at harstadjenta ligger høyt oppe i internasjonal målestokk.

I 2006 bestemte hun seg derimot for å trappe ned jobbingen til fordel for arkitektstudier i Oslo. Avbrekket fra motebransjen varte likevel ikke lenge.

EGET MERKE: Norske Kristian Aadnevik har fått stor suksess med sitt eget merke ved samme navn. Foto: Håkon Eikesdal.
EGET MERKE: Norske Kristian Aadnevik har fått stor suksess med sitt eget merke ved samme navn. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Jeg var lei av å reise hele tiden og savnet Norge, familie og venner. Men jeg fant ut at det å reise og jobbe som modell er veldig gøy i passelige porsjoner, sier Steiro, som siden comebacket har pendlet mellom ektemannen Anders Danielsen Lie i Oslo, og modelljobber for Zara, Alexander Wang, Balmain, Prada og Chloé.

- Må være målbevisst En som ser ut til å følge i Steiros fotspor, er ungjenta Siri Tollerød. 22-åringen har på få år klart å bli en av de mest ettertraktede modellene der ute.

Hun mener man bør tenke seg godt om før man satser for fullt på en karriere i motebransjen.

- Det er et veldig tøft liv med mye reising fram og tilbake, og du må virkelig ville det for å klare å holde deg flytende, sier Tollerød, som ble oppdaget på Sørlandssenteret utenfor Kristiansand allerede som 16-åring.

Tror på flere nordmenn Etter å ha jobbet sammen med motegiganter som Alexander McQueen og Donatella Versace, har stjernedesigneren Kristian Aadnevik (31) nå etablert i seg i London med eget merke.

PÅ VEI OPP: Benjamin Alexander Huseby får et stadig større navn i den internasjonale motebransjen. Foto: Nina Ruud.
PÅ VEI OPP: Benjamin Alexander Huseby får et stadig større navn i den internasjonale motebransjen. Foto: Nina Ruud. Vis mer

Han tror vi kommer til å se flere nordmenn med suksess på internasjonale motearenaen i årene som kommer.

- Det vil bare forsterke seg. Det som har vært problemet før, er at Norge ikke har hatt noen særlig kultur for mote. Jeg kunne for eksempel ikke som ung gå på skolen og få mine designdrømmer stimulert. Men nå ser det ut til at Norge endelig har sett at det er en stor næring i dette, sier han.

KARRIEREMANN/FAMILIEMANN: Den norskserbiske fotografen Dusan Reljin (35) balanserer jobber for gigantene Vogue og Numéro og familien i New York. Foto: Elisabeth Sperre Alnes.
KARRIEREMANN/FAMILIEMANN: Den norskserbiske fotografen Dusan Reljin (35) balanserer jobber for gigantene Vogue og Numéro og familien i New York. Foto: Elisabeth Sperre Alnes. Vis mer