HVER SIN SMAK: Lillestrøm-spiller Lars-Kristian Eriksen mener Beyoncé er for stor. -  Alle har jo sine preferanser angående hvordan det personlige kjønn bør se ut, sier han. Foto: Reuters/Scanpix
HVER SIN SMAK: Lillestrøm-spiller Lars-Kristian Eriksen mener Beyoncé er for stor. - Alle har jo sine preferanser angående hvordan det personlige kjønn bør se ut, sier han. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

- Hun er minst 15 kilo for tung

Norsk fotballspiller i slankedebatt.

||| (Dagbladet.no): «Kim Kardashian og Beyoncé ja. Etter min smak er de 15 - 20 kg. for tunge. I hvert fall Kim Kardashian, hun har hofter og rumpe som jeg vil betegne som enorme.»

Det skriver Lillestrøm-spiller Lars-Kristian Eriksen (26) i en noe opphetet debatt om slanking på modellkjærestens blogg.

«Men hey, det er bare min personlige mening, sier ikke at det er feil på noen måte.»

- På spissen
Både musiker og skuespiller Beyoncé Knowles og skuespiller og modell Kim Kardashian har toppet flere internasjonale «mest sexy»-lister, og flere av leserne på bloggen reagerer kraftig på uttalelsene til Eriksen.

«Er du klar over hvor mye 15-20 kg er?? Kim K og Beyoncé finnes ikke store, de har naturlige former, som mange damer faktisk har», skriver én.

Eriksen forklarer til Dagbladet at han skrev kommentaren som en reaksjon på flere innlegg på kjærestens blogg. Flere av leserne klager over at hun spiser for lite og trener for mye, og Eriksen sier at han var ganske irritert da han satte seg ned for å skrive.

- Jeg uttrykte bare min personlige mening. Alle har jo sine preferanser angående hvordan det annet kjønn bør se ut. Men jeg mente ikke at de burde slanke seg, understreker han.

- Bør være forsiktig
Lillestrøm-trener Henning Berg understreker at dette dreier seg om en av spillernes rent personlige meninger, og at de i klubben generelt mener at man skal være forsiktig med å uttale seg om for eksempel slanking i det offentlige rom.

— Vi deler ikke dette synet, men vi kan ikke nekte spillere til å ytre seg. Men jeg oppfordrer selvfølgelig Lars-Kristian til å være forsiktig når han ytrer seg i det offentlige rom, sier han.

Aldri opplevd slankepress
Fotballspilleren er forlovet med modellen og journalisten Caroline Berg (22), og hun understreker også at kjæresten aldri har sagt at han mener de internasjonale superkjendisene burde slanke seg.

ENORME HOFTER OG RUMPE?  Det mener den norske fotballspilleren Lars-Kristian Eriksen om den amerikanske skuespilleren og modellen Kim Kardashian. Foto: STELLA PICTURES
ENORME HOFTER OG RUMPE? Det mener den norske fotballspilleren Lars-Kristian Eriksen om den amerikanske skuespilleren og modellen Kim Kardashian. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

- Men man har jo forskjelllige syn på hva som er attraktivt, sier Caroline Berg til Dagbladet.

Hun har selv aldri opplevd noe slankepress i jobben som modell, men er oppmerksom på hvordan slike debatter kan påvirke andre jenter.

- Kropp er jo et vanskelig tema. Det er veldig mange som reagerer negavtivt på at jeg trener så mye, men skjønner ikke at det er en negativ ting. Jeg vil jo oppfordre jenter seg til å holde i form, men aldri til å slanke seg med mindre man har et overvektsproblem, sier hun.

- En uting

Professor ved Norges idrettshøyskole, og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen har lenge vært svært engasjert i spiseforstyrrelser i toppidrettsmiljøet. Hun er sterk motstander av offentlige diskusjoner om andres kroppsfasonger, og minner om at også blogger er en del av offentligheten.

—Jeg synes generelt at det å diskutere andres kropps form og størrelse er en uting, sier ernæringsprofessoren til Dagbladet på telefon fra Trondheim.

Her er hun for tiden på Idrettsmedisinsk høstkongress sammen med doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen. Martinsen har framlagt resultatene fra en undersøkelse som involverer mer enn 600 elever fra toppidrettsgymnas landet over, og funnene hennes viser at 24 prosent av utøverne i. 1 klasse har symptomer på spiseforstyrrelser, ifølge Aftenposten.

Sundgot-Borgen mener uttalelser om kroppsform kan sende dårlige signaler til både unge gutter og unge jenter.

- Unge gutter er like opptatt av perfekt kropp som unge jenter, men det er mer komplisert for dem, fordi de gjerne både skal ha en stor muskelmasse og være slanke, sier hun.

Lars-Kristian Eriksen har selv ikke tenkt så mye over hva slags signaler hans kommentarer kan sende til unge jenter.

—Jeg har ikke sagt at noen bør gjøre ditt eller datt. Jeg sa bare hva jeg foretrekker, sier fotballspilleren.

Professor ved Norges idrettshøyskole, og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen har lenge vært svært engasjert i spiseforstyrrelser i toppidrettsmiljøet. Hun er sterk motstander av offentlige diskusjoner om andres kroppsfasonger, og minner om at også blogger er en del av offentligheten.

—Jeg synes generelt at det å diskutere andres kropps form og størrelse er en uting, sier ernæringsprofessoren til Dagbladet på telefon fra Trondheim.

Her er hun for tiden på Idrettsmedisinsk høstkongress sammen med doktorgradsstipendiat Marianne Martinsen. Martinsen har framlagt resultatene fra en undersøkelse som involverer mer enn 600 elever fra toppidrettsgymnas landet over, og funnene hennes viser at 24 prosent av utøverne i.1 klasse har symptomer på spiseforstyrrelser, ifølge Aftenposten.

Sundgot-Borgen mener uttalelser om kroppsform kan sende dårlige signaler til både unge gutter og unge jenter.

—Unge gutter er like opptatt av perfekt kropp som unge jenter, men det er mer komplisert for dem, fordi de gjerne både skal ha en stor muskelmasse og være slanke, sier hun.

MENER BEYONCE ER FOR TUNG:  Lars-Kristian Eriksen mener at han kun gir uttrykk for sine personlige meninger.
Foto:  Håkon Mosvold Larsen /SCANPIX .
MENER BEYONCE ER FOR TUNG: Lars-Kristian Eriksen mener at han kun gir uttrykk for sine personlige meninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen /SCANPIX . Vis mer
IKKE SLANKEPRESS:  Caroline Berg jobber ikke lenger noe særlig som modell, og har aldri opplevd slankepress i forbindelse med modelljobbingen. Her fra en delfinale i Frøken Norge i 2005. Arkivfoto: Andrea Gjestvang
IKKE SLANKEPRESS: Caroline Berg jobber ikke lenger noe særlig som modell, og har aldri opplevd slankepress i forbindelse med modelljobbingen. Her fra en delfinale i Frøken Norge i 2005. Arkivfoto: Andrea Gjestvang Vis mer