Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Britney Spears:

Hun erobret en hel verden for 20 år siden. Det fikk store konsekvenser

Britney Spears gikk fra superstjerne til bunnen av næringskjeden.

TURBULENT KARRIERE: Det er 20 år siden Britney Spears slapp låta som førte til hennes store gjennombrudd. I august spiller hun i Norge. Foto: NTB scanpix
TURBULENT KARRIERE: Det er 20 år siden Britney Spears slapp låta som førte til hennes store gjennombrudd. I august spiller hun i Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1998 ble det sluppet ei låt som forandret popbransjen for alltid. 16 år gamle Britney Jean Spears (36) fra Mississippi hadde akkurat fått platekontrakt, og var klar med sitt første album.

Tittelsporet « … Baby One More Time» ble sluppet som singel et halvt år før albumet kom ut, og en halv million kopier ble solgt allerede den første dagen. Låten nådde førsteplass på hitlistene i svimlende 25 land, og det var her popeventyret til den unge tenåringen startet.

26.09.2014 DRØMMEDAG: Erlend Elias fikk møte Britney Spears da hun besøkte Norge i forbindelse med lanseringen av sin nye undertøyskolleksjon for «Change». - Jeg skjelver, var alt Elias klarte å få fram etter stjernemøtet. Video: DBTV Vis mer Vis mer

Hiten var egentlig skrevet for supertrioen TLC og boybandet Backstreet Boys, men havnet til slutt i hendene på den ferske artisten.

Det har lagt grunnlag for store opp- og nedturer, som verden har fulgt nøye med på siden slutten av 1990-tallet. Nedturene har spesielt blitt tydelig lagt merke til av fans og presse.

For 20 år siden fikk vi se henne i skolejenteuniform i musikkvideoen til nevnte singel. I dag selger hun ut arenaer verden over, og skal blant annet til Norge i høst. Slik erobret «white trash»-jenta fra sørstatene USA og hele verden.

Den famøse barneklubben

At Britney Jean Spears skulle bli en av verdens bestselgende og mest kommersielle popstjerner lå i utgangspunktet ikke i kortene for henne. Sammen med foreldrene Lyenne Irene og James Parnell, samt søsknene Bryan James og Jamie Lynn, hadde de en relativt normal oppvekst.

Etter å ha flyttet fra Mississippi til Louisiana som barn, begynte hun tidlig å vise interesse for musikk og underholdning.

STOR STJERNE: Spears' debutalbum solgte « … Baby One More Time» til fjorten ganger platina i USA. Foto: NTB scanpix
STOR STJERNE: Spears' debutalbum solgte « … Baby One More Time» til fjorten ganger platina i USA. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun gikk derimot ikke rett til utsolgte konserter og verdensherredømme. Konsertene begynte i stua, da mora hennes hadde venner på besøk. Hun idoliserte blant andre Mariah Carey og Aerosmith, som hun covret i stua så vel som på skolen.

Hun var også en aktiv danser, en hobby hun begynte å dyrke allerede som treåring.

- Jeg var alltid det merkelige barnet. Jeg gikk ut, men i stedet for å leke, valgte jeg å arrangere talentspeiderkonkurranser, har hun tidligere sagt til The Hollywood Reporter.

Det var ikke stort å finne på i Louisiana, og det konservative, protestantiske miljøet hun vokste opp i, la en demper på stjernedrømmene. En klubb skulle derimot forandre alt for den lille sørstatsjenta.

BLE VERDENSSTJERNER: Britney Spears og Christina Aguilera var begge med i «The Micky Mouse Club» på midten av 90-tallet. Bare noen år seinere ble de begge store stjerner. Foto: NTB scanpix
BLE VERDENSSTJERNER: Britney Spears og Christina Aguilera var begge med i «The Micky Mouse Club» på midten av 90-tallet. Bare noen år seinere ble de begge store stjerner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Som åtteåring dro hun på audition for å være med i tv-serien «The All-New Micky Mouse Club», et kjent konsept som ble produsert av Disney for deres egen tv-kanal. På grunn av sin unge alder fikk hun ikke rollen den gang, men det satte ikke noe stopper for drømmene hennes. Hun fikk blant annet være med i konkurransen «Star Search» i 1992, som sørget for lokal berømmelse.

Som elleveåring prøvde hun seg med Disney igjen. Denne gangen skulle det faktisk gå veien for Spears, og hun fikk en rolle i serien.

Hun var derimot ikke alene. Serien, eller klubben, er kjent for å ha fostret kjendiser som Justin Timberlake og Christina Aguilera, som Spears var sammen med i perioden.

Regjerte som tenåring

Spears var med i tv-serien fram til de la opp i 1996. Etter dette valgte Spears å fokusere på sin egen solokarriere, noe som skulle vise seg å bli svært lønnsomt for artisten - som i dag er verdt nærmere 1,6 milliarder kroner. Ifølge Forbes hadde hun i 2017 en inntekt på 265 millioner alene.

Etter å ha fått en forsmak på stjernelivet, tørstet hun etter mer.

NY STIL: På starten av 2000-tallet begynte Britney Spears å eksperimentere med en mer vågal stil. Her avbildet under MTV Video Music Awards i 2000. REUTERS / NTB scanpix
NY STIL: På starten av 2000-tallet begynte Britney Spears å eksperimentere med en mer vågal stil. Her avbildet under MTV Video Music Awards i 2000. REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Det var som åpningsscenen i «Clueless» med alle klikkene (...) Jeg kjedet meg skikkelig. Jeg var pointguard på basketlaget. Jeg hadde en kjæreste, og jeg dro på skoleballene. Men jeg ville ha mer, sa hun til Rolling Stone i 2000.

«Be careful what you wish for», heter det. Artisten fikk i pose og sekk etter å ha skrevet under en kontrakt med Jive Records i 1997. Hun ble fløyet til Stockholm for å jobbe med hitmaskinen Max Martin, og mange andre store profiler. Her tok halve debutalbumet form, før hun returnerte til USA og spilte inn resten.

Resultatet ble en umiddelbar suksess. Med singelen på markedet et halvt år før utgivelsen og en populær musikkvideo, solgte debutalbumet « … Baby One More Time» til fjorten ganger platina i USA, med hele 12 millioner solgte utgaver.

For Spears gikk det bare opp derfra. Hun ble nominert til Grammy, vant flere MTV-priser og fikk oppmerksomhet - på godt og vondt. Av American Family Association ble hun stemplet som vulgær, noe hun svarte på ved å fortelle at hun hadde god moral.

IKONISK ØYEBLIKK: I 2001 opptrådte sangstjerna under MTV Video Music Awards med låta «I'm a Slave 4 U», dansende med en gul slange. Foto: NTB scanpix
IKONISK ØYEBLIKK: I 2001 opptrådte sangstjerna under MTV Video Music Awards med låta «I'm a Slave 4 U», dansende med en gul slange. Foto: NTB scanpix Vis mer

Imaget ble stadig mer sexy for den unge jenta, som håvet inn millioner av dollar til seg selv og plateselskapet. I 2000 kom oppfølgerplata «Oops! … I Did It Again», som også ble solgt millioner av ganger. Albumet resulterte også i en verdensomspennende turné, som blant annet tok henne til Norge den 8. november samme år.

Den ungdommelige, skolebok-popen hun hadde gitt ut sine første år som aktiv artist møtte stor kontrast i albumet «Britney» fra 2001. Her hadde hun blant annet med singelen «I'm A Slave 4 U», som hadde en seksuell undertone og bar preg av Prince-inspirasjon.

- Jeg ble lei av å synge det samme gamle hele tida, selv om jeg elsker mine gamle låter. Men man må utvikle seg og vokse, har hun uttalt overfor Entertainment Weekly.

Havnet på kjøret

Som for verdensstjerner flest, var ikke folket bare interessert i musikken hennes. Hennes privatliv, og spesielt romantiske interesser, lot mange begeistre seg av. Hun ble blant annet kjent med Justin Timberlake som barn, og de to utviklet et forhold i 1999.

IKKE GLEMT: Det er 15 år siden det tidligere superparet Britney Spears og Justin Timberlake stilte på den røde løperen med matchende denim-antrekk. Foto: NTB scanpix
IKKE GLEMT: Det er 15 år siden det tidligere superparet Britney Spears og Justin Timberlake stilte på den røde løperen med matchende denim-antrekk. Foto: NTB scanpix Vis mer

De var sammen fram til 2002, og var et av verdens heiteste kjendispar i sin tid. Mange husker kanskje spesielt godt American Music Awards i 2001, da paret dukket opp i matchende denim-antrekk.

I 2004 forlovet hun seg med den tidligere danseren Kevin Federline. De to ble fort et av verdens mest omtalte par, og fikk to barn sammen. Ifølge Rolling Stone ble de omtalt som «white trash» av flere, etter å ha gått barbeint inn på offentlige toaletter, tømt askebegre ut av hotellvinduer og ha brukt en t-skjorte med påskriften: «Jeg er jomfru, men dette er en gammel t-skjorte».

09.11.2012 SEXY: Britney Spears stråler i åletrange, avslørende kjoler i ny reklamefilm. Vis mer Vis mer

Ett år før hun barberte vekk håret sitt i 2007, ble hun fotografert i en bil sammen med sønnen Sean. Det fikk flere til å reagere, fordi han satt i fanget hennes og ikke i et bilsete for barn.

Hun var rett og slett verdens mest omtalte kvinne. Flere bildebyråer anslo at hun sto for 20 prosent av dekningen deres på midten av 2000-tallet.

Dette var samtidig som hun slet med rusproblemer og var midt i et bristende forhold. Seint i 2006 søkte hun om å skille seg fra Federline, noe som preget internasjonale medier i månedsvis. Det stoppet heller ikke pågangen fra paparazzier mot Spears og hennes familie.

I januar 2007 døde Spears' tante av livmorhalskreft. Sjokket var stort for familien, og en knapp måned etterpå var popstjerna innlagt på rehabilitering. Oppholdet varte ikke lenge, og etter å ha skrevet seg ut, fjernet hun håret. Få dager etter det, angrep hun en fotograf med en paraply, ifølge Huffington Post.

EKSEN: Britney Spears og Kevin Federline var gift fra 2004 til 2007. De fikk to sønner sammen. Foto: AP / NTB scanpix
EKSEN: Britney Spears og Kevin Federline var gift fra 2004 til 2007. De fikk to sønner sammen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Presset var stort, og privatliv var det lite av. Hun bestemte seg igjen for å sjekke inn på en ny klinikk, i håp om å komme tilbake til livet.

Hun mistet seinere omsorgsretten for sine to sønner, men den offisielle grunnen ble aldri offentliggjort. Da beskjeden kom, låste hun seg inne på et rom med barna. Dette sørget i etterkant for at hun ble lagt inn på en psykiatrisk avdeling.

I 2007 skrev Dagbladet at det var vanskelig å stadfeste når problemene startet. Enkelte eksperter mente det begynte allerede i 2003, da hun og Madonna delte et saftig kyss på scenen. Andre spådde at det hadde noe med valget av partnere å gjøre.

Tilbake på topp

Elleve år etter skandaleåret og fem album etterpå er det ingen tvil om at Spears har klart å klore seg tilbake til poptronen hun en gang satt på. Med singler som «Piece Of Me» og «Hold It Against Me» har hun klart å toppe lister verden over.

«Om Britney Spears klarte seg gjennom 2007, klarer du deg gjennom dagen» har blitt et populært meme på nettet de siste åra.

Budskapet printes på kaffekrus og er beskrivelsen til folks vekkerklokker på smarttelefoner - slik at budskapet kommer opp når alarmen går av.​

Spears har de siste fire årene hatt kontrakt i Las Vegas, der showet «Britney: Piece of Me» ​har blitt framført jevnlig. Hun har siden 2013 solgt nesten én million billetter i kasinobyen. Det siste «Piece of Me»-showet i Vegas fant sted nyttårsaften, og det er nå dette showet hun skal rundt med i høst.

Også Spears' norske plateselskap synes det er gøy at popstjerna vender snuten mot Norge:

- Hun er jo et av våre aller fremste pop-ikoner, så at hun tar med seg Las Vegas-showet sitt hit er veldig stas, sa Mari Selvik i Sony Music til Dagbladet tidligere i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!