Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hun gifter seg med prinsen, men blir aldri prinsesse

Meghan Markle går i hertuginne Kates fotspor.

INGEN TITTEL: Man skulle kanskje tro at man automatisk ble prinsesse om man giftet seg med en prins, men gamle regler i det britiske monarkiet gjør situasjonen kinkig. Foto: NTB scanpix
INGEN TITTEL: Man skulle kanskje tro at man automatisk ble prinsesse om man giftet seg med en prins, men gamle regler i det britiske monarkiet gjør situasjonen kinkig. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kom gladnyheten om at den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (36) skal gifte seg med prins Harry (33), eller Henry som han egentlig heter, til våren. Nyheten om forlovelse kommer omtrent ett år etter at paret offentliggjorde at de hadde funnet kjærligheten.

Det kommende giftermålet er godkjent av både dronning Elizabeth (91), øvrige familiemedlemmer og Markles foreldre. Det blir derfor utvilsomt god stemning i London til våren, med pressesirkus, brudekjole og kortesje gjennom den engelske hovedstaden.

PRINSELYKKE: Prins Harry har forlovet seg med den amerikanske skuespilleren Meghan Markle. Bryllupet er allerede til våren. Video: CNN Vis mer

36-åringen får derimot ikke automatisk tittelen «prinsesse Meghan» etter bryllupet, som man kanskje skulle tro. Det er det bare hennes potensielle barn som har krav på.

Mulig hertuginne

Prosessen bak en kongelig tittel er komplisert, og bunner i gamle forskrifter og familiekjær kutyme. Det fant finansmagasinet Forbes ut tidligere i år, da de bestemte seg for å etterforske hvorvidt prinsens blivende kone også kunne bli hans prinsesse.

Flere britiske og amerikanske tabloider har det siste året skrevet side opp og ned om hvorvidt Markle passer til rollen som prinsesse, men få har lagt vekt på at det er en tittel hun aldri vil inneha.

Forbes skriver at titler som prinsesse og prins bare kan brukes av dem som er født inn i kongefamilien.

Derfor er hertuginne Kate bare hertuginne, mens hennes barn George og Charlotte kan tituleres som prins og prinsesse respektivt. Kate, eller Catherine Middleton, er det enkleste eksempelet å bruke på hvorfor. Hun giftet seg med prins William i 2011, men har ikke fått tittelen som prinsesse.

IKKE PRINSESSE: Man skulle kanskje tro at hertuginne Kate også var prinsesse, men det stemmer ikke. Det vil hun aldri bli, i hvert fall ikke i offisiell forstand. Foto: NTB scanpix
IKKE PRINSESSE: Man skulle kanskje tro at hertuginne Kate også var prinsesse, men det stemmer ikke. Det vil hun aldri bli, i hvert fall ikke i offisiell forstand. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da de to giftet seg, sa dronning Elizabeth seg enig i at paret skulle få hertugdømme over Cambridge. Dette sørget for at den nygifte briten fikk tittelen «Hennes Kongelige Høyhet Catherine, hertuginne av Cambridge».

Hun blir derimot sett på som en slags prinsesse, uten at det er den offisielle betegnelsen. Derav har hun tittelen «Hennes Kongelige Høyhet prinsesse William» på grunn av giftermålet, men hertuginne er den korrekte terminologien. Når prins Charles tar over tronen, vil William få tittelen prins av Wales. Hun vil da bli prinsesse av Wales, men ikke «prinsesse Catherine».

Harry er femtemann i arverekken, og vil derfor trolig aldri sitte i sjefsstolen. Hertuginne er derfor knapt den eneste tittelen Markle kan ønske seg. Ifølge Express, Metro og nevnte Forbes, skal dronning Elizabeth angivelig ha lagt av hertugdømmet Sussex til Harry, som han ved inngåelse av et ekteskap overtar.

Stemmer dette, vil den amerikanske skuespilleren gå fra å være en alminnelig kvinne til å bli hertuginne av Sussex. Da vil hennes offisielle tittel bli «Hennes Kongelige Høyhet Meghan, hertuginne av Sussex». Hun vil også bli «Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Henry», men dette blir som å ta etternavnet til ektemannen din ved et normalt ekteskap.

Diana var for øvrig heller ingen prinsesse, selv om mediene ofte omtalte henne som det. Hun var prinsesse av Wales, men hadde ikke tittelen foran i navnet sitt.

BARE NESTEN: Det stemmer at Diana var prinsesse av Wales, men det ga henne likevel ikke retten til å bli omtalt som prinsesse Diana. Dette var et navn mediene brukte. Foto: NTB scanpix
BARE NESTEN: Det stemmer at Diana var prinsesse av Wales, men det ga henne likevel ikke retten til å bli omtalt som prinsesse Diana. Dette var et navn mediene brukte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gifter seg til sommeren

I meldingen fra Kensington tidligere i dag sto det at Meghan og Harry gleder seg over å kunngjøre forlovelsen, og at bryllupet vil finne sted våren 2018. Paret møter pressen seinere i dag, og vil også dukke opp i et tv-intervju sammen.

De forlovet seg i London tidligere i november, og prinsen har informert dronningen og andre i familien om den hyggelige nyheten.

GIFTER SEG: Våren 2018 skal et herskapelig bryllup gå av stabelen i London. Foto: NTB scanpix
GIFTER SEG: Våren 2018 skal et herskapelig bryllup gå av stabelen i London. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han har også spurt kjærestens foreldre om lov, står det i kunngjøringen. Det har det gått rykter om i flere måneder, og det står ikke noe i annonseringen om når han spurte svigerforeldrene.

Paret skal bo i Nottingham Cottage, som er en del av Kensington Palace. I britisk presse ble det denne uka spekulert om forlovelsen ville skje på torsdag, men mandag valgte altså det britiske kongehuset å annonsere gladnyheten.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har lenge spådd at en forlovelse var i vente, og har følgende å si om nyheten fra det britiske kongehuset:

- Så kom meldingen vi har ventet på de siste dagene. Prins Harry og Meghan Markle har forlovet seg. Jeg gratulerer de to unge av hele mitt hjerte - og gleder meg til bryllupet i London til våren, fortalte han til Dagbladet.

Hoffreporter i Se og Hør, Caroline Vagle, sa at prins Harry selv hintet om en mulig forlovelse under et arrangement tidligere i høst.

- Det at Meghan har takket nei til flere sesonger som skuespiller i «The Suits», har også vært en faktor som har vært med å overbevise om at hun var i ferd med å forbedrede seg til sitt livs rolle - nemlig «prinsesserollen». Nå er hun i gang med å tilpasse seg sitt kongelige liv. Hun har flyttet til London, og bryllupsplanene er nok allerede godt i gang, sier Vagle, som gleder seg stort til den kongelige begivenheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!