Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

- Hun hadde sans for humor og en rask replikk

Prinsesse Ragnhilds bestevenninne synes det er synd at det norske folk ikke fikk bli bedre kjent med prinsessen.

BESTEVENNINNE: Bitten Karin Giæver-Krogh var prinsesse Ragnhilds bestevenninne, og møtte henne senest i sommer.
Foto:Nina Hansen / Dagbladet
BESTEVENNINNE: Bitten Karin Giæver-Krogh var prinsesse Ragnhilds bestevenninne, og møtte henne senest i sommer. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Bitten Karin Giæver-Krogh ble kjent med prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen da hun kom tilbake til Norge etter andre verdenskrig som 15-åring. Hun var prinsessens forlover og møtte henne sist nå i sommer.

- Vi ble kjent da vi begge gikk på Nissens pikeskole. Hun var en trofast og varm person. Vi fant fort tonen og hadde det veldig hyggelig sammen, sier Giæver-Krogh til Dagbladet.

Her kan du se prinsesse Ragnhilds liv i bilder.

- Selskap og moro Mens prins Harald ble sendt til vanlig barneskole etter krigen, startet de to prinsessene sin skolegang på Skaugum. På den såkalte prinsesseskolen, som var en mellomting av privatundervisning og vanlig folkeskole, fikk Ragnhild og Astrid undervisning sammen med noen jevnaldrende venninner.

Giæver-Krogh forteller at når de to venninnene gikk på Nissens pikeskole, var de som tenåringer flest.

- Vi var jo som ungdommer interessert i selskap og moro. Men på den tiden var det ikke like vanlig at de kongelige var ute så mye i offentligheten. Derfor gikk vi aldri på kino sammen, for eksempel. Vi var mest hjemme hos hverandre i stedet, sier Giæver-Krogh til Dagbladet.

Morsom venninne Prinsesse Ragnhilds bestevenninne beskriver henne som en morsom dame, hun hadde mye moro sammen med.

- Hun hadde sans for humor og en veldig rask replikk, sier Giæver-Krogh.

Når de ble eldre har de ofte spilt bridge eller diskutert norsk politikk når de har tilbragt tid sammen, senest i sommer. I sine senere år har Prinsesse Ragnhild levd et langt mer anonymt liv som husmor i Brasil. Giæver-Krogh synes det er trist at det norske folk ikke vet mer om hvordan prinsesse Ragnhild var som person.

- Det norske folk fikk aldri bli ordentlig kjent med henne. Hun giftet seg jo borgerlig og dro som 21-åring og dro da for å bo i Rio de Janeiro i Brasil. Der åpnet hun hjemmet sitt for folk fra norsk næringsliv, og var en god representant for Norge, men hun var også en beskjeden person, sier hun.

Prinsessen skapte historie da hun ved å gifte seg borgerlig med skipsredersønnen og motstandsmannen Erling Lorentzen.

Her kan du skrive din siste hilsen til prinsesse Ragnhild.

-Klaget aldri Det var Lorentzen som i dag meddelte den triste nyheten til Giæver-Krogh.

- Vi har stått hverandre så nær. Så jeg kjenner et stort tomrom nå. Hun var så trofast, og selv om dette var ventet har ikke gått ordentlig opp for meg at Ragnhild ikke er her mer, sier hun.

VERDIG: Bestevenninnen beskriver en verdig og varm dame. Dette stillbilde av prinsesse Ragnhild hentet fra TV2s dokumentar "Prinsesse i eksil". Foto: TV2 / NTB SCANPIX
VERDIG: Bestevenninnen beskriver en verdig og varm dame. Dette stillbilde av prinsesse Ragnhild hentet fra TV2s dokumentar "Prinsesse i eksil". Foto: TV2 / NTB SCANPIX Vis mer

Giæver-Krogh sier Prinsesse Ragnhild sjelden var syk og selv når hun fikk kreft så klaget hun aldri.

- Hun fikk et lårbeinsbrudd i påsken, jeg antar at det var da de fant ut at hun hadde kreft. Men selv om hun hadde kreft klaget hun aldri. Hun tok sin sykdom med verdighet. Verdig er et ord jeg vil bruke for å beskrive henne, sier hun.

Se og Hør skriver at prinsesse Ragnhild og ektemannen hadde en spesiell hjertesak når det kom til kreftsyke. I 2011 ga de blant annet en million kroner til kreftsyke barn. En gang i året har en familie mottatt 50 000 kroner for å realisere en drøm eller gjøre noe hyggelig sammen.

- Kreft er en vond sykdom. Heldigvis har barn gode muligheter til å klare seg, og stadig flere blir helt friske. Det må være å håpe at forskerne en dag klarer å knekke kreftgåten, sa prinsesse Ragnhild til ukebladet da donasjonen ble kjent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media