MYSTISK KONE: Kim Jong-un smiler ofte til fotografene når han er på offisielle oppdrag. Enkelte ganger hender det at han har med kona, Ri Sol-ju. Hun eksisterer det nesten ingen informasjon om, og nordkoreanske myndigheter forsøker å fjerne fortida hennes. Foto: NTB scanpix
MYSTISK KONE: Kim Jong-un smiler ofte til fotografene når han er på offisielle oppdrag. Enkelte ganger hender det at han har med kona, Ri Sol-ju. Hun eksisterer det nesten ingen informasjon om, og nordkoreanske myndigheter forsøker å fjerne fortida hennes. Foto: NTB scanpixVis mer

Hun smiler ofte ved diktatorens side. Likevel vet verden nesten ingen ting om Ri Sol-ju

Slik er Nord-Koreas førstedame, som muligens har tre barn og kan ha vært atlet.

(Dagbladet): Nord-Korea og diktator Kim Jong-un har de siste dagene spredt frykt verden over, med uttalelser om atomvåpen og en opphetet diskusjon med USAs sittende president Donald Trump.

Kim Jong-un har sittet som landets leder siden faren hans, Kim Jong-il, døde i 2011. Han har kontrollert landet med jernhånd, og har flere ganger de siste åra fått negativ oppmerksomhet internasjonalt for sine lumske påfunn. Saken om den amerikanske studenten Otto Warmbier, som angivelig stjal en plakat på besøk i landet og ble fengslet for det, er bare en av historiene som de siste månedene har rystet verden fra det lukkede landet nord i Asia.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.07.2012 KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer Vis mer

Det enkelte kanskje har merket seg, er at en ung kvinne ofte står ved hans side. Hun snakker ikke, men smiler mot kameraene og folkemassene. Hun er aldri uflidd, og har ofte på seg designerklær flydd inn fra den franske hovedstaden til den nordkoreanske.

Ri Sol-ju er Nord-Koreas førstedame. Imidlertid eksisterer det såpass lite offentlig informasjon om henne at de lærde strides om hvor gammel hun er, hvor mange barn hun har og hva relasjonen mellom hun og landets diktator faktisk er. Mens Melania Trump og Brigitte Macron taler på politiske samlinger og bruker stemmen sin generelt i samfunnet, har Sol-ju aldri ytret seg offentlig.

Dette er historien om verdens kanskje mest anonyme og skjermede førstedame.

FØRSTEDAME: Det er mye hemmelighold rundt Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju. Usikkerheten er såpass stor, at man fortsatt ikke vet eksakt hvor mange barn hun og diktatoren faktisk har. Foto: NTB scanpix
FØRSTEDAME: Det er mye hemmelighold rundt Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju. Usikkerheten er såpass stor, at man fortsatt ikke vet eksakt hvor mange barn hun og diktatoren faktisk har. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sporadiske opptredener

Ifølge Business Insider ble ikke Sol-ju identifisert av verdenspressen som diktatorens kone før i 2012. Hun skal angivelig være 28 år gammel, men fødselsåret hennes varierer ifølge ABC News fra 1985 til 1989, avhengig av hvem man spør.

Nordkoreanske medier er ikke kjent for å servere befolkningen sin troverdig informasjon, men det er likevel dem man må basere seg på for å få informasjon om hva som skjer i regimet. Det var de som sommeren 2012 annonserte at Ri Sol-ju var Kim Jong-uns kone, og det ble gjort svært subtilt.

ALLTID VELSTELT: Ri Sol-ju blir beskrevet som ei flidd dame, som alltid dukker opp i Chanel-inspirerte drakter i pastellfarger. Foto: NTB scanpix
ALLTID VELSTELT: Ri Sol-ju blir beskrevet som ei flidd dame, som alltid dukker opp i Chanel-inspirerte drakter i pastellfarger. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter at flere hadde klødd seg i hodet og spurt seg hvem kvinnen som sto ved diktatorens side var, ble hun nevnt på tv etter å ha vært med ektemannen på åpningen av en fornøyelsespark i Pyongyang.

- Mens en velkomstsang ble spilt, dukket marskalk Kim Jong-un opp på seremonien, sammen med sin kone, «kamerat» Ri Sol-ju, ble det uttalt på tv.

Dette er bare en av mange opptredener hun har hatt med ektemannen. I 2012 viste hun seg offentlig med mannen sin 18 ganger, i 2013 22 ganger og 15 ganger i 2014. I 2015 ble hun imidlertid bare sett med ham sju ganger, og i 2016 ble hun kun sett sammen med ham tre ganger.

HYLLER EKTEMANNEN: Hun sitter ofte tett ved diktatorens side, og applauderer handlingene hans. Her klapper hun pent og smiler, mens Jong-un stirrer på henne. Foto: NTB scanpix
HYLLER EKTEMANNEN: Hun sitter ofte tett ved diktatorens side, og applauderer handlingene hans. Her klapper hun pent og smiler, mens Jong-un stirrer på henne. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da hun ikke ble sett på over sju måneder i fjor høst, begynte rykter om sykdom, graviditet og død å versere. Ryktestormen roet seg imidlertid da hun viste seg igjen i desember samme år.

I starten av september viste hun seg med ektemannen, for å feire at han hadde foretatt en prøvesprenging av en hydrogenbombe. Rett i ryggen satt hun ved siden av Jong-un, og klappet smilende.

Var musikalsk stjerne

Ri Sol-ju kommer angivelig fra en høytstående familie i Nord-Korea. Moren hennes skal være gynekolog, mens faren hennes ryktes å være en professor. Etter å ha gått ut av ungdomsskolen i Pyongyang, skal hun ha dratt til Kina for å fordype seg i musikk.

SNAKKER ALDRI: Ri Sol-ju ytrer seg sjeldent offentlig, ved unntak av hennes populære karriere som sanger. Foto: NTB scanpix
SNAKKER ALDRI: Ri Sol-ju ytrer seg sjeldent offentlig, ved unntak av hennes populære karriere som sanger. Foto: NTB scanpix Vis mer

ABC skriver nemlig at den mystiske førstedamen er klassisk sanger, i gruppa Unhasu Orchestra. Denne gruppa har gitt opptredener i andre land, og enkelte har pekt ut Sol-ju som en av gruppas hovedvokalister. Det er det imidlertid ikke alle som setter pris på.

Ifølge avisa The Chosun prøver myndighetene i Nord-Korea å «slette fortida hennes som sanger og underholder ved å konfiskere populære, uoffisielle CD-er med hennes musikk». Sangen «Sobaeksu» skal være blant de mest populære.

Ga bort luksusveske

Det er for øvrig ikke bare musikk hun har talent innenfor. Ifølge Reuters har hun også vært en aktiv atlet, og skal ha besøkt Sør-Korea i 2005, som en del av en heiagjeng under Asian Athletics Championships. Hun skal ha vært en av 50 på laget. Den kommende førstedamen skal den gang ha fortalt en sørkoreansk lærer at hun håpet de to landene ble forent snart.

- Vi vil gjerne ta fag med lærere fra sør så snart vi blir gjenforent, fortalte hun angivelig.

KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer

Hun har tidligere også pratet med japanske borgere. Da Kenji Fujimoto, som var hennes svigerfars profesjonelle sushikokk, besøkte Nord-Korea og Sol-ju, skal han ha fått en Christian Dior-veske av henne som en personlig takk.

- Hun var så sjarmerende. Jeg kan ikke beskrive stemmen hennes, den var så myk, har han ifølge CNN uttalt.

Uvisst antall barn

Det er ikke kjent når hun ble landets førstedame. The Independent skriver at enkelte hevder at giftermålet fant sted allerede i 2009, og at et barn skal ha kommet til verden året etter. Andre kilder mener imidlertid å vite at de to ikke møttes før i 2010, da de begge deltok på en klassisk konsert.

SJELDENT: Nord-Koreas leder Kim Jong-uns kone har ikke vist seg offentlig på over fire måneder. I forbindelse med feiringa av det nye interkontinentale ballistisk missilet diktaturet testet forrige uke, tok Kim med seg kona Ri Sol-ju. Video: KRT via AP / CNN Vis mer

I mars 2013 besøkte basketstjerna Dennis Rodman diktaturet, og da han kom tilbake fortalte han til britiske medier at Son-ju skulle ha født en frisk jente med navn Ju-ae.

Tidligere i år skal hun også ha vært gravid, og sørkoreanske myndigheter proklamerte i februar at hun hadde fått en sønn. Sammenlagt har hun angivelig altså tre barn, men ingenting er bekreftet.

Hemmelighetskremmeriet rundt ekteskap ligger i slekta til diktatoren. Hans far hadde flere koner, men ingen av disse ble noen gang vist fram til offentligheten. Derfor kan det tenkes at Kim Jong-uns Nord-Korea går en noe annen vei, selv om ingen detaljer fra verken bryllupet eller ekteskapet hans er kjent.