Melodi Grand Prix:

Husker du disse MGP-stjernene?

Mange artister og kjente fjes har prøvd seg i den omdiskuterte musikkonkurransen i løpet av åra.

FEST: MGP har i løpet av årene hatt flere store navn på deltakerlisten. Foto: Audun Braastad / NTB
FEST: MGP har i løpet av årene hatt flere store navn på deltakerlisten. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14. januar går Melodi Grand Prix av stabelen på NRK. Totalt skal 21 artister kjempe om å få representere Norge i Eurovision Song Contest i Liverpool, i mai.

Hvem de 21 er får vi vite allerede 4. januar. Men la oss mimre litt før den tid.

TABBE: Alt gikk ikke helt etter planen under NRKs Melodi Grand Prix-sending mandag 7. februar. Video/bilder: NRK Vis mer

At artister som Maria Haukaas Mittet (43), og Alexander Rybak (36) har stått på den norske MGP-scenen er kjent for de fleste.

Men det har nemlig dukket opp en rekke andre kjente fjes i konkurransens over 60 år lange historie.

Husker du at disse artistene har deltatt i den omdiskuterte musikkonkurransen?

INGEN FINALE: Julie Bergan måtte se seg slått allerede i delfinalen. Foto: Håkon Eikesdal
INGEN FINALE: Julie Bergan måtte se seg slått allerede i delfinalen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Visste du at Kristian Valen (48), Tore Petterson (43), Lene Alexandra Øien (41) og Julie Bergan (28) tidligere har kjempet om å få representere Norge i Eurovision?

Bergan deltok i MGP i 2013 med låten «Give A Little Something Back», som Ben Adams (41) var med på å skrive. Det ble ingen stor suksess for Bergan den gang, som røk ut allerede i delfinalen.

Valen deltok i 2017 med låten «You And I», og Petterson i 2020 med låten «The Start Of Something New». Øien har på sin side deltatt to ganger. I 2008 med låten «Sillycone Valley», og i 2010 med låten «Primadonna».

TABBE: Alt gikk ikke helt etter planen under NRKs Melodi Grand Prix-sending mandag 7. februar. Video/bilder: NRK Vis mer

Øien er ikke alene om å ha prøvd seg flere ganger i sirkuset. MGP-legender som Jahn Teigen, Elisabeth «Bettan» Andreassen (64) og Tor Endresen (63) har vært å se på scenen en rekke ganger - og representert Norge i den internasjonale finalen flere ganger.

TO GANGER: Tone Damli er blant de som har konkurrert i MGP flere ganger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TO GANGER: Tone Damli er blant de som har konkurrert i MGP flere ganger. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Det er kanskje ikke like allment kjent at blant andre Tone Damli (34), Carina Dahl (37), Mira Craig (40), Alexandra Joner (32), Rein Alexander (51), Didrik Solli-Tangen (35), Emil Solli-Tangen (32), Elisabeth Carew (37), og Erlend Bratland (31) alle har prøvd seg flere ganger.

Siden MGP ble arrangert for første gang i 1960 har nærmere 700 låter deltatt. Det er derfor kanskje naturlig at det er mange man har glemt etter som tida har gått.

Tomine Harket er blant deltakerne i NRK-programmet "Stjernekamp" som skal sendes høsten 2016. Deltakere, dommere og programleder ble presentert under et pressetreff i Studio 1 på Marienlyst i Oslo, torsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Tomine Harket er blant deltakerne i NRK-programmet "Stjernekamp" som skal sendes høsten 2016. Deltakere, dommere og programleder ble presentert under et pressetreff i Studio 1 på Marienlyst i Oslo, torsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

I 2010 prøvde Tomine Harket (29), datteren til Morten Harket (63), seg med låten «Be Good To Me». Det ble ingen stor suksess for Harket heller - som ble sendt hjem allerede i delfinalen.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

For selv om man har et kjent fjes betyr ikke det automatisk suksess.

A1, Ole Ivars, Christian Ingebrigtsen (45), Atle Pettersen (33), Staysman (40), Heine Totland (52), og Mia Gundersen (61) er bare noen av mange som ikke nådde helt til topps - til tross for sin status utenfor konkurransen.

GODT STEKT PIZZA: Det ble en tredjeplass på Staysman i 2015. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GODT STEKT PIZZA: Det ble en tredjeplass på Staysman i 2015. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Men noen har også gått helt til topps.

I 2021 ble nok flere overrasket da Tix (29) gikk av med seieren med låten «Fallen Angel».

I 2013 tok Margaret Berger (37) en god fjerdeplass for Norge i Eurovision, etter å ha fenget Europa med «I Feed You My Love».

TORINO: Subwoolfer forteller hva de mener om Tix-stuntet, og «avsløringen» om at han er DJ Astronaut. Reportere: Ørjan Ryland og Agusta Magnusdottir / Dagbladet. Vis mer

I 2007 kunne Guri Schanke (61) heve trofeet høyt over hodet, etter å ha tatt en klar seier med låten «Ven A Bailar Conmigo». Fullt så bra gikk det dessverre ikke da det europeiske folket skulle velge sin favoritt.

RØK UT: Guri Schanke måtte reise hjem fra Helsinki allerede etter semifinalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RØK UT: Guri Schanke måtte reise hjem fra Helsinki allerede etter semifinalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Norge og Schanke måtte nemlig se seg slått ut allerede i semifinalen. Det var første gang Norge røk ut før en finale, siden semifinalene ble innført.

Schanke endte til slutt på en 32. plass av totalt 42 bidrag.

I løpet av de seinere åra har også skuespiller Mikkel Gaup (54), Chris Medina (39), D'Sound og influenserne Stina Talling (19) og Royane (29) stått på MGP scenen.

IKKE VIDERE: Mikkel Gaup deltok sammen med Marianne Pentha, de tok seg aldri til finalen. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE VIDERE: Mikkel Gaup deltok sammen med Marianne Pentha, de tok seg aldri til finalen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hvem som skal være med og kjempe om en billett til Liverpool, i mai, får vi avslørt 4. januar. Den store finalen går av stabelen 4. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer