«Farmen»-Bente:

- Husket ikke navnene barna mine

TV-profilen informerte til slutt crewet om sin egen tilstand.

SLEIT KRAFTIG: Bente Rabba tålte ikke kosten under innspillingen. Det ga konsekvenser. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2
SLEIT KRAFTIG: Bente Rabba tålte ikke kosten under innspillingen. Det ga konsekvenser. Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2 Vis mer
Publisert

Røldølingen Bente Rabba (54) har gjort seg godt bemerket i årets «Farmen»-sesong, og sammen med Andrea Rosli (24) og Henrik Eijsink (26) er hun én av dem som kan gå helt til topps i programmet førstkommende søndag.

I starten av november kunne Dagbladet fortelle at Rabba i 2006 var gjennom en tarmoperasjon som gikk fryktelig galt. Flere år etterpå, i 2014, ble hun rammet av ME, også kalt kronisk utmattelsessyndrom.

- Jeg kollapset, og husker rett og slett ingenting. Jeg fant ikke bilen min og husket ikke navnet mitt - sannsynligvis fordi jeg hadde ignorert noen signaler altfor lenge, fortalte hun den gang.

Finaleuken på «Farmen» er i full gang og i onsdagens episode blir det gråtkvalt stemning når en av forpakterne må forlate gården. Video: Rød Løper / TV 2 PLAY. Reporter: Luna Lea. Vis mer

Tålte ikke «Farmen»-maten

«Farmen»-deltakeren skal ha ligget rett ut i fire-fem år.

- Jeg brukte noen år på å sove, ja. Jeg visste jeg hadde en del betennelse i systemet, som gjør at jeg kan falle ut litt, rent kognitivt. Jeg klarte ikke fullføre en setning. Så jeg googlet litt, og fant ut at jeg kunne spise mat som er betennelsesdempende, sier hun til Dagbladet.

Ifølge 54-åringen endret hun med dèt kostholdet sitt drastisk.

- Dette kan være en brannfakkel for mange, og jeg sier ikke at dette gjelder andre enn meg selv, men for meg har maten vært alfa og omega. Det var en utfordring da jeg skulle inn på «Farmen». For den maten man har tilgang til der inne - poteter, melk og korn - det tåler jeg ikke.

TÅREVÅTT: Hashar åpner opp om de vanskelige følelsne under «Farmen»-frokosten. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Alt forsvant

Kostholdet inne på Li gård skal etter hvert ha fått store konsekvenser for Rabba.

- Det var som søstera mi sa, at hun ser jeg blir hoven i øynene etter hvert der inne, og det er et av tegnene på akkurat det. Men jeg er skrudd sammen på den måten at jeg ignorerer alt og bare jobber på videre.

IMPONERER: Bente Rabba er, i motsetning til Ivana Miric og Hanne Mathea Friis, klar for semifinale i «Farmen». Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2
IMPONERER: Bente Rabba er, i motsetning til Ivana Miric og Hanne Mathea Friis, klar for semifinale i «Farmen». Foto: Anton Soggiu / Strix / TV 2 Vis mer

Hun fortsetter:

- Men jeg sa fra den siste uka, i finaleuka, for da husket jeg plutselig ikke navnene på barna mine engang. Alt forsvant. Du kunne spurt meg om hvem som var statsminister, jeg hadde ikke peiling.

Rabba sikter til sønnene Helleik (23) og Sondov (22).

HJEMME BEST: «Farmen»-deltakeren er hjemme igjen på Gjøvik etter flerfoldige uker på Li gård. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HJEMME BEST: «Farmen»-deltakeren er hjemme igjen på Gjøvik etter flerfoldige uker på Li gård. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Hvorfor tok du da sjansen på å reise inn på «Farmen»-gården?

- Jeg har alltid vært spenningssøkende, uredd og glad i nye utfordringer, med unntak av disse åra der jeg lå nede for telling. Endelig kunne jeg være aktiv deltakende i mitt eget liv, og bevise for meg selv og andre at jeg ikke er gått ut på dato. Men jeg måtte spise ville vekster og urter som kunne være til litt hjelp underveis i oppholdet, bedyrer hun.

Overfor Dagbladet forteller pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl at Rabba var ærlig om sine helseutfordringer i forkant av innspillingen.

- Det ligger et svært grundig arbeid bak utvelgelsen av deltakere til «Farmen». Helseopplysninger fra den enkelte deltaker er selvsagt en faktor her. Bente delte følgelig også sine helseopplysninger med produksjonen før deltakelsen.

- I samråd med Bente selv har produksjonen vurdert det som forsvarlig at hun var med på «Farmen», legger han videre til.

GRÅTER: «Farmen»-deltakerne merker at kroppene er slitne etter åtte uker med slit, og noen ser seg nødt til å ta til tårene. Video: TV 2 / Rød Løper. Vis mer

- Livredd

Rabba beskriver deler av «Farmen»s finaleuke som krevende: Hun «kokte i hendene» og husket lite eller ingenting. Til slutt gjorde frykten for å skjemme seg ut for hele Norge at hun tok en prat med crewet på gården.

- Finalen er en kunnskapskonkurranse, så jeg ville ikke engang ha svart riktig på hvor mange desiliter det er i en liter. Jeg var livredd for at jeg skulle drite meg loddrett ut på TV, at jeg skulle bli en som alle vil tro er stein dum. Dette var første og siste gang jeg ba om å få snakke med dem om meg og mitt, bedyrer hun.

Pressesjef Dahl understreker at produksjonen alltid er åpen for å ta en prat med deltakerne om eventuelle bekymringer, men ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet i slike samtaler.

Heldigvis bedret situasjonen seg de siste dagene, med et noe endret kosthold.

TÅREVÅTT: Det blir tårevått på «Farmen»-gården da forpakterne mottar denne overraskelsen. Video: TV 2 PLAY / Rød Løper. Vis mer

- Det kom seg heldigvis, for vi fikk litt annerledes mat den siste uka. Jeg fikk «logget» meg på igjen til slutt, forteller «Farmen»-semifinalisten.

Hun understreker at hun aldri var i fare for å bli alvorlig syk der inne.

- Jeg visste hva dette handlet om og visste at jeg kom til å bli dårlig inne på «Farmen». Det jeg også var sikker på var at med rett mat så ville jeg være i bra form igjen etter noen uker. Samtidig var jeg trygg på at om helsa mi hadde vært så svekket at jeg måtte reist hjem, ville produksjonen støttet meg i det, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer