Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sinéad O'Connor:

«Hvite mennesker er ekle». Her er 90-tallsstjernas mange kontroverser

Sinéad O'Connor har skapt flere overskrifter for privatlivet, enn for sin musikalske karriere.

MANGE SPRELL: 90-tallsstjerna Sinéad O'Connor er kjent for å vekke oppsikt. Denne høsten sjokkerte hun igjen, ved å konvertere til islam og å bytte navn. Foto: NTB scanpix / Twitter
MANGE SPRELL: 90-tallsstjerna Sinéad O'Connor er kjent for å vekke oppsikt. Denne høsten sjokkerte hun igjen, ved å konvertere til islam og å bytte navn. Foto: NTB scanpix / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1990 var det nærmest umulig å bevege seg noe som helst sted uten å høre henne. «Nothing Compares 2 U» ble egentlig skrevet av Prince, men da irske Sinéad O'Connor (51) valgte å gjøre sangen til sin egen på slutten av 1980-tallet, slo det an så det sang.

Den lå totalt åtte uker øverst på VG-lista i Norge vinteren 1990. Totalt ble den værende på hitlistene her til lands i 15 uker, mens den andre steder i verden gjorde det enda bedre. I Østerrike og Storbritannia solgte den til platina, mens den i Tyskland og Sverige solgte til gull. 28 år etter sin utgivelse, dukker den fortsatt opp på kåringer over 90-tallets beste låter og musikkvideoer.

Spør du imidlertid noen om å nevne noe mer fra irens musikalske bibliotek enn akkurat den suksesshiten, vil nok mange slite. Den musikalske suksessen ble med én hit, men O'Connor forsvant ikke fra rampelyset av den grunn.

Da musikken avtok, ble søkelyset raskt rettet mot henne som privatperson. Artisten har gjennom sine over 30 år i rampelyset sørget for utallige overskrifter, på godt og vondt. Denne høsten sjokkerte hun igjen, ved å konvertere til islam og å bytte navn.

Sterkt og uønsket gjennombrudd

Artistens liv starten i 1966 i byen Gelenageary, som ligger i Dublin-fylket i Irland. Hun ble oppkalt etter en irsk president og helgenen Bernadette Soubirous. Tross religiøse tilknytninger, var hun aldri guds beste barn. Som 15-åring ble artisten sendt bort til en institusjon for kvinner, etter både skulking og småtyverier rundt om. Her bodde hun i en periode, og det var ikke bare enkelt å bo i et såpass strengt miljø.

ÅRELANG KARRIERE: Sinéad O'Connor har vært i rampelyset i over 30 år. Foto: NTB scanpix
ÅRELANG KARRIERE: Sinéad O'Connor har vært i rampelyset i over 30 år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Enkelte av dem som ikke oppførte seg ble sendt videre til et tilhørende barnehjem, noe hun seinere har beskrevet som en av de verste opplevelsene i sitt liv.

- Jeg har aldri opplevd, og kommer aldri til å oppleve igjen, en sånn følelse av panikk, skremsel og smerte, skal hun ha uttalt til Rolling Stone i 1988.

Omtrent samtidig begynte hun den musikalske karrieren sin. Hun rømte til Dublin, der hun spilte på lokale puber samtidig som hun jobbet for en tjeneste som leverte syngende telegrammer på døra til folk. Hun begynte også å spille i et lite band, og fikk raskt oppmerksomheten til enkelte plateprodusenter.

Det resulterte i debuten «The Lion and the Cobra» i 1987. Ifølge Biography ble det solgt en halv million eksemplarer av albumet. Det var likevel ikke før i 1990 at hun virkelig skulle slå gjennom, med «I Do Not Want What I Haven't Got». Ovennevnte hitsingel var å finne på det albumet, og ballen begynte virkelig å rulle for artisten.

Den originale tekstforfatteren Prince var derimot ikke helt fornøyd. O'Connor har tidligere fortalt til «Skavlan» at de hadde sine tumulter.

- Jeg møtte ham et par ganger. Vi kom ikke overens i det hele tatt. Faktisk så endte vi med å slå hverandre, uttalte hun i 2014, og la til at hun ba artisten om å «dra til helvete».

Musikkvideoen ble kåret til årets beste, hun fikk fire Grammy-nominasjoner og ble i 1991 døpt til «årets artist» av Rolling Stone.

Kontroverser i kø

Etter dette dalte det ganske betraktelig nedover for artisten. Hennes oppfølgende album solgte ikke spesielt godt, men hun holdt definitivt koken i rampelyset for det. Allerede på slutten av 1980-tallet klarte hun å stemple seg selv som kontroversiell, da hun offentlig uttalte at hun støttet IRA - den irske republikanske armé. De sto som kjent bak en rekke terrorangrep og våpensmugling i Storbritannia.

O'Connor måtte svelge ordene sine ett år seinere, da hun trakk tilbake hyllesten. Dette var langt fra den eneste gangen hun har klart å skape furore. I 1990 skulle hun spille en konsert i New Jersey, men nektet å gå på scenen dersom den amerikanske nasjonalsangen ble spilt først.

Dette er en viktig tradisjon for mange amerikanere, og flere reagerte sterkt på dette. Ifølge Mirror endte det med at låta ikke ble spilt, som igjen førte til at flere radiokanaler boikottet stjerna.

- Jeg innehar respekt for både amerikanere og USA, men jeg har en regel om at ingen nasjonalsang skal spilles før noe konsert, selv ikke i hjemlandet mitt, fordi det ikke har noe med musikken min å gjøre, uttalte hun den gang.

FUNNET DØD I SITT HJEM: Artisten Prince er død, 57 år gammel. Det bekrefter popstjernens pressetalsmann. Video: Reuters / Svein Dybdahl / DBTV Vis mer Vis mer

Det påfølgende året boikottet stjerna Grammy-utdelingen, der hun ble tildelt pris for beste alternative album. Hun argumenterte med at utdelingen og komiteen hadde blitt for kommersiell. Det var derimot i 1992 at hun skulle møte sin største musikalske kontrovers noensinne.

På besøk hos «Saturday Night Live», et direktesendt humorprogram som ofte også byr på musikalske innslag, gikk det riktig så galt for stjerna. På scenen tok hun opp et bilde av pave Johannes Paul II, som hun rev til fillebiter. Hun mente at den katolske kirken var «den ekte fienden».

Stuntet ble naturligvis mottatt svært dårlig. Kanalen fikk ifølge New York Daily News over 4000 telefoner på kort tid fra illsinte amerikanere. Madonna var også blant dem som reagerte sterkt på hendelsen.

Sjokkstuntets etterdønninger kan fortsatt høres i dag. I 2014 ble hun nemlig fjernet fra American Music Awards etter at paven nektet å introdusere henne.

Av andre nevneverdige skandaler kan følgende nevnes: Hun er også godt kjent for å ha rettet fokus mot Miley Cyrus' mentale helse. Stjerna mottok et åpent bekymringsbrev fra O'Connor, hvorpå popartisten svarte med å tvitre et bilde av den irske sangerens Twitter-meldinger, og sammenlignet henne med den trøblete stjerna Amanda Bynes.

O'Connor skapte også overskrifter da hun i 2011 sa «ja» til terapauten Barry Herridge, som hun hadde møtt på nettet, i Las Vegas. Litt over to uker seinere var eventyret over og skilsmissen et faktum. Grunnen til den kortvarige lykken var at O'Connor dro med sin ferske ektemann på jakt etter marihuana.

I november i 2015 vekket 49-åringen oppsikt da hun delte en Facebook-melding, hvor det sto at hun hadde tatt en overdose på et hotell i Irland. Politiet fant henne i god behold like etterpå.

KORTVARIG LYKKE: Ekteskapet varte ikke lenger enn i 18 dager for Sinead O'Connor og Barry Herridge. Foto: Sineadoconnor.com
KORTVARIG LYKKE: Ekteskapet varte ikke lenger enn i 18 dager for Sinead O'Connor og Barry Herridge. Foto: Sineadoconnor.com Vis mer

Var prest - nå er hun muslim

Som en kan tolke ovenfor, har de siste åra vært alt annet enn enkle for artisten. Hun har flere ganger truet med å ta sitt eget liv, har vært inn og ut av behandling, har mistet omsorgsretten for et av sine tre barn og har generelt sett hatt det ganske vanskelig.

Hun hevder imidlertid at ting er blitt bedre nå. Tidligere i år konvertere 51-åringen til islam, og endret navn til Shuhada' Davitt, ifølge BBC. Hun er svært aktiv på Twitter, og har den siste tida brukt mange meldinger på å takke sine trosfeller for støtten hun har mottatt.

- Nå kunngjør jeg at jeg er stolt over å ha blitt muslim. Dette er en naturlig konklusjon på enhver teologisk reise. Alle skrifter leder til islam, hevdet hun på nettstedet.

Artisten har lagt ut en rekke bilder av seg selv i moskeen, og bærer nå en hijab til vanlig. Hun fikk store mengder gratulasjoner fra andre muslimer da hun offentliggjorde overgangen, mens andre har hatt sitt å si om hennes nye vending i livet. Det har bydd på problemer for 51-åringen, som denne uka kom med en kontroversiell melding på nettet, ifølge People.

- Jeg beklager virkelig. Det jeg skal si nå er så rasistisk at jeg aldri trodde sjelen min skulle føle det. Men jeg vil virkelig aldri tilbringe tid med hvite mennesker igjen (om det er det man kaller ikke-muslimer). Ikke et eneste øyeblikk engang. De er ekle, skrev hun, til massive reaksjoner fra fans og andre.

Kontrasten er stor til artistens tidligere teologiske tilhørighet. I 1999 kunngjorde hun nemlig at hun hadde utdannet seg som prest. Mirror skriver at utdannelsen aldri ble anerkjent av den katolske kirken, men hun skapte nok av overskrifter for det. Stjerna donerte nemlig over 150 000 pund, som i datidens kurs var rundt to millioner kroner, til biskop Michael Cox. Det var han som ordinerte henne.

Enkelte mente hun bare betalte for at hun skulle få tittelen, noe hun ikke fant seg i.

- Det hadde vært en løgn å si at jeg kjøpte meg en prestetittel. Denne mannen hadde ikke ordinert meg for penger om han ikke visste at jeg hadde et sant kall, sa hun den gang da.

19 år seinere er det altså muslim hun har blitt, og hun er fortsatt like kontroversiell som hun var på 1990-tallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!