TØFFE TAK:  Det har stormet rundt toppblogger Caroline Berg Eriksen den siste tida. I et åpenhjertig intervju med Dagbladet sier hun at hun lagt den tunge tida bak seg og gleder seg til å utvikle bloggen videre på hundre prosent ærlig vis. Foto: Stella Pictures.
TØFFE TAK: Det har stormet rundt toppblogger Caroline Berg Eriksen den siste tida. I et åpenhjertig intervju med Dagbladet sier hun at hun lagt den tunge tida bak seg og gleder seg til å utvikle bloggen videre på hundre prosent ærlig vis. Foto: Stella Pictures.Vis mer

- Hvor flatt kan man legge seg før det er flatt nok for dere?

Etter å ha mast i halvannen måned fikk Dagbladet intervju med Caroline Berg Eriksen. Det vi ikke visste var at pr-rådgiveren satt ved hennes side.

(Dagbladet):  I løpet av den siste halvannen måneden har Caroline Berg Eriksen, Norges største blogger, innrømmet å ha manipulert bilder for å fremstå tynnere (noe hun tidligere har nektet for), hun har innrømmet at hun visste at ektemannen skrev kommentarer på bloggen under falskt navn, hun har anskaffet seg en av Norges mest profilerte pr-rådgivere og hun har sagt unnskyld på egen blogg - for enda flere lesere enn vanlig.

Caroline Berg Eriksen har siden 2010 vært Norges mest ettertraktede blogger. Siden avsløringene i romjula har hun vært et yndet objekt for hele Presse-Norge, også for Dagbladet.

Eriksen unnlot å la seg intervjue eller gi uttalelser til pressen - fram til forrige helg. I et intervju på åtte sider i Dagens Næringsliv snakket toppbloggeren litt om avsløringene.

Ett intervju Dagens Næringsliv og journalist Jonas Forsang fikk kritikk for å ikke ha stilt flere kritiske spørsmål til Berg Eriksen, og for nære bånd mellom journalisten og pr-teamet rundt henne.

Avisa er også klaget inn til PFU.

Denne uka fikk også Dagbladet til slutt et intervju med Berg Eriksen. Riktignok et telefonintervju med krav om at Berg Eriksen og pr-rådgiver Magnus Rønningen fikk se spørsmålene på forhånd. Det fikk de, selv om dette er noe vi sjelden gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet fikk derimot ikke opplyst at Magnus Rønningen ville sitte ved hennes side, og at intervjuet tidvis skulle bli avbrutt uten at vi ble gjort oppmerksom på at de to konfererte underveis i intervjuet.

- Hvordan har den siste tida vært?

- Den har vært lærerrik. Jeg har vært nødt til å ta et skritt tilbake og tenke etter hva som faktisk betyr noe i livet mitt. Jeg har en datter som er frisk og en mann som jeg elsker, mat på bordet og tak over hodet. Alt annet blir i-landsproblemer. Den siste tiden har jeg har lært meg å fokusere på det som er faktisk er viktig, sier Caroline Berg Eriksen til Dagbladet.

I snitt får hun rundt 300 kommentarer fra lesere daglig. Hun og ektemannen Lars-Kristian Eriksen har regnet seg fram til at det utgjør omlag 400.000 kommentarer siden 2009.

Hun har på bloggen beskrevet hvordan hun har opplevd en økende grad av anonym netthets. Hun beskriver å ha mottatt trusler og hvordan det har vært å få uønskede på døra.

Vurderte å avslutte bloggen Selv om hun aldri har forsvart at mannen skrev innlegg under falskt navn på bloggen hennes, forteller hun at hun er glad ektemannen gjorde som han gjorde, for å beskytte henne mot de anonyme nettrollene.

- Har du i løpet av den siste tiden vurdert å avslutte bloggen?

- Ja, det har jeg. Det har vært en tanke som har streifet meg, men det er selvfølgelig uaktuelt. Det er dette jeg vil drive med.

- Vurderte du noen gang å innrømme det som er kommet fram på eget initiativ?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Det blir jo helt hypotetisk, ingen gjør noe dumt om de tror de skal bli tatt. Lars-Kristian, og delvis jeg, innså aldri alvoret, sier hun.

- Hvorfor retusjerte du bildene dine?

- Det har vært unntaket og ikke regelen. Det har hendt i perioder, som jeg også har fortalt på bloggen min. 

Der skriver hun blant annet «når jeg har hatt perioder hvor jeg har følt meg elendig, jeg har hatt dårlige dager og bilder som jeg har følt har sett helt feil ut, og da har det dessverre kjentes helt ok å endre litt på størrelsen på en arm, bein eller andre ting.»

- Du er et forbilde for veldig mange. Hva tenker du om å bidra til dette presset overfor dine lesere?

- Jeg er lei meg for at jeg kan ha bidratt til å forsterke det presset som jeg hele tida har lyst til å jobbe i mot. Jeg kan egentlig ikke si noe annet enn at jeg er lei meg for at jeg har retusjert noen bilder for mye. Og jeg kan jo si med hundre prosent sikkerhet at det kommer absolutt aldri til å skje igjen. Jeg har jo oppfordret til at man skal være fornøyd med seg selv sånn som man er, og det står jeg fortsatt ved. Da blir det feil å gjøre som jeg gjorde. Jeg lever og lærer.

- Har lært Ektemannen Lars-Kristian Eriksen har, i tillegg til fotballkarrieren i Odd, blitt en stadig større brikke i blogguniverset til kona.

Det er han som leser igjennom og siler ut kommentarene han ikke ønsker kona skal lese. De falske kommentarene som han selv har innrømmet å ha skrevet under falskt navn inneholder blant annet skryt om Carolines utseende, og kommentarer som forsvarer henne mot kritikk.

Hun sier til Dagbladet at hun ikke vet hvor lenge han kan ha gjort det.

- Hvorfor stoppet du ham ikke?

- Jeg vet ikke. Jeg skjønte nok ikke alvoret og tillitsbruddet det representerte overfor leserne mine.

- Hvordan kan leserne stole på at det som står i kommentarfeltet nå er sant?

SAMMEN:  Ektemannen Lars-Kristian Eriksen har i tillegg til fotballkarrieren i Odd, blitt en stadig større brikke i blogguniverset til kona. Det er han som leser igjennom og siler ut kommentarene han ikke ønsker kona skal lese. De falske kommentarene som han selv har innrømmet å ha skrevet under falskt navn inneholdt blant annet skryt om Carolines utseende, og kommentarer som forsvarer henne mot kritikk. Foto: Nina Ruud
SAMMEN: Ektemannen Lars-Kristian Eriksen har i tillegg til fotballkarrieren i Odd, blitt en stadig større brikke i blogguniverset til kona. Det er han som leser igjennom og siler ut kommentarene han ikke ønsker kona skal lese. De falske kommentarene som han selv har innrømmet å ha skrevet under falskt navn inneholdt blant annet skryt om Carolines utseende, og kommentarer som forsvarer henne mot kritikk. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Ingen bør stole 100 prosent på et kommentarfelt. Lars-Kristian har sagt at han er lei seg for det og at han har lært. Når man gjør en sånn feil og har stått til rette for det, blant annet i Dagbladet, så er ikke det en feil man gjør to ganger. Jeg er veldig opptatt av tilliten til leserne mine. De må rett og slett bare ha tillit til meg, det er en tillit jeg jobber for å gjenvinne.

Blogger igjen Etter noen dagers opphold og to lange beklagelser på bloggen går livet både på bloggen og hjemme tilsynelatende sin vante gang. Leserne er flere enn før.

- Var det tungt å begynne å blogge igjen?

-  Jeg synes aldri det har vært tungt å blogge. Det er en ting jeg liker å gjøre og  jeg liker at jeg har hatt dialog med leserne mine underveis, at de kan forstå, og jeg kan forklare meg.
 
- Kan du beskrive litt hvordan det var å sette seg ned ved tastaturet igjen og begynne å blogge igjen?

- Det var jo ikke sånn at jeg stoppet. Men det er klart jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle formulere meg og hvordan jeg skulle starte innleggene. Man ønsker jo ikke å skrive noe feil, og snubletrådene er mange, sier hun.

Daglig har hun rundt 70.000 lesere. Det betyr flere lesere enn mellomstore nettaviser som for eksempel Romerikes Blad, Fædrelandsvennen, Kvinner og klær og Drammens Tidende har hver dag.

Etter avsløringene og medieoppmerksomheten har antall lesere økt.

- Hvordan føles det at lesertallene fortsatt er så stabilt høye?

- Det føles jo bra. Jeg er jo veldig glad for at folk vil lese bloggen min. Jeg har gjort feil og jeg har innrømmet å ha gjort feil og jeg har sagt at jeg er lei for det. Jeg synes det er fint at man kan tilgi hverandre og gå videre. Leserstatistikken endrer seg hele tiden i perioder som nå, men når disse mediagreiene roer seg vil den sikkert ligge stabilt som den gjorde før, det er i alle fall det jeg håper på, sier hun.

Rådgiveren ved sin side Dagens Næringsliv skrev i fjor at hun solgte annonser for 2,8 millioner kroner i 2012.
På spørsmål om også annonsørene fortsatt står henne bi er svaret «ja».

- Hvordan har annonsørene forholdt seg den siste tida?

- Vi har hatt mer dialog enn tidligere.

- På grunn av ditt initiativ eller deres?

- Det er mest på deres initiativ. De har fått forklaringer og svar på spørsmål de har lurt på. Jeg opplever at de har vært veldig forståelsesfulle.

- Betyr det at alle som annonserer fortsetter å annonsere?

- Jeg tror egentlig det. Jeg tørr ikke være bastant på slike spørsmål lenger, kan du ikke dobbeltsjekke med Adlink. (Mediebyrå som tar seg av annonsene, journ. anm)

- Er det nye som har kommet til også?

- Det er jo mulig, men det må du sjekke med Adlink.

Daglig leder for Adlink Tore Nesheim svarer følgende på sms til Dagbladet:

- Vi mistet tre annonsører mandagen etter VGs oppslag om bloggen. Vi bisto disse annonsørene med alternative bloggere i Adlinks stall. Vinden snudde imidlertid raskt og vi har fått inn flere avtaler som erstatter det teoretiske tapet. Caroline står ekstremt sterkt i markedet, det er ikke mange som hadde tålt en sånn mediestorm. Vi er glade for å jobbe med henne, og hun har vært tydelig på hva hun har gjort feil og at hun har lært, sier Nesheim.

Caroline Berg Eriksen har etter avsløringene skrevet at hun aldri blir utlært.

Når Dagbladet spør henne hva hun har lært den siste tida er det tydelig at hun blir sufflert fra sidelinjen. Flere ganger blir hun borte fra samtalen.

- Når du blir borte i samtalen, er det fordi Magnus Rønningen gir deg instruksjoner fra sidelinjen?

- Magnus sitter her ja. Når du stiller utydelige spørsmål, trykker jeg på «mute»-knappen og spør om han skjønte hva du mener. Jeg blir så stressa.
 
- Han sitter der ja. Det er fint å vite.

Babymage-bildet - Hvorfor har du fått deg PR-rådgiver?

- Fordi at når du innleder mailen om dette intervjuet ved å skrive at «suksessen og tilværelsen som Norges største blogger vil være gjennomgående i teksten - og hovedgrunnen til at vi gjør intervjuet», mens du i virkeligheten bare er ute etter å stille meg spørsmålet «hva har du lært?» fem ganger, på jakt etter et eller annet svar jeg ikke vil gi deg. Da er det fint å kunne snakke med noen som kan bekrefte at jeg ikke er gal. Siden jul har det vært rundt 100 journalister og et titalls kommentatorer som har skrevet saker om meg og bloggen min, da kan det være greit for meg og Lars-Kristian å ha noen og diskutere med.

Til orientering var Magnus Rønningen engasjert som Berg Eriksens pr-rådgiver lenge før dette intervjuet ble gjort.

Caroline Berg Eriksen sier til Dagbladet at hun har lagt den siste tida bak seg, og at hun nå bare ønsker å se framover.

- Jeg har bedt om tilgivelse for det jeg gjorde. Hvor flatt kan man legge seg før det er flatt nok for dere? Jeg er oppriktig lei meg for det jeg har gjort. Nå må jeg bare å vise leserne hva jeg kan og hva jeg står for. Jeg vil gjøre bloggen bedre fremover. Jeg føler at både leserne og annonsørene fortjener det.

LIVET:  Caroline Berg Eriksen beskriver bloggen sin som en livsstilsblogg. Hjemmet til ekteparet Eriksen har en sentral plass i bloggpostene. Foto: Nina Ruud
LIVET: Caroline Berg Eriksen beskriver bloggen sin som en livsstilsblogg. Hjemmet til ekteparet Eriksen har en sentral plass i bloggpostene. Foto: Nina Ruud Vis mer

Caroline Berg Eriksen har skapt overskrifter før. Forrige gang hun hadde like mange lesere på bloggen sin, var da hun i 2013 tok bilde av seg selv i undertøyet fire dager etter fødselen av sin datter.

Det er fristende å spørre om dette bildet ble manipulert.

- Retusjerte du bildet etter fødselen?

- Nei, svarer Caroline klart og tydelig. Det retusjerte jeg ikke!