Nye opplysninger om vennskapet:

- Hvorfor besøkte prinsen en dømt pedofil?

Prins Andrew er «forferdet» over overgrepsanklagene mot sin tidligere venn, Jeffrey Epstein. Hvorfor holdt han da på vennskapet etter fengselsdommen, spør kongehusekspert.

SE TV: Lørdag for to uker siden ble Jeffrey Epstein funnet død på sin egen celle i New York. Nå vender etterforskerne på hver stein i jakten på hans medsammensvorne. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden ble milliardæren Jeffrey Epstein (66) funnet død på sin egen celle i New York, der han avventet en rettssak hvor han sto tiltalt for menneskehandel og seksuell utnyttelse av mindreårige.

Myndighetene har konkludert med at 66-åringen tok sitt eget liv. Han nektet hele tida for anklagene.

Dødsfallet har ført med seg en storm av spekulasjoner og konspirasjonsteorier om hvem som kan ha vært den tidligere kapitalforvalterens medsammensvorne.

FBI jobber for fullt med å finne ut hvem hans såkalte «indre sirkel» besto av.

- Mistenkte ikke noe

Søndag lekket Mail on Sunday en video som angivelig viser britiske prins Andrew som vinket farvel til en kvinne på vei ut av Epsteins luksusbolig i New York i 2010.

Prinsen sier han er forferdet over anklagene om seksuelle overgrep, og tar sterk avstand fra milliardæren.

«Hans Kongelige Høyhet fordømmer utnyttelsen av ethvert menneske, og antydningen om at han skulle støtte, delta i eller oppmuntre til noen som helst slik aktivitet, er avskyelig», het det i en uttalelse fra Buckingham Palace søndag.

FORFERDET: Prins Andrew. Foto: Leon Neal / AFP / NTB Scanpix
FORFERDET: Prins Andrew. Foto: Leon Neal / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Prinsen har nektet for å ha noen form for involvering i aktivitetene Epstein var tiltalt for, men av BBCs kongehusekspert, Jonny Dymond, beskrives de to som «tidligere venner». Dymond stiller derfor spørsmål ved de to mennenes vennskap.

- Det er liten tvil om at prinsen vil at verden skal vite hvor skrekkslagen han er over det hans tidligere venn anklages for. Men hvor sterk uttalelsen enn er, svarer den ikke på det sentrale spørsmålet: Hvorfor besøkte prins Andrew en dømt pedofil? spør Dymond.

De mange spekulasjonene har nå ført til at den britiske prinsen har kommet med en offisiell uttalelse, der han forsvarer sitt tidligere vennskap med avdøde Epstein.

Han skriver i uttalelsen at han ønsker å «avklare faktaene» rundt bekjentskapet.

«Da jeg kjente ham, så jeg ham sjelden, antakelig ikke mer enn en eller to ganger i året. Jeg har bodd på flere av eiendommene hans. Jeg så, hørte eller mistenkte aldri noe av den oppførselen som seinere førte til hans arrestasjon og tiltale», heter det i den ferske uttalelsen fra britiske prins Andrew, ifølge BBC.

Hevder å ha hatt sex med prinsen

Ifølge The Guardian møttes Epstein og prins Andrew seint på 90-tallet, gjennom milliardærens ekskjæreste og tidligere forretningspartner Ghislaine Maxwell, datter av mediamogulen Robert Maxwell.

I 2001 ble prinsen fotografert med armen rundt Virginia Guiffre, som da var 17 år gammel, i Maxwells hjem i London.

PRINSEN: Her fotografert ved Virginia Guiffre (17) i 2001. Foto: NTB Scanpix
PRINSEN: Her fotografert ved Virginia Guiffre (17) i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Guiffre hevder at hun var Epsteins «sex-slave» i flere år, og at Maxwell jobbet aktivt for å rekruttere og «groome» mindreårige jenter til å tilfredsstille Epsteins seksuelle behov. Maxwell selv nekter for anklagene.

I et vitnemål fra 2016 hevdet Guiffre at hun hadde sex med prins Andrew da hun var mindreårig, og at han var klar over hvor gammel hun var. Buckingham Palace har gjentatte ganger avvist dette.

Skal ha fått fotmassasje

Selv etter at Epstein i 2008 erklærte seg skyldig i å ha oppfordret en mindreårig til prostitusjon, holdt prinsen kontakten med ham.

Ifølge kongehusekspert Jonny Dymond, unngikk Epstein anklagene han seinere har blitt tiltalt for ved å erklære seg skyldig i den mindre alvorlige saken. Han sonet 13 av de 18 månedene han ble dømt til bak murene.

Samme år som den nylig lekkede videoen skal ha blitt tatt opp, og kort tid etter at han slapp ut, ble prinsen fotografert i Central Park på Manhattan med milliardæren. Kritikken som kom i kjølvannet av bildene førte til at prinsen sa fra seg stillingen som britisk spesialutsending for internasjonal handel og investeringer.

I en kommentar i New Republic magazine siterer forfatter Evgeny Morozov det han hevder er en mailutveksling mellom ham selv og litteraturagent John Brockman fra 2013, som skal ha forsøkt å introdusere han og Epstein for hverandre.

Der påsto angivelig Brockman at prinsen var i Epsteins bolig sist han selv var på besøk, kort tid før bildet i Central Park ble tatt. Mens de snakket skal prinsen ha mottatt fotmassasje av to «velkledde russiske kvinner»

Avslutningsvis skriver Morozov at han avslo Brockmans invitasjon til å møte milliardæren.

Både Brockman og det britiske kongehuset har avslått å kommentere mailutvekslingen, ifølge The Guardian.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Hevder han var med i Epsteins privatfly

Flere britiske og amerikanske medier har også trukket fram uttalelser fra pilot David Rodgers (66), som avga vitnemål i forbindelse med et søksmål mellom Virginia Guiffre og Ghislaine Maxwell i 2016.

Han hevdet prinsen var med på flere flyvninger i Epsteins privatfly i 2001, angivelig brukt til å frakte mindreårige jenter til hans private øy Little Saint James, som er en del av Jomfruøyene.

Rodgers har ikke anklaget prinsen for å ha gjort noe galt om bord på flyet.

The Sun, som først omtalte påstandene, har fått tak i dokumenter fra det britiske kongehuset som viser prinsens kalender det året. Ifølge avisa er det tilsynelatende åpent for at noen av datoene oppgitt i vitnemålet, kan stemme over ens med denne.

På en av flyvningene Rodgers hevder prinsen var med på, indikerer imidlertid kalenderen at han var i Storbritannia på det tidspunktet.

Buckingham Palace har avvist pilotens påstander.

Rykteflom

Prins Andrew er en av flere kjente personer som blir koblet til Epstein. Det tok ikke lang tid fra dødsfallet ble kjent, til konspirasjonsteoriene florerte på nett.

Flere har spekulert på at mektige personer ønsket ham tatt av dage, slik at han ikke kunne trekke dem inn i etterforskninga.

New York Times publiserte forrige mandag en artikkel der en av deres journalister skildret et intervju han gjorde med Epstein for ett år siden. Han skal da ha fortalt journalisten at han hadde detaljert kunnskap om andre kjendisers «seksuelle tilbøyeligheter» og narkotikavaner.

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kan ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, sa de Blasio.

Emneknaggene #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount trendet også på Twitter i dagene etter dødsfallet.

Avviser kopling

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skriver Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

President Donald Trump har tatt sterk avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest. Han lot ikke muligheten gå fra seg til å helle bensin på bålet.

Han delte en tweet fra komiker og tilhenger Terrence Williams, som insinuerte at Epstein hadde kompromitterende informasjon om Bill Clinton, og at det har sammenheng med dødsfallet. Denne er nå delt av nesten 70 000 og videoen er sett mer enn fem millioner ganger.

KONSPIRASJONSTEORIER RUNDT DØDSFALLET: Lørdag ble den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein funnet død på cella si i New York. Video: Video: Vegard Kvaale/ CNN/ NTB Scanpix Vis mer

- Skal ikke få hvile

Et annet av Epsteins angivelige overgrepsofre, Jennifer Araoz, saksøkte den avdøde kapitalforvalteren forrige uke. Det er ventet at flere vil gjøre det samme.

Påtalemyndigheten la mandag til side tiltalen mot Epstein, i lys av hans bortgang. De har imidlertid bekreftet at etterforskningen fortsetter, og at de kan komme til å gå til rettslige skritt mot eventuelle tilretteleggere.

- Jeg kan forsikre dere om at etterforskningen vil fortsette mot samtlige av Epsteins medsammensvorne. De skal ikke få hvile, sa justisminister William Barr forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer