Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Alexander Rybak:

Hylles for åpenhet om pillemisbruk

- Presset han har levd under som en ung gutt er umenneskelig innimellom.

AVSLØRER: I et innlegg på Facebook og Instagram skriver Alexander Rybak at han har vært avhengig av antidepressiva og sovemedisin i elleve år. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

«Det startet harmløst, men mot slutten endte det nesten med å ødelegge livet mitt. I januar startet jeg med rehabilitering (med god hjelp fra legene mine), og litt etter litt begynner jeg å føle meg som meg selv igjen», skrev MGP-stjerne Alexander Rybak (34) i sosiale medier onsdag kveld.

Artisten avslørte at han har vært avhengig av antidepressiva og sovemedisiner i elleve år, og i ettertid har han mottatt mye støtte i kommentarfeltet.

Danser Mona Berntsen skriver at 34-åringen er både modig og sterk som åpner seg, og sender ham styrke og de beste ønsker.

Hun er imidlertid ikke den eneste som roser Rybak for åpenheten.

MGP-ekspert Per Sundnes (53) forteller til Dagbladet at vi trenger slike som Rybak i samfunnet, da det er mange som sliter med akkurat det samme i hans bransje.

View this post on Instagram

I’ve been living with a secret. For 11 years I have been addicted to sleep medications and antidepressants. It started out harmless, but in the end it almost ruined my life. This January I started rehab (with good help from my doctors) and little by little I’m starting to feel like myself again. During the past years the pills made me weak and scared. It affected not only my brain but also my muscles and stomach. It destroyed my relationships to people, but most importantly it almost destroyed my will to live. I know there are many out there who are struggling with the same problems, so over the next weeks I will be sharing my experiences with you and if somebody can learn from them, it will make me feel better. * У меня была тайна. 11 лет я был зависим от снотворного и антидепрессантов. Сначала все было хорошо, но в итоге моя жизнь чуть не разрушилась. В январе этого года я начал курс реабилитации (при помощи моих врачей) и постепенно прихожу в порядок. В последние годы зависимости таблетки сделали меня слабым и напуганным. Это затронуло не только мой мозг, но и отразилось на мышцах, желудке и общем состоянии организма. Эта зависимость портила мои отношения с людьми, но самое главное, она почти уничтожила мою волю к жизни. Я знаю, что есть много людей, которые борются подобным, поэтому в течение следующих недель я поделюсь с вами своим опытом, и я буду рад, если кому-то он поможет. #mentalhealth #mentalhelse #rehab #addiction #зависимость #психология

A post shared by 🎻 ALEXANDER RYBAK 🎻 (@rybakofficial) on

- Så er det et jo et eller annet med at det er lovlig, du får det hos legen din, og det er lov. I USA ser vi at veldig mange har omkommet av en blanding av reseptbelagte medisiner, og for eksempel alkohol, sier Sundnes.

- Fansen foran alt

Han berømmer Rybak for ærligheten, og påpeker at dette ikke var noe 34-åringen var nødt til å dele.

- ET FORBILDE: Per Sundnes forteller at Rybak alltid har satt fansen foran alt, og at det er fint at folk forstår presset han har vært under. Foto: Andreas Fadum
- ET FORBILDE: Per Sundnes forteller at Rybak alltid har satt fansen foran alt, og at det er fint at folk forstår presset han har vært under. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Han er et forbilde for veldig mange, og det er veldig fint at folk forstår at livet han har levd i rampelyset faktisk ikke er bare, bare. Presset han har levd under som en ung gutt er umenneskelig innimellom, mener MGP-profilen.

Sundnes trekker fram at Rybak alltid har vært til stede for fansen sin, og at ingen har vært viktigere for ham enn dem.

- I hans hode kan det være presidenter, prinsesser og kongehus, men fansen går foran alt. At han deler det med dem fortjener all honnør, og kanskje får det noen andre til å revurdere hva de deler også.

Også nygifte Lisa Børud (24), som blant annet danset og koret for Rybak under Eurovision-finalen i Lisboa i 2018, synes det er tøft av ham å være ærlig rundt dette.

- Og jeg er glad for at han får den hjelpen han trenger, sier Børud.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, om hvordan de forberedte seg under Eurovision. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

- Viktig av ham

Tidligere MGP-kommentator Jostein Pedersen (60) avslørte overfor Dagbladet i januar at han selv bar på tunge tanker lenge. Han synes det er flott at 34-åringen står fram.

- Jeg jobber jo litt i det samme landskapet og holder foredrag om mental helse, og det er utrolig viktig at han som den personen han er, står fram, sier Pedersen, og fortsetter:

- Og for det store publikummet blir man klar over hva det koster å stå i en sånn posisjon. Hva det koster å alltid prestere, alltid være blid og alltid være den som sier ja. Men så er det kanskje et problem likevel, og da kan det koste mer enn det smaker.

Pedersen skulle bare ønske Rybak hadde gjort det tidligere, men tror at alt må skje til sin tid, og at det bare er ett menneske som kan bestemme når.

Elisabeth «Bettan» Andreassen (62) er også blant dem som har blitt koblet til MGP-sirkuset i mange år. Hun mener det er fint at artisten deler når han nå har bestemt seg for det.

- Det er viktig å ha forbilder, som publikum, som er i samme vanskelige situasjoner som for eksempel Alexander.

Hun beskriver avgjørelsen hans som modig og viktig, og sender ham en varm klem og gir han full støtte.

- Har sin pris

Tidligere i år var det 24 år gamle Ulrikke Brandstorp som overtok tittelen som MGP-vinner. Hun er først og fremst glad for å høre at det går bedre med Rybak nå.

- Jeg hyller åpenheten hans, og håper som han at den vil være til hjelp for mange, sier hun.

I TÅRER: I «Veien til Rotterdam» får du et eksklusivt innblikk i hva som skjedde etter at det ble klart at Eurovision ble avlyst. Etter en samtale med MGP-sjefen tar Ulrikke til tårene. Se mer her: https://www.dagbladet.no/studio/miniserie-veien-til-rotterdam/612 Vis mer

I likhet med Brandstorp deltok også «Skal vi danse»-dommer Tore Petterson (41) i MGP tidligere i år. Han liker at psykisk helse er et samtaleemne. Han tror nemlig mange drømmer om et liv oppe blant stjernene, men at få unge skjønner at det kommer med en pris.

- Åpenhet rundt dette gir flere muligheten til å revurdere drømmene sine. Dessuten gir mer åpenhet også en følelse av fellesskap og at man ikke er alene om å ha det tøft til tider, sier Petterson.

Rybak selv fortalte til Dagbladet onsdag at det føles som han endelig kan puste fritt for første gang på lenge, nå som han har delt nyheten med følgerne sine.

- Jeg var fast bestemt på å vente med å dele til jeg følte framgang, men må innrømme at de viktige første skrittene tok enda mer energi og tid enn jeg først hadde stålsatt meg på, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!