Hylles for nakenbilder

Hylles av skuespillerkollegaer.

INNSAMLING: Skuespiller og manusforfatter Lena Dunham har flere ganger gjort en innsats for å rette oppmerksomhet mot det å elske seg selv. Denne gangen vil initiativet sørge for hundretusener av kroner til veldedig formål. Foto: NTB Scanpix
INNSAMLING: Skuespiller og manusforfatter Lena Dunham har flere ganger gjort en innsats for å rette oppmerksomhet mot det å elske seg selv. Denne gangen vil initiativet sørge for hundretusener av kroner til veldedig formål. Foto: NTB ScanpixVis mer

Skuespiller og manusforfatter Lena Dunham (33), blant annet kjent fra HBO-serien «Girls», har lenge fokusert på at man skal være stolt av egen kropp, og hun har fått mye oppmerksomhet for sin gjentatte nakenhet i ovennevnte tv-serie.

Selv har hun også vært åpen om flere helseutfordringer, og sliter blant annet med tilstanden endometriose og psykiske lidelser.

Nok en gang deler hun nå et dristig bilde med fansen. Denne gangen med løfte om at hver enkelt kommentar vil føre til en donasjon til et helt spesielt veldedig formål.

Tusenvis av kommentarer

Bildet som hun nå deler med sine følgere på Instagram, viser at hun nyter en solskinnsdag i fri natur, splitter naken, men med ryggen vendt mot kameraet.

I bildeteksten skriver hun blant annet at enhver negativ kommentar som kommer ens vei, bare er en unnskyldning til å elske seg selv høyere. Hun oppfordrer også følgerne sine til å kommentere bildet med en grunn til å elske seg selv, og kommer selv med sin egen grunn:

«Jeg er en edru og ansvarlig voksen som likevel liker å gå naken».

Videre skriver Dunham at hun vil donere én dollar, altså nærmere ni kroner etter dagens kurs, for hver kommentar hun får på bildet. Donasjonen vil gå til Friendly House LA, et rehabiliteringshjem for kvinner med avhengighet i Los Angeles.

Siden hun publiserte bildet for under et døgn siden, har stjerna allerede fått inn mer enn 26 000 kommentarer på bildet. Det tilsvarer så langt et beløp på nærmere 230 000 kroner til rehabiliteringssenteret.

FOKUS PÅ KROPPSBILDE: Det er ikke første gangen Lena Dunham oppfordrer til å elske egen kropp nettopp slik den er. I 2016 stilte hun og «Girls»-kollega Jemina Kirke opp i en reklamekampanje uten retusjering. FOTO: Lonely
FOKUS PÅ KROPPSBILDE: Det er ikke første gangen Lena Dunham oppfordrer til å elske egen kropp nettopp slik den er. I 2016 stilte hun og «Girls»-kollega Jemina Kirke opp i en reklamekampanje uten retusjering. FOTO: Lonely Vis mer

Flere kjente personligheter er blant de mange som har lagt igjen kommentarer, ifølge The Independent. Også mannlige. Blant disse er skuespiller Orlando Bloom (42), som tydelig er henrykt over Duhhams initiativ.

«Du er en geni! Jeg er en restituerende impulsiv risikotaker - Jeg elsker mitt oppriktige og noen ganger for sensitive hjerte», skriver «Pirates of The Caribbean»-stjerna.

Misbrukte medikament

At Dunham velger å donere pengene til et rehabiliteringshjem for kvinner, er kanskje ikke helt tilfeldig. Da hun i november gjestet Dax Shepards (44) podkast, «Armchair Expert», avslørte hun nemlig at hun selv var seks måneder rusfri etter å ha misbrukt medikamentet Klonazepam, også kjent som Rivotril, i flere år.

Hun fortalte åpenhjertig at hun begynte å ta stoffet, som ifølge Felleskatalogen.no er et beroligende legemiddel som brukes for å forebygge og behandle anfall som eksempelvis panikkanfall, for å dempe nettopp angst.

- Jeg hadde angst, og måtte dukke opp på ting jeg ikke følte meg rustet til. Men jeg vet også at jeg må gjøre disse tingene, og når jeg tar Rivotril, klarer jeg det. Det får meg også til å føle meg som den personen jeg er ment å være, uttalte hun, ifølge Vogue.

I podkasten forklarte hun at hun lenge har slitt med angst, som tidvis har vært et hinder i jobben. Etter å ha blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse for flere år siden, økte Dunham inntaket av medikamentet.

Saken fortsetter under.

Vis mer

Etterlyste advarsel

Mens Lena Dunham følte at Rivotril var nødvendig i starten, fjernet det ikke smerten. Hun var imidlertid redd for abstinenser som kunne oppstå om hun sluttet brått etter å ha vært avhengig i tre år.

Ifølge Helsedirektoratet kan man oppleve angst, skjelvinger, muskelkramper eller søvnvansker ved for rask nedtrapping av vanedannende angstdempende medisin.

I podkasten forklarte Dunham at selv om hun har klart å slutte på medisinene, er hun ikke kvitt de psykiske lidelsene.

Hun problematiserte også at hun aldri hadde opplevd vanskeligheter med å få utskrevet resept på medisinene, og mente at alle bør få en advarsel i forkant.

- Ingen jeg vet om som har fått resept på disse medisinene er blitt fortalt at: «Forresten, når du prøver å slutte på disse pillene, kommer du til å oppleve den største syreturen noensinne, der du skaller i veggen og det føles som om håret nærmest blåser av hodet ditt, og du begynner å tenke på hvordan du klarte å havne i denne situasjonen», uttalte hun.