Michael Curry:

Hyllet verden over for bryllupstalen - trodde først alt var en spøk

Amerikansk biskop trodde invitasjon til prinsebryllupet var en aprilspøk.

SNAKKIS: Pastor Michael Curry holdt en 13 minutter lang tale under vielsen. I sosiale medier er han blitt den store snakkisen. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Biskop Michael Curry, som nærmest stjal showet med sin lidenskapelige preken om kjærlighet under helgens prinsebryllup, trodde invitasjonen var en spøk.

I et intervju med den britiske TV-kanalen ITV sier Curry at han trodde noen forsøkte seg på en aprilspøk og at han ikke i sin villeste fantasi hadde forestilt seg å få oppdraget.

Currys preken har blitt ett av de mest omdiskuterte innslagene under lørdagens vielse mellom prins Harry og amerikanske Meghan Markle i St. GeorgeŽs Chapel på Windsor Castle.

Storm av reaksjoner

Selv sier han at han ikke ante at prekenen hans ville skape et slikt oppstyr, og at han etterpå bare håpet at den var ok.

Curry er den første afroamerikanske biskopen for den episkopale, eller anglikanske, kirken i USA.

Lørdag holdt han en 14 minutter lang lidenskapelig preken om «kjærlighetens kraft» som fikk flere av de celebre bryllupsgjestene til å trekke på smilebåndet.

- Det er kraft i kjærligheten. Ikke undervurder den. Ikke gjør den for sentimental. Det er kraft, kraft i kjærligheten, fastslo biskopen.

GIFT: Harry og Meghan av har avlagt sine troskapsløfter, og er nå mann og kone. Video: AP Vis mer

Prekenen førte også til en storm av reaksjoner på Twitter, noe som gjorde den til den mest tvitrede hendelsen i løpet av dagen.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle, uttalte til Dagbladet at talen nok kom som en aldri så liten overraskelse på tradisjonsbundne briter.

- Enkelte av gjestene og de kongelige ser tidvis utilpass ut, men biskopens opptreden skapte en del latter. Brudeparet så imidlertid ut til å ta humoren og storkose seg, sa hun, og fortsatte:

- Vi har aldri tidligere - i kongelige bryllup - sett en så engasjert og original prest. Men vi har også tidligere sett tydelig personlige vielser av kongelige, som for eksempel i bryllupet til prinsesse Sofia og prins Carl Philip av Sverige.

Trump-kritikk

Michael Curry ble ordinert som prest i 1978, og i november 2015 ble han biskop i Den episkopale kirke i USA.

Han har blant annet gått i bresjen for at kirken skal tillate at homofile gifter seg. Dette førte til at flere av kirkens medlemmer meldte seg ut.

Så sent som i forrige uke kritiserte han USAs president Donald Trump i et brev som var underskrevet av ham og 22 andre kristne ledere.

I brevet sto det blant annet:

«Vi godtar ikke framveksten av hvit nasjonalisme og rasisme i vårt land. Det inkluderer toppen av det politiske lederskapet.»

I fjor kritiserte han Trump for å hindre transkjønnede personer i å tjene i militæret.

- Diskriminering basert på kjønn eller seksuell legning er et brudd på prinsippet om likestilling i USA, sa han da ifølge Daily Mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer