Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald og dronning Sonja:

I corona-karantene

Kongeparet rammes av de nye tiltakene.

KARANTENE: Kong Harald og dronning Sonja sitter i karantene etter et statsbesøk i Jordan tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix
KARANTENE: Kong Harald og dronning Sonja sitter i karantene etter et statsbesøk i Jordan tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det mye omtalte coronaviruset herjer rundt i verden, og preger de aller flestes daglige liv. Torsdag meldte NTB at alle landets skoler og barnehager skal stenges, samtidig som en rekke andre tiltak er innført for å hindre smitte. Onsdag opplyste FHI at 621 mennesker i Norge er blitt smittet.

Ifølge Helsenorge startet utbruddet i storbyen Wuhan i Kina i desember i fjor, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar i år. Som følge av coronaviruset er en av tiltakene som er innført at alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden må i hjemmekarantene - uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Tiltaket har også en tilbakevirkende kraft fra 27. februar, og vil dermed ramme en stor andel av Norges befolkning.

Noen av de rammede er kong Harald og dronning Sonja, som i starten av mars kom hjem fra et statsbesøk i Jordan. De er dermed nå i karantene.

- Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen er i hjemmekarantene fra i dag. Dette som følge av Regjeringens nye tiltak mot koronaviruset. Både Kongen og Dronningen er symptomfrie. Hans Majestet Kongen vil lede statsråd i morgen via fjernmøteteknologi, og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen vil delta i statsråd på Slottet, heter det i en pressemelding fra slottet.

I forkant av Jordan-besøket var det knyttet stor spenning til om besøket ville bli påvirket av coronaviruset.

Besøket gikk imidlertid som normalt, og kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved Slottet kunne opplyse om at de fulgte situasjonen nøye.

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, fortalte Varpe til NTB.

KRITIKK: Hertugen av Cambridge, Prins William, får kritikk etter å ha tullet med coronaviruset. Video: AP Vis mer

Avlyser arrangementer

Også kongefamiliens program blir hardt påvirket av coronaviruset. Det opplyste kongehuset i en pressemelding torsdag.

- Med utgangspunkt i myndighetenes råd og tiltak, vil kongehuset avlyse eller utsette alle offisielle arrangement. I første omgang gjelder dette frem til påske, het det i pressmeldingen.

Av pressemeldingen kom det også fram at statsråd og andre møter som følger av kongens konstitusjonelle rolle vil opprettholdes, noe som nå vil være uklart med tanke på det nye tiltaket om hjemmekarantene.

Dette sa kong Harald i pressemeldingen:

Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene.

Vi må bidra med det vi kan for å hindre spredning av viruset, og jeg vil særlig takke helsepersonell over hele landet som i disse dager gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen. Vi alle håper at utviklingen snart vil snu.

Dette er ikke første besøk kong Harald har måtte avslyse som en konsekvens av viruset. Kongen måtte nemlig også avlyse sitt besøk til Holmenkollen tidligere i mars. Kongefamilien skulle opprinnelig ha vært til stede under den årlige skifestivalen - men avlyste i tråd med myndighetenes råd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!