KONGELIG BESØK: Camilla, hertuginnen av Cornwall, og prins Charles ankommer Norge for et tre dager langt offisielt besøk tirsdag ettermiddag. Foto: Matt Dunham / Reuters / Scanpix
KONGELIG BESØK: Camilla, hertuginnen av Cornwall, og prins Charles ankommer Norge for et tre dager langt offisielt besøk tirsdag ettermiddag. Foto: Matt Dunham / Reuters / ScanpixVis mer

I dag får vi kongelig besøk

Prins Charles har med seg hertuginne Camilla på offisielt norgesbesøk for første gang.

(Dagbladet): I dag ventes storfint besøk til Norge, når britiske prins Charles og hans kone Camilla, hertuginnen av Cornwall, lander på norsk jord klokka 13.40.

De to blir møtt av blant andre kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit når de lander på Gardermoen Flystasjon for et tre dager langt offisielt besøk i Oslo og Bergen.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland omtaler besøksprogrammet for de britiske gjestene som spennende og omfattende.

- Det er nesten som et statsbesøk, men bare nesten, sier han til Dagbladet i en e-mail.

Møter overlevende fra Utøya Blant annet skal tronfølgerparet besøke Akershus Festning, Statsministerboligen og Kunstindustrimuseet. På Nobels Fredssenter skal de dessuten ha samtaler med representanter for AUF.

KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland tror det britiske tronfølgerparet gleder seg til å møte den norske kongefamilien. Foto: Julian Parker / KA
KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland tror det britiske tronfølgerparet gleder seg til å møte den norske kongefamilien. Foto: Julian Parker / KA Vis mer

- Det er tankevekkende og beundringsverdig at prins Charles og hans Camilla selv har ønsket å møte overlevende AUF'ere fra Utøya under besøket.

Det kongelige paret skal også innom utstillingen om det norske kongehus 1905-2005, før de på torsdag setter kursen mot Sverige.

- Jeg forstår at det er kongeparet selv som skal vise dem rundt på utstillingen, og konsentrere seg om bilder og gjenstander som viser forbindelsen mellom våre to kongehus.

- Nære bånd mellom kongehusene For båndene mellom det britiske og det norske kongehuset er ikke bare sterke, men også familiære.

Kong Haralds farmor, dronning Maud, var datter av britiske kong Edward VII, som er prins Charles' tippoldefar. Det gjør vår egen kong Harald til britiske dronning Elizabeths tremenning, og dermed er prins Charles kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louises firmenning.

MØTER UTØYA-OVERLEVENDE: Det britiske tronfølgerparet skal blant annet snakke med Utøya-overlevende under Oslo-besøket. Foto: Matt Cardy / Reuters / Scanpix
MØTER UTØYA-OVERLEVENDE: Det britiske tronfølgerparet skal blant annet snakke med Utøya-overlevende under Oslo-besøket. Foto: Matt Cardy / Reuters / Scanpix Vis mer

- Både kongeparet og kronprinsparet setter stor pris på og har et godt og nært forhold til Charles og Camilla. Og jeg vet at følelsene er gjensidige. Jeg så dem selv sammen ved en galla på Buckingham Palace høsten 2005, og det var tydelig at de hadde god kjemi. En spøkefull kong Harald fikk en litt nervøs Camilla til å slappe av ved hans side, sier Totland.

- Og dronning Sonja og hertuginne Camilla har faktisk flere felles venner i London.

Derfor tror også kongehuseksperten at tronfølgerparets høydepunkt under besøket blir å møte den norske kongefamilien, i tillegg til det norske folk.

Prins Charles og Camilla tar turen til Norge på offisielt besøk som en del av dronning Elizabeths store jubileumsfeiring. Det synes Totland er veldig hyggelig.

GODT FORHOLD: Sist prins Charles var på besøk i Norge, var Mette-Marit hans vertinne, mens kongeparet og kronprinsen var bortreist. Foto: Odd Andersen / Reuters / Scanpix
GODT FORHOLD: Sist prins Charles var på besøk i Norge, var Mette-Marit hans vertinne, mens kongeparet og kronprinsen var bortreist. Foto: Odd Andersen / Reuters / Scanpix Vis mer

- Samtidig er det jo første gang britenes fremtidige konge besøker Norge med sin nye hustru ved sin side. På denne måten blir jo Camilla behørig presentert ved alle de tre skandinaviske hoffene. Det er nok sikkert også noe dronning Elizabeth har hatt i tankene, tror kongehuseksperten.

- Ingen tilfeldighet For britenes tronfølgerpar skal innom både Sverige og Danmark etter norgesbesøket.

- Men Norge er altså først ut. Og det er nok ingen tilfeldighet. Dronning Elizabeth og hennes familie har alltid stått sine slektninger og gode venner spesielt nær.

- Prins Charles har vært i Norge en rekke ganger før, både offisielt og privat. Hertuginne Camilla har også vært i Norge en gang tidligere, men den gang for å fiske laks i Lærdal med norske venner, sier Totland.

Sist prins Charles var i Norge, var på et klimamøte i Oslo i 2010.

NÆRE BÅND: Den britiske og den norske kongelige familien er nært knyttet til hverandre.  Foto: Matt Dunham / AFP Photo / Scanpix
NÆRE BÅND: Den britiske og den norske kongelige familien er nært knyttet til hverandre. Foto: Matt Dunham / AFP Photo / Scanpix Vis mer

- Da var kronprinsesse Mette-Marit hans vertinne på Slottet helt alene, ettersom både kongeparet og kronprinsen var bortreist. Jeg møtte dem selv, og kjemien dem imellom var upåklagelig, gemyttelig og løssluppen.