Dronning Silvia:

I heftig nabokrangel

- Veldig lei meg.

<strong>NABOBRÅK:</strong> Dronning Silvia har et sterkt sosialt engasjement, og er spesielt opptatt av demente. Derfor har hun fått bygd flere leiligheter til demente. Det setter naboene fint lite pris på. Her er hun fotografert med kong Carl Gustaf tidligere i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
NABOBRÅK: Dronning Silvia har et sterkt sosialt engasjement, og er spesielt opptatt av demente. Derfor har hun fått bygd flere leiligheter til demente. Det setter naboene fint lite pris på. Her er hun fotografert med kong Carl Gustaf tidligere i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Silvia (76) av Sverige har de siste åra vært i en heftig nabokrangel, som tilsynelatende vil ingen ende ta. I 2017 innviet dronninga sitt hjertebarn SilviaBo, et prosjekt hun hadde jobbet med i en lengre periode.

Hun bygde seks leiligheter ved Drottningholmsmalmen på Ekerö, der hun ønsket at demente skulle få kunne bo med sine partnere. Planen var at de demente skulle få behandling i nærheten, mens partnerne deres kunne jobbe og ha relativt normale liv samtidig.

Prosjektet er blitt hyllet av flere, og ble gjort mulig takket være en privat donasjon fra den avdøde Ikea-gründeren Ingvar Kamprad, skriver Aftonbladet. Naboene har imidlertid vært alt annet enn fornøyde med utbyggingen.

Det gjør dronninga lei seg, noe hun nå sier i en sjelden uttalelse.

HØR HISTORIEN: Da Leif A. Liers kone fikk demens leste han inn livet deres på CD til henne. Vis mer

- Skikkelig ekkelt

- Det er synd, det må jeg jo si. Det gjør meg veldig lei meg, sier hun i en podkast.

Intervjuet er gjort i samarbeid med stiftelsen Alzheimer Life, i anledning verdens Alzheimersdag - den 21. september. I intervjuet forteller dronninga om leilighetene, som har stått tomme siden de ble bygd ferdige.

Naboene klagde nemlig bebyggelsen inn til mark- och miljödomstolen, en domstol som tar seg av blant annet byggesaker, og skyldte på at bebyggelsen ikke passet inn i området. Saken gikk i naboenes favør, og husene er nå å betrakte som såkalte «svartbyggen» - ulovlig oppførte byggverk.

Dronning Silvia er ikke helt sikker på om hun kjøper at naboene har estetiske grunner for misnøyen med byggene. I podkasten får hun spørsmål om dette kan bero på fordommer i stedet, at man kanskje ikke vil ha demente som naboer.

- Jeg tenker ofte på det. Jeg tør ikke spørre, fordi jeg mistenker at det er sånn. Det her synes jeg er veldig slitsomt, og jeg synes det er skikkelig ekkelt, sier hun, og fortsetter:

Demens

Demens er ikke en sykdom, men en betegnelse på en gruppe symptomer som påvirker minne, kognitive ferdigheter og sosiale funksjoner på en negativ måte.

Rundt 70 000 mennesker lider av demens i Norge, men det er ventet at tallet vil stige til rundt 200 000 på 20 år. Alzheimers sykdom er den vanligste grunnen til demens.

Gjennomsnittlig lever en pasient i tolv år fra hen får diagnosen.

Kilde: Lommelegen

- Det er seks leiligheter, og vi har bygd det slik for at par skal få leve sammen og få støtte. Med Silviahemmet rett ved siden av, kan den ene gå i dagterapi mens den andre går til sin arbeidsplass - vitende om at partneren har det bra og tas hånd om. Å kunne gi dem noen år sammen, forteller hun åpent i podkasten.

Leiligheten er altså bygget, men står helt tomme. Dronninga sier at de ser til dem titt og ofte, men at prosjektet altså er på stedet hvil.

Kong Carl Gustaf støtter henne i prosjektet, som hun sier hun har gått helhjertet inn i. Derfor er det også vondt at det foreløpig ikke har latt seg realisere.

<strong>I RØD SOFA:</strong> Silvia brenner for demenssaken og tok initiativet til oppstarten av SilviaBp, et hjem for demenssyke. Naboene ønsker imidlertid ikke at det skal få åpne. Foto: NTB
I RØD SOFA: Silvia brenner for demenssaken og tok initiativet til oppstarten av SilviaBp, et hjem for demenssyke. Naboene ønsker imidlertid ikke at det skal få åpne. Foto: NTB Vis mer

Personlige grunner

I forbindelse med åpningen i 2018 fortalte dronninga om hvordan moras sykdom inspirerte henne:

- Jeg tenkte mye på mamma. Det har hele tiden vært i bakhodet. Hvordan det var, hvor tungt det var, og hva som var ekstra vanskelig, sa dronning Silvia til Aftonbladet.

<strong>- TUNGT:</strong> Dronningas egen mor, Alice Sommerlath, led av demens de siste åra av livet sitt. Dronninga har uttalt at hun hadde dette i bakhodet da hun startet SilviaBo. Her er hun fotografert med dattera i dåpen til kronprinsesse Victoria i 1977. Foto: NTB
- TUNGT: Dronningas egen mor, Alice Sommerlath, led av demens de siste åra av livet sitt. Dronninga har uttalt at hun hadde dette i bakhodet da hun startet SilviaBo. Her er hun fotografert med dattera i dåpen til kronprinsesse Victoria i 1977. Foto: NTB Vis mer

Mora var hardt rammet, og hun klarte ikke engang å kjenne seg selv igjen i speilet:

- Hun ble så redd når hun gikk inn på badet og så en annen person i speilet. Hun kjente ikke igjen sitt eget ansikt. Hun hadde fortsatt minnet av en ung og vakker kvinne, sa Silvia videre.

SilviaBo ligger bare et steinkast fra Drottningholm, hvor kongeparet bor. Under åpningen fikk kongeparet en omvisning på hjemmet for demenssyke og deres nærmeste pårørende.

- Det skal være kontraster, slik at man finner sin mann i en rød sofa, spøkte Silvia da hun og Carl Gustaf satte seg ned for å bli fotografert.

- Og snart skal vi flytte hit, sa Carl Gustaf og smilte …

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer