Kim Friele er død

I sorg: - Forandret livet til oss alle

Kim Friele blir hedret av venner og kjente etter at hun gikk bort, 86 år gammel.

GIKK BORT: Tirsdag kom nyheten om at Kim Friele har gått bort, 86 år gammel. Foto: Espen Røst / Dagbladet
GIKK BORT: Tirsdag kom nyheten om at Kim Friele har gått bort, 86 år gammel. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forfatter og aktivist Karen-Christine «Kim» Friele har gått bort, 86 år gammel. Det opplyser hennes nærmeste pårørende, Else Hendel, til NTB.

Nå hylles hun av flere kjente profiler fra det skeive miljøet, blant andre Per Sundnes.

- Friele har vært en virkelig homopioner. Hun var den første som virkelig sto fram og kjempet en kamp som mange har nytt godt av. Friele var kompromissløs og direkte. Selv om hun fikk bank for en hel generasjon reiste hun seg alltid, sier Per Sundnes til Dagbladet.

Han forteller videre at de to har jobbet sammen ved flere anledninger.

- Jeg husker at hun alltid hadde bein i nesa. At hun nå har gått bort er bare trist, men hun har levd et sterkt liv og nå håper jeg hun får hvile i fred.

FRYKTLØS: Dagbladets kommentator Martine Aurdal kommenterer homopioneren Kim Frieles bortgang. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Banebryter

Jan Thomas forteller til Dagbladet at det er en svært trist nyhet at Friele nå har gått bort.

- Jeg må jo bare kaste meg på det alle andre sier, hun var en frihetskjemper, det man kaller en bauta og banebryter som har tilrettelagt for sånne som oss. Hun gjorde sånn at vi har det sånn som i dag.

- Jeg tror hun kan minne oss på alle på at vi ikke må ta friheten vår for gitt, og vi skal huske våre forkjempere, legger han til.

- Jeg håper virkelig hun får den plassen, at vi snakker om henne og at vi bruker henne som et skinnende eksempel på håp, avslutter han.

STÅR FRAM: Josh Cavallo står fram som den første åpent homofile fotballspilleren. Video: Rødt Kort. Vis mer

- En bauta

Tore Petterson forteller til Dagbladet at det var forferdelig triste nyheter å våkne til.

- Kim var en bauta! En kraft som forandret livet til oss alle. Hun gjorde Norge til et land andre land kunne se opp til, sier han.

Petterson legger til at hans første møte med homofil kultur i Oslo var et foredrag med nettopp Friele.

- Foredraget startet sånn: «Et folk uten historie, er et folk uten framtid. Vi må kunne vår historie for å kunne lære av våre feil og bli bedre». Jeg siterer henne ofte på det i konfirmasjonstaler og foredrag. Hun hadde så rett!

- Jeg er stolt og takknemlig over å ha fått muligheten til å ha noen fantastiske samtaler med henne, og glad jeg flere ganger fikk takket henne for det viktige arbeider hun har gjort. Hun skal ikke glemmes, og vi skal fortsette å fortelle vår historie slik hun gjorde.

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

Personlig venn av kultur- og likestillingsministeren

- Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av de som har gjort mest for likestillinga i Norge. For at LHBTI-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet.

Slik reagerer kultur - og likestillingsminister Anette Trettebergstuen etter Kim Frieles bortgang, før hun fortsetter å hedre homoforkjemperen.

- Men Kim ga seg aldri. Det nyter vi alle godt av nå. Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv, og har med sin personlighet, sin innsats og sin dedikasjon utrettelig kjempet for likestilling, og endret det norske samfunnet.

Trettebergstuen hadde også et personlig forhold til Friele:

- Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn.

STÅR FREM: Phillip Schofield er programleder for «This morning» opp ITV hvor han valgte å stå frem som homofil. Video: ITV Vis mer

- Har betydd aller mest

Tidligere helseminister Bent Høie (H) sier til Dagbladet at Friele var den personen som skulle lede veien for de homofiles rettigheter.

- Jeg vil si at Kim Friele har betydd aller mest for kampen til homofile og lesbiske sine rettigheter. Det er mange som har stått i denne kampen, men det er ingen som har vært så sentrale som henne. Vi står alle på hennes skuldre, sier han.

- NAVNET I GULLSKRIFT: Tidligere helseminister Bent Høie hedrer Kim Friele. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet
- NAVNET I GULLSKRIFT: Tidligere helseminister Bent Høie hedrer Kim Friele. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet Vis mer

Høye sier at han betrakter Friele som en tydelig røst som alltid vil bli husket for den viktige kampen hun kjempet.

- Hennes navn vil stå i gullskrift i historiebøkene for den kampen hun kjempet. Det som er unikt, er at hun hadde en veldig tydelig stemme og beholdt den stemmen hele veien. Det er veldig mange generasjoner som har henne som et forbilde.

- Et ikon

Inge Alexander Gjestvang, lederen av foreningen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualiseringsmangfold) opplyser til Dagbladet at foreningen fikk dødsbudskapet til Friele i går kveld.

- Det var med stor sorg at vi mottok dødsbudskapet om Kim i går kveld. Hun var en viktig person for miljøet som i stor grad bidro til vår kamp, så det er selvfølgelig trist at en av bautaene i vårt miljø går bort, sier Gjestvang til Dagbladet.

Friele har betydd mye for miljøet, og Gjestvang sier at hun vil bli dypt savnet og husket for sin viktige kamp for miljøet.

- Hun vil bli husket for sin tydelige stemme, for å bidra til avkriminalisering av homofile og for å fjerne homofili som en psykisk diagnose, sier han.

Tok kontakt før han gikk ut

Finn Schjøll, bedre kjent som «Blomster-Finn», forteller til Dagbladet at hadde et godt bekjentskap til Friele.

- Hun har på en måte alltid holdt ei hånd over meg. Jeg snakket med henne personlig før jeg gikk ut offentlig og fortalte at jeg var homofil, forteller han.

Han forteller videre at han ble trist da han fikk nyheten. Samtidig er jeg ekstremt takknemlig.

- Jeg ville aldri blitt sett på som den samme om det ikke hadde vært for henne. Norge ligger i tet når det gjelder homokampen takket være henne.

«Mot, kraft og varme»

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver et rørende minneinnlegg om Friele på Facebook.

«En bauta har gått bort. Det er med dyp takknemlighet jeg vil minnes Kim Friele, som gikk foran i kampen for homofiles rettigheter og gjorde samfunnet rausere og mer inkluderende. Med mot, kraft og varme sto hun på barrikadene for rettferdighet og vant fram, blant annet da seksuell omgang mellom menn ble avkriminalisert i 1972», er blant det han skriver.

«Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim. Vi skal fortsette kampen for at flere får være den de er og elske den de vil. I Norge og i verden».

- Nå må noen andre kjempe videre

Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, minnes Friele på Instagram:

«Et ikon har forlatt denne verden, men kampen vant du. Hvil i fred. Nå må noen andre kjempe videre», skriver Dreveland.

«Kjære Kim Friele, takk for alt du var. Jeg takker deg for at jeg får være den jeg er! Du var og vil alltid være mitt forbilde! Håper jeg har en liten flik av ditt kampmodus i meg, for vi er langt fra i mål men du tok oss så vanvittig mye nærmere! Hvil i fred, vi sees!», skriver Erlend Elias Bragstad i et innlegg på Instagram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer