I SORG: Jodie Foster spilte i Jonathan Demmes Oscar-vinnende film «Nattsvermeren». Her er de to avbildet sammen på 25-årsjubileet til filmen i april 2016, et år før han døde. Foto: AFP PHOTO / GETTY IMAGES / NTB scanpix
I SORG: Jodie Foster spilte i Jonathan Demmes Oscar-vinnende film «Nattsvermeren». Her er de to avbildet sammen på 25-årsjubileet til filmen i april 2016, et år før han døde. Foto: AFP PHOTO / GETTY IMAGES / NTB scanpixVis mer

I sorg etter stjerneregissørens død: - Hjertet mitt er knust

Jodie Foster og Tom Hanks minnes filmskaper Jonathan Demme.

(Dagbladet): Onsdag kom nyheten om at den Oscar-vinnende filmregissøren Jonathan Demme hadde gått bort, 73 år gammel.

Demme døde som følge av komplikasjoner fra kreft, og gikk bort hjemme hos seg selv på Manhattan i New York, med kona Joanne Howard og parets tre barn rundt seg, sier talspersonen hans til Variety.

Filmskaperen er kjent for storfilmer som «Nattsvermeren», «Philadelphia» og «The Manchurian Candidate», og han vant Oscar for regien på førstnevnte film.

Etter at Demmes død ble kjent, har en rekke filmstjerner uttrykt sorg over hans bortgang.

Blant dem er Jodie Foster (54), som spilte den kvinnelige hovedrollen i «Nattsvermeren» - en rolle hun også vant Oscar for.

- Hjertet mitt er knust

I en uttalelse referert av Metro omtaler Foster ham som en person som alltid heiet på de kreative, og hun legger til at Demmes død virkelig har gått inn på henne.

- Hjertet mitt er knust over å miste en venn, en mentor, en fyr så enestående og dynamisk at man måtte ha laget en orkan for å holde ham i ro. Jonathan var like eiendommelig som komediene sine og like dyp som dramaene sine, sier stjerna, og legger til at hun «elsker ham så høyt».

OSCAR-TRIUMF: Jonathan Demme, Jodie Foster og Anthony Hopkins med sine Oscar-statuetter for «Nattsvermeren» på Oscar-utdelinga i 1992. Foto: AP/ NTB scanpix
OSCAR-TRIUMF: Jonathan Demme, Jodie Foster og Anthony Hopkins med sine Oscar-statuetter for «Nattsvermeren» på Oscar-utdelinga i 1992. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Også skuespiller Tom Hanks (60), som spilte hovedrollen i «Philadelphia», har delt varme ord om den avdøde filmskaperen.

- Jonathan lærte oss hvor stort hjerte en person kan ha, og hvordan det vil styre måten vi lever på og hva vi gjør for å livnære oss. Han var den største blant menn, sier Hanks i en uttalelse til Entertainment Weekly.

I likhet med Foster vant Hanks Oscar for rollen i Demmes film fra 1993, før han vant Oscar for hovedrollen i «Forrest Gump» .

OGSÅ OSCAR: Tom Hanks (t.v.) vant for rollen sin i «Philadelphia» i 1994. Her sammen med Anna Paquin, Holly Hunter og Tommy Lee Jones, som også vant priser. Foro: Reuters/ NTB scanpi
OGSÅ OSCAR: Tom Hanks (t.v.) vant for rollen sin i «Philadelphia» i 1994. Her sammen med Anna Paquin, Holly Hunter og Tommy Lee Jones, som også vant priser. Foro: Reuters/ NTB scanpi Vis mer

Mistet venn og nabo

Artist Bruce Springsteen (67), som lagde den Oscar-vinnende tittellåta til «Philadelphia», har også delt noen siste ord om den filmregissøren.

- Han var en inspirasjon for meg, en nydelig filmskaper og en stor sjel. Alltid smilende, alltid involvert i verden og pushet deg alltid mot å gjøre ditt beste. Han vil bli dypt savnet, skriver Springsteen i en uttalelse på hjemmesiden sin.

Forfatter Stephen King (69) var nabo med Demme, og har delt en personlig melding på sin Twitter-profil.

- Svært trist over å høre at min venn, nabo og kollega Jonathan Demme har gått bort. Han var en av de virkelig gode fyrene. Jeg svaner deg, kompis, twitrer han.

Også kjente navn som Elijah Wood (36), «Arrested Development»-stjerna Ron Howard (63) og «Fargo»-skuespiller Colin Hanks (39), har publisert minneord over Demme på Twitter.

Anthony Hopkins (79), som vant Oscar for rollen som Hannibal Lecter i «Nattsvermeren», delte følgende korte melding på Twitter natt til torsdag:

«Hvil i fred, min venn», fulgt av en emneknagg med Demmes navn.