I virkeligheten rørte «hovmesteren» aldri en dråpe

«James» var totalavholds.

||| (Dagbladet.no): Det er samme prosedyre hvert år: Miss Sophie og den — etter hvert — ekstremt fulle hovmesteren James snubler høytida inn i 21-tida lillejulaften på NRK.

Klassikeren «Grevinnen og hovmesteren» er for mange synonymt med øyeblikkelig julestemning og en etterlengta pustepause i høytidsstresset, selv om handlinga neppe kommer som den berømte julekvelden på kjærringa.

Same procedure
I svart/hvitt feirer Miss Sophie 90-årsdag med sine avdøde og høyst imaginære gjester Sir Toby, Admiral von Schneider, Mr. Pomeroy og Mr. Winterbottom.

Butleren James er satt til å servere og skåle for hver av de ikke-eksisterende gjestene, noe som fører til at han i løpet av 11 minutter setter til livs en imponerende mengde alkohol med signaturspørsmålet til grunn.

- The same procedure as last year, Miss Sophie?

- The same procedure as every year, James!

Totalt går fire glass sherry, fire glass hvitvin, fire glass sjampanje og cirka to glass (pluss en slurk fra flaska) portvin — i tillegg til innholdet i en blomstervase.

Elleve ganger snubler han i tigerskinnet, mens stemmen og blikket blir stadig mer utydelig - før han forsvinner inn på Miss Sophies soverom for en annerledes «same procedure»-behandling.

Totalavholds
Skuespillet kan tyde på at han har lang erfaring med godt i glasset fra det virkelige liv. Men den gang ei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For i virkelighetens verden så var skuespiller Freddy Frinton — som uten denne rollen nok ville glidd inn i glemselens mørke — totalavholdsmann, skriver filmnettstedet IMDB.

Men gode muligheter til å tørrtrene, det fikk Frinton, som i tillegg til tjue år i rollen som en drita hovmester spilte fyllik i flere andre produksjoner.

17. januar 1909 ble den vordende skuespilleren født i Grimsby i England, hvor han senere begynte yrkeslivet på den lokale fiskeforedlingsfabrikken, ifølge Wikipedia.

Det var imidlertid ikke fisk men en tigerfell som skulle ligge for Frintons føtter, da han angivelig fikk sparken for å bruke i overkant mye arbeidstid på å underholde kolleger.

Han gjorde ikke akkurat braksuksess i sitt påfølgende forsøk som komiker, men livet skulle snu da han i 1945 fikk rollen i teaterstykket «Dinner for one» - altså «Grevinnen og hovmesteren» på norsk.

Ifølge NRK «slet» Frinton ut tre grevinner gjennom sine tjue år i rollen, og det var i 1963 at den tyske kringkasteren NDR spilte inn tv-versjonen med May Warden i rollen som den ensomme overklassekvinnen.

Han døde i 16. oktober 1968 — bare uker før det berømte tv-innslaget skulle spilles inn på nytt i farger.

Knuser alt annet på tv
I hjemlandet Storbritannia er Frinton glemt, men lever som kjent videre som en varm tradisjon i Norge, Sverige, Danmark, en rekke tyskspråklige land samt Australia.

I alle disse landene — foruten Norge — sendes «Grevinnen og hovmesteren» på nyttårsaften, og det var i 1980 at NRK startet tradisjonen med å sende den lillejulaften.

28 år senere har det blitt det mest sette programmet på norsk tv, med 1,6 millioner seere i fjor — og knuser alt fra «Senkveld» og «Grosvold» til «Skal vi danse». Blant de vel 3500 som svarte på Dagbladet.nos avstemning på i denne saken de to timene før sketsjen ble sendt klokka 21.00, svarte hele 72 prosent at de skulle se den i år også.

- En hel generasjon har vokst opp med «Grevinnen og hovmesteren», og sett det hvert år siden de ble født. Det skal myyyye til før NRK slutter å sende det, sier Hilde Hummelvoll til Dagbladet.no.

NRK på tå
Hun er programleder for «Kvelden før kvelden» hvor det trofaste innslaget sendes, og sier hun tidligere ikke ante nøyaktig hvor seriøs denne tradisjonen er for folk.

- Jeg startet i «Kvelden før kvelden» for fem år siden, og fikk et foredrag om at «Grevinnen og hovmesteren» ikke er noe vi tuller med, sier Hummelvoll.

- En gang ble den blant annet sendt i en kortere utgave, og da ble det ramaskrik. Folk la merke til at det mangla noen snublinger, forklarer hun.

Også i 1992 glødet sentralbordet på Marienlyst, da NRK kom i skade for å sende sketsjen før klokka 21.00. Dermed opplevde folk til sin store skrekk at «Nei, han er jo allerede dritings!», sier Hummelvoll.

Skandalen ble løst ved at NRK sendte innslaget to ganger.

- Folk har lagt dette inn i sine private tradisjoner. I hele jula har det vært styr og ståk, men akkurat klokka ni på lillejulaften så kan de sette seg ned, sier programlederen.

Blir du forhindra fra å se begivenheten på tv i kveld, eller vil ha en smugtitt? Som en stusselig erstatning så kan du se «Grevinnen og hovmesteren» på nett.