POTENSIELL BLEMME: Den britiske DJ-en Goldie (bildet) gjestet denne uka en podcast, hvor han omtalte Banksy ved navn. Nå spekuleres det i hvorvidt han kan ha avslørt identiteten til den verdensberømte kunstneren. Foto: NTB Scanpix
POTENSIELL BLEMME: Den britiske DJ-en Goldie (bildet) gjestet denne uka en podcast, hvor han omtalte Banksy ved navn. Nå spekuleres det i hvorvidt han kan ha avslørt identiteten til den verdensberømte kunstneren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Banksy:

Identiteten til Banksy har vært et mysterium i flere tiår. Nå kan stjerna ha blitt avslørt ved en glipp

Blir muligens identifisert i nytt intervju.

(Dagbladet): Sagaen om den virkelige identiteten til gatekunstneren Banksy har utallige kapitler.

I en årrekke har den verdensberømte kunstneren på uvirkelig vis klart å holde identiteten sin skjult, på tross av enorm oppmerksomhet, og pressens tilsynelatende uoppnåelige jakt etter å avsløre vedkommende.

BANKSY?: Den verdenskjente gatekunstneren Banksy tar for seg en grå vegg i Williamsburg, i New York i 2014. Dagbladets fotograf har tidligere fanget blant annet dette bildet av et Banksy-verk under produksjon. Hvorvidt det er den egentlige kunstneren som er avbildet, er ikke kjent. Med seg hadde vedkommende en profesjonell fotograf som dokumenterte det hele. Dagen etter var veggen malt over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BANKSY?: Den verdenskjente gatekunstneren Banksy tar for seg en grå vegg i Williamsburg, i New York i 2014. Dagbladets fotograf har tidligere fanget blant annet dette bildet av et Banksy-verk under produksjon. Hvorvidt det er den egentlige kunstneren som er avbildet, er ikke kjent. Med seg hadde vedkommende en profesjonell fotograf som dokumenterte det hele. Dagen etter var veggen malt over. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge internasjonale medier som BBC, CNN og Independent kan imidlertid personen bak det berømte pseudonymet nå være avslørt - og det ved en glipp.

Store spekulasjoner

Da den britiske DJ-en Clifford Joseph Price, bedre kjent som Goldie, gjestet podcasten «Distraction Pieces» med forfatteren Scroobius Pip, omtalte han den mystiske kunsteren ved navnet «Robert».

Goldie ga ingen ytterligere detaljer om kunstneren, og det ble heller ikke stilt noen oppfølgingsspørsmål rundt Banksys identitet fra programleder Pip.

Det spekuleres dermed i hvorvidt DJ-en nå har bekreftet tidligere påstander om Banksys identitet - at kunstneren er Goldies nære venn og Massice Attack-vokalist Robert Del Naja.

PEKT UT: Det spekuleres nok en gang i hvorvidt Robert Del Naja, vokalist i Massive Attack, er Banksy. Foto: NTB Scanpix
PEKT UT: Det spekuleres nok en gang i hvorvidt Robert Del Naja, vokalist i Massive Attack, er Banksy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mente å sitte på bevis

I fjor gikk nemlig gravejournalist Craig Williams ut med påstander om at kunsteren er nettopp Robert Del Naja. Han hadde brukt mange måneder på å sammenligne bandets konsertdatoer med datoene for når Banksy har gått til verks.

Williams mente å ha funnet beviser for at Banksy-verker ofte dukker opp i byer der nettopp Massive Attack har holdt konsert bare noen dager før eller etter.

Fra før er det kjent at Banksy har sin bakgrunn fra graffitimiljøet i engelske Bristol, der også Robert Del Naja var aktiv under navnet «3D» på 80-tallet. Banksy har selv tidligere opplyst at han lot seg inspirere av 3D.

3D/Robert Del Naja har uttalt at det ikke er han som er den mystiske gatekunstneren, men at han kjenner ham personlig.

DÅRLIG UTSIKT: Graffitikunstneren Banksy har dekorert deler av hotellet som blir beskrevet som det hotellet i verden med verst utsikt. Hotellet ligger rett ved israelerens mur mot Vestbredden i byen Betlehem. Video: AP Vis mer

Møtte Banksy

Enkelte har imidlertid gått så langt som å hevde at det ikke finnes noen Banksy i det hele tatt, men at kunsten hans i virkeligheten er laget av flere kunstnere.

Den rådende teorien om hvem som skjuler seg bak Banksy-navnet har også lenge pekt på relativt ukjente Robin Gunningham, som også stammer fra Bristol.

- Jeg vil verken avkrefte eller bekrefte om dette er Banksy, sa tidligere journalist i Dagbladet, Kine Bjerke Hartz til Dagbladet.no, da denne påstanden ble lagt fram i 2008.

Hun møtte selv Banksy i 2003. Hartz fikk et intervju med den hemmelighetsfulle kunstneren gjennom en venninne i London som kjenner ham godt. Kriteriet for å få intervjuet, var selvfølgelig at hun ikke røpet identiteten hans videre.

Hartz uttalte samtidig at hun tror kunstneren tjener mest på å være så hemmelig som mulig. Dessuten har han gjort såpass mye ulovlig opp gjennom karrieren, at det kan være uheldig for ham å bli avslørt.

- Personlig vil han prøve å unngå å bli avslørt. Det er nok blitt en sport i å holde identiteten hemmelig, og det er litt kult at han er mystisk. I tillegg ønsker han at kunsten skal gå foran alt, og at ikke han som person skal komme i veien for det.

Det er fra tidligere kjent at Banksy har forsøkt å tulle med pressen når det kommer til å stå fram med egen identitet.

Selv Hartz ga uttrykk for at heller ikke hun kan være 100 prosent sikker på at det er den virkelige Banksy hun faktisk møtte i 2003.

- Hva vet jeg? Kanskje han sendte en kamerat. Jeg vet jo ikke om jeg har blitt lurt også.