Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Idol-Hank sprer scientologi-propaganda på Twitter

Ren sjarlatanvirksomhet, raser Olav Gunnar Ballo - som mistet datteren etter scientologi-test.

MED BIL:  Hans Erik Dyvik Husby (til høyre) og hans manager og livvakt Trygve Haug utenfor Blakstad sykehus i 2009, som de mente stadig begikk overgrep. CCHR er en organisasjon med røtter i scientologibevegelsen, som er kraftig mot psykiatri. Enkelte dager sprer Dyvik Husby CCHR sitt budskap på Twitter til over 3500 følgere.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
MED BIL: Hans Erik Dyvik Husby (til høyre) og hans manager og livvakt Trygve Haug utenfor Blakstad sykehus i 2009, som de mente stadig begikk overgrep. CCHR er en organisasjon med røtter i scientologibevegelsen, som er kraftig mot psykiatri. Enkelte dager sprer Dyvik Husby CCHR sitt budskap på Twitter til over 3500 følgere. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Hver fredag sees Hans Erik Dyvik Husby av i overkant 600 000 seere i sin jobb som Idol-dommer. Med årelang erfaring som artisten Hank von Helvete, gir han tips og vink til unge sangtalenter i det brede familieprogrammet på TV 2.

Han er åpen om sitt tidligere rusproblem, og hjelpen han har fått til å bli rusfri på den kontroversielle klinikken Eslöv, som er basert på scientologiens prinsipper. Dyvik Husby har også aktivt engasjert seg i kampen mot psykiatri, som er scientologibevegensens grunntanke. 

- Humbug og sjarlatanvirksomhet Den kjente musikeren er også en flittig bruker av det sosiale nettstedet Twitter, hvor over 3500 personer følger hans meldinger. Jevnlig lenker han til propagandameldinger fra bevegelsen Citizens Commission of Human Rights (CCHR), som er grunnlagt av Scientologikirken.

VIDERESENDER OFTE:  Jevnlig linker Hans Erik Dyvik Husby til CCHR-organisasjonens Twitter-meldinger. Dette er linker til mange minutter lange propagandavideoer, som blant annet hevder at psykiatrien har skylda for rasisme og trekker paralleller til Ku Klux Klan og Hitler.
VIDERESENDER OFTE: Jevnlig linker Hans Erik Dyvik Husby til CCHR-organisasjonens Twitter-meldinger. Dette er linker til mange minutter lange propagandavideoer, som blant annet hevder at psykiatrien har skylda for rasisme og trekker paralleller til Ku Klux Klan og Hitler. Vis mer

Det får Ap-politiker og lege Olav Gunnar Ballo til å se rødt.

- Det er betenkelig at han videresender den typen humbug, som denne sekten gjør. Jeg kaller det konsekvent for en sekt, dette er ikke en kirke. Folk har store nok problemer som de har, og så blir de forført av helt forvirra tanker! Det er uforståelig at kjente personer lar seg misbruke av ren sjarlatanvirksomhet. De blir et redskap for farlig virksomhet, som kan få svært, svært alvorlige konsekvenser, sier Ballo til Dagbladet.

- HUMBUG:  Politiker og lege Olav Gunnar Ballo mistet selv sin datter da hun begikk selvmord etter en scientologitest. Han reagerer sterkt på Idol-dommerens sektflørt.
Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
- HUMBUG: Politiker og lege Olav Gunnar Ballo mistet selv sin datter da hun begikk selvmord etter en scientologitest. Han reagerer sterkt på Idol-dommerens sektflørt. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han mistet datteren Kaja da hun begikk selvmord i 2008, etter å ha gjennomført en personlighetstest signert scientologibevegelsen.

- Urovekkende Stadig legger CCHR ut lenker på Twitter til flere minutter lange videoer. Dyvik Husby linker blant annet til videoer som hevder at legemiddelindustrien har skapt et behov for antidepressiva, at psykiatrien har skapt rasisme og som trekker paralleller til Ku Klux Klan og Hitler.

Ungdom og barn blir brukt i enkelte videoer.

- Tidligere har Dyvik Husby kjørt med CCHR-bil utenfor en psykiatrisk avdeling. Som lege vurderer jeg dette som urovekkende. Det siste mennesker i en sårbar situasjon trenger, er uro. Vi kan diskutere dette faglig, men måten dette gjøres på, er så ufaglig som det kan bli. Sårbare individer lar seg besnære. De kan slutte å ta medisinene sine. I ytterste konsekvens kan noen ta livet sitt. Stort verre blir det ikke, sier Ballo.

- Sammenblanding av roller Trendforsker Michelle Orme er ikke i tvil om at Dyvik Husby sitter på stor autoritet overfor unge. Hun mener hans sterke personlige ytringer på sosiale medier er uheldig.

- Sammenblandingen av roller, er kritikkverdig. En ting er at han er åpen og ærlig på sin begeistring for troen, men å sammenblande rollene med å bli en levende reklameplakat for scientologien kan bli konfliktfylt, sier Orme.

Hun mener TV 2 burde pålagt dommerne visse restriksjoner i forhold til sammenblandingen av disse personlige meningene og deres offentlig rolle.

- Bruker kjendisstatusen Også Andreas Heldal-Lund, som driver den sterkt scientologikritiske organisasjonen Operation Clambake, er kritisk til Dyvik Husbys synlige engasjement.

- Vi har jo tidligere sett hans Turbojugend over hele verden. Han bruker sin kjendisposisjon for å fremme sitt budskap, sier Heldal-Lund.

Heldal-Lund mener ikke man skal forby retningen, men ønkser alle ytterpunktene fram i lyset, slik at de kan diskuteres. Han går langt i å mene at Dyvik Husby blir brukt av scientologibevelsen, og forteller om hvordan de henter inn personer på sitt mest svakeste.

- Personlighetstesten har til hensikt å trekke ut negative ting. Den kaster folk på sjøen, og så er scientologene der for å redde dem inn igjen og bygge dem opp i deres tro, sier Heldal-Lund og trekker en parallell til hvordan Dyvik Husby selv ble kjent med bevegelsen da han skulle avruses.

STERKT KRITISK:  Scientolog-ekspert og kritiker Andreas Heldal-Lund.

Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
STERKT KRITISK: Scientolog-ekspert og kritiker Andreas Heldal-Lund. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
DOMMERPANELET: Flere av årets Idol-dommere er flittige brukere av sosiale medier. Hver fredag gir de tips og råd til unge sangspirer basert på egene artisterfaringer. Her er Dyvik Husby bak dommerbordet sammen med Bertine Zetlitz, Grunnar Greve og Marion Ravn. Foto: TV 2
DOMMERPANELET: Flere av årets Idol-dommere er flittige brukere av sosiale medier. Hver fredag gir de tips og råd til unge sangspirer basert på egene artisterfaringer. Her er Dyvik Husby bak dommerbordet sammen med Bertine Zetlitz, Grunnar Greve og Marion Ravn. Foto: TV 2 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media