GÅTT BORT: For en drøy måned siden døde den svenske idrettshelten Frank Andersson. Den påfølgende tida har vært preget av alt annet enn ro for bryterens nærmeste. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: For en drøy måned siden døde den svenske idrettshelten Frank Andersson. Den påfølgende tida har vært preget av alt annet enn ro for bryterens nærmeste. Foto: NTB ScanpixVis mer

Frank Andersson:

Idrettshelten må ha to begravelser - nå griper myndighetene inn

En tredjepart tvinges til å rykke inn og løse konflikten.

9. september døde den svenske idrettshelten Frank Andersson som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon.

Andersson, som var kjent for sine bryteprestasjoner på 70- og 80-tallet, ble 62 år gammel. En drøy måned har gått siden Sverige mottok dødsbudskapet, og i løpet av den tida har en rekke detaljer rundt Anderssons bortgang preget svenske, så vel som skandinaviske medier.

Nylig ble det blant annet kjent at det må avholdes to begravelsen for bryterlegenden. Årsaken er en uenighet mellom broren Tommy Andersson og Jeanette Bouvin Nygren, som tidligere var gift med Frank Andersson.

Familien ønsker å gravlegge idrettshelten i byen Trollhättan, hvor han opprinnelig kommer fra. Samtidig planlegger ekskona en borgerlig begravelse i Skogskirkegården, som ligger i Enskede sør for Stockholm, ifølge Expressen.

Siste ønske

Ifølge Anderssons bror, Tommy, hadde førstnevnte uttrykt et konkret ønske like før sin død. Den tidligere bryteren ville begraves ved siden av sin bror, dersom han ikke våknet igjen etter operasjonen.

Bouvin Nygren framholder på sin side at Andersson ville ønsket å ha det slik hun har planlagt.

Ettersom de to partene ikke klarer å bli enige, har en tredjepart nå blitt involvert i familietvisten. Ifølge Expressen rykker Länsstyrelsen (tilsvarende Fylkesmannen) inn for å avgjøre hvor Andersson får sitt siste hvilested.

Kan drøye til neste år

Elisabeth Tollsten, ved Stockholms kyrkogårdsförvaltning, har intervjuet både slektninger og venner for å finne ut hvem som har best kjennskap til bryterens siste ønske. Avisa skriver at hun vil sende sin anbefaling Fylkesmannen, som seinere bestemmer hvem som har rett til å avgjøre gravplassen.

Før det endelige gravstedet blir bestemt, skal det likevel avholdes to begravelsesseremonier. Den som ekskona har planlagt vil bli arrangert 16. oktober i Skogskirkegården. Seremonien familien står bak skal holdes i Trollhättans stadskyrka 19. oktober.

Ifølge Expressen skal Andersson kremeres etter den siste begravelsen. Beslutningen om når urnen med avdødes aske går ned i jorda, kan imidlertid la vente på seg helt til neste år.

LAR VENTE PÅ SEG: Det vil bli avholdt to begravelsesseremonier for Frank Andersson. Når han blir stedt til hvile, er imidlertid ikke klart. Foto: NTB Scanpix
LAR VENTE PÅ SEG: Det vil bli avholdt to begravelsesseremonier for Frank Andersson. Når han blir stedt til hvile, er imidlertid ikke klart. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Orket ikke mer

Da nyheten om dødsfallet ble gjort kjent, kom Svante Andersson, som er nevø av den tidligere bryteren, med følgende uttalelse:

- De vet ikke nøyaktig hva som har skjedd, men til slutt orket ikke hjertet hans mer. Livshjelpen ble koblet av i ettermiddag.

«Han hadde et stort hjerte, men denne gangen var det ikke sterkt nok.» Svante Andersson, nevø

Anderssons nevø, broren Tommy, dattera Montana og vennen Robert Gidlöf var alle ved idrettsheltens side da han gikk bort på Karoline sykehus.

- Han hadde et stort hjerte, men denne gangen var det ikke sterkt nok. Denne kampen ble for tøff, la Svante Andersson til.

TOK OL-BRONSE: Sveriges Frank Andersson (t.h.) og Tyrkias Ismail Temiz i Los Angeles i 1984. Foto: NTB Scanpix
TOK OL-BRONSE: Sveriges Frank Andersson (t.h.) og Tyrkias Ismail Temiz i Los Angeles i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bryteren kunne se tilbake på en lang og suksessfull karriere da han la opp. På slutten av 70-tallet og begynnelsen på 80-tallet var han en av verdens beste brytere, og tok en rekke medaljer. Han vant VM-gull i 1977, 1979 og 1982. Andersson tok også OL-bronse i Los Angeles i 1984.

Etter karrieren har Andersson vært med i de svenske utgavene av «Robinson», «Mesternes mester», «Skal vi danse» og «Farmen». Han måtte imidlertid avbryte innspillingen av sistnevnte program tidligere i sommer da han fikk problemer med hjertet.

Andersson etterlot seg de tre sønnene Isac (22), Winston (5) og Mileon (4).

Winston og Mileon fikk han sammen med Bouvin Nygren, som han giftet seg med 2012. I fjor bekreftet imidlertid paret at de hadde gått fra hverandre.