Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ingvar Kamprad

Ikea-arvingenes hemmelige luksusliv

Tre sønner får en del av avdøde Ingvar Kamprads ville formue.

MILLIARDÆRER: Jonas (t.v), Mathias, Ingvar og Peter er de fire gutta i Kamprad-familien, som i sin tid stiftet Ikea. Ingvar gikk bort i januar, og det er sønnene som blir sittende igjen med milliardformuen. At de er rike, er imidlertid ikke noe de skryter av. Foto: Ikea
MILLIARDÆRER: Jonas (t.v), Mathias, Ingvar og Peter er de fire gutta i Kamprad-familien, som i sin tid stiftet Ikea. Ingvar gikk bort i januar, og det er sønnene som blir sittende igjen med milliardformuen. At de er rike, er imidlertid ikke noe de skryter av. Foto: Ikea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av januar gikk Ikea-gründer Ingvar Kamprad bort, 91 år gammel. Ifølge en pressemelding fra selskapet han selv skapte, hadde han de nærmeste rundt seg da han avgikk ved døden.

Kamprad blir sett på som et nasjonalikon, har i mange år vært Sveriges rikeste mann og grunnla flatpakkemøbelimperiet Ikea.

91-åringen, som grunnla møbelgiganten Ikea allerede som 17-åring, har legendestatus i nabolandet.

Mangemilliardæren har lenge vært Sveriges rikeste - og blant Europas rikeste menn - og hadde i 2007 en formue på nærmere 300 milliarder kroner.

Det får sønnene nyte godt av. Jonas, Peter og Mathias Kamprad er hver og en verdt drøyt ti milliarder norske kroner hver. Penger har de hatt hele livet, men de har likevel fått beina godt plantet på jorda av foreldrene.

Lever diskré

De tre sønnene, som i dag er fra 48 til 53 år gamle, har derfor aldri skrytt av formuen eller kjørt luksusbiler rundt om i Sverige. I stedet lever de et diskré luksusliv, og det er ikke alle detaljene rundt verken oppveksten eller det generelle livet deres som er kjent. De har nemlig aldri latt seg intervjue.

Med så mye penger, kunne man også enkelt pensjonert seg. Likevel har de valgt å gå i farens fotspor.

- Etter en stund betyr ikke penger noe for rike mennesker. Man vet at man er rik, men det handler mer om hvor man skal plassere pengene, sier Bertil Torekull, forfatter av «Historien om Ikea», til svenske Expressen.

Ingen av de tre sønnene til Ingvar Kamprad og kona Margaretha vokste opp i Sverige. For å komme seg unna «söta brors» strenge skatteregler, flyttet familien heller til boliger i Danmark og Sveits. Derfra fulgte målrettede veier for alle tre brødrene, som tidlig bestemte seg for å gjøre karriere.

Ifølge boka til Torekull skal Peter Kamprad i 1974, da han bare var ti år gammel, ha uttalt at han syntes synd på faren siden han jobbet så mye. «Når vi blir store, har vi bestemt oss for at vi skal hjelpe deg», skal han ha uttalt etter at faren kom hjem seint fra jobb en aften.

Han gjorde alvor av påstandene. Peter, eldst av de tre sønnene, utdannet seg innenfor økonomi ved et universitet i Sveits. I dag er han styreformann i Ikano-konsernet. Under minnestunden som ble arrangert for hans far, gjorde han det klinkende klart at selskapet skal leve videre.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.08.2015 - KJEDET MEG: Australske Simon Gilmore bestemte seg å få Ikea-handlingen kjappere unnagjort ved å plage kjæresten Donna. - Jeg kjedet meg og hadde ikke noe annet fornuftig å gjøre, sier Gilmore til Dagbladet. Video: Simon Gilmore Vis mer

- Uten en sterk forretningskultur kommer Ikea en dag til å forsvinne. For å hedre Ingvar har jeg bestemt meg for å dedisere resten av livet mitt til selskapet, og til å forbedre våre verdier, sa han, ifølge Expressen, og fortsatte:

- Takk for at dere kom, alle sammen. Jeg vil gi dere en klem, fortalte den ellers mediesky sønnen i minnestunden.

Ekstremt mediesky

Den mellomste sønnen, Jonas, valgte derimot å bli interiørarkitekt. Det ved den anerkjente skolen Haute école d'art et design, som befinner seg i Lausanne, Sveits. Han designer i dag møbler for Ikea, samt for andre kjeder.

Yngstemann Mathias har ingen formell universitetsutdannelse, men har fortsatt gjort det bra. Han er styremedlem i Inter Ikea Holding, som mottar royalties fra varehuset. Han fortalte i minnestunden at han ikke eier noen aksjer i selskapet, fordi selskapet ikke er børsnotert.

ANNERLEDES: Da sønnen spurte pappa Eric Strong om han kunne få «verdens kuleste seng», laget han denne. Senga består av vanlige Ikea-møbler, og har blant annet et hemmelig rom bak bokhyllen som åpnes hvis man drar i en bok. Video: Reuters Vis mer Vis mer

- Jeg kan ikke selge noe til en tredjepart, så selskapet kommer til å holde seg samlet. Økonomisk sett hadde jeg valgt aksjer, men for Ikeas framtid er det fantastisk, fortalte den gråtkvalte sønnen under minnestunden.

Sønnene er ekstremt mediesky, og har bare latt seg «intervjue» én gang. Eller, de lot ikke journalisten snakke med dem, men svarene ble sendt til en reporter i DI Weekend - gjennom familiens talsperson. Det ble da ikke spesifisert hvem som hadde sagt hva.

En av brødrene ga også et sitat til Torekull, i forbindelse med hans nevnte bok, om luksuslivet. Det er ikke kjent hvem av dem som svarte:

- Selv tenker man ikke over at man er rik, noe folk har vanskelig for å forstå. Det finnes dem som bader i kaviar og som kjører store biler for å vise at de er noe. Men er man virkelig det, trenger man ikke vise det, uttalte en av de tre brødrene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!