INGEN SYNDEBUKK: Stella Mwangi tørker tører etter at hun røyk ut av Eurosong-semifinalen tirsdag foran et stort pressekorps. Verken MGP-general Per Sundnes eller prosjektleder Skjalg Solstad (t.v. for Stella) skal henges ut som syndebukk. Foto: Anders Grønneberg
INGEN SYNDEBUKK: Stella Mwangi tørker tører etter at hun røyk ut av Eurosong-semifinalen tirsdag foran et stort pressekorps. Verken MGP-general Per Sundnes eller prosjektleder Skjalg Solstad (t.v. for Stella) skal henges ut som syndebukk. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ikke rør Per Sundnes

Selvransakelsens time er kommet, og NRK må komme til bunns denne MGP-misæren. Men rør ikke Per Sundnes.

DÜSSELDORF: Jakten på syndebukker er blitt en typisk norsk idrettsgren. Går noe galt værer vi blod og jakta er i gang.

Det gikk veldig galt for Stella Mwangi i torsdagens delfinale. Det er viktig at NRK finner svar på hvorfor lyden forsvant i enkelte land/områder. Analyser, men dropp jakta på syndebukker.

Per Sundnes er Norges MGP-general, og ledere må ofte bøte med karrieren når ting tryner. I fjor floppet Didrik Solli-Tangen, og i år ble vi hjemsendt i unåde.

Men våg ikke å røre Sundnes. Han gjør en formidabel jobb. Han har fornyet og vitalisert MGP. Sundnes har makt, men den er begrenset. Han kan til en viss grad styre utvelgelsen, men det er det norske folk som stemmer fram en vinner.

Derfor skal vi verken lete etter svakheter hos Stella eller Per. Begge har levert. Det undertegnede og Sundnes - og veldig mange flere - kunne vist, var mindre skråsikkerhet. «Vi går videre», var vårt mantra. Den norske delegasjonen struttet av selvtillit. Greit, vi møter på startstreken for å vinne, men litt mer nøkternhet ville vært kledelig.

IKKE TA PER: Det er ikke Per Sundnes' skyld for at Norge røyk ut.
IKKE TA PER: Det er ikke Per Sundnes' skyld for at Norge røyk ut. Vis mer

Snart begynner opptakten får å finne neste års MGP-artister. Veien er lang, mange bidrag, komponister og artister skal inviteres. Arbeidet skal Per & Co. gå i gang med.

Men er det mulig å utføre nye og andre grep som gjør prosessen og utvelgelsen bedre? Det spørsmålet bør general Per Sundnes, prosjektleder Skjalg Solstad og NRK stille seg.

Sverige ble tvunget til å gå i seg selv etter flere uår. Det endte med at Slagerfestival-guru Christer Björkman fikk mer, ikke mindre, makt - eller sparken. Om det vil redde Sveriges ære, får vi se i kveld. Men vi skal ha tillit til Sundnes og hans team.

Å sette Rødehette i samme rom med mange ulver, går aldri bra. Jeg burde sett det før, for Øststatene dominerte den første delfinalen. De har en annen kultur med langt mer harry smak både når det gjelder musikk og tilbehør. Dessuten gjør de som gode naboer alltid gjør, stemmer på hverandre. Derfor bør arrangørene ikke la Øststatene dominere, men sørge for en best mulig heleuropeisk spredning.

FIKK DOKKE: Stella Mwangi trøster seg meg dokka hun av seg selv, som hun fikk av en fan i Düsseldorf. Foto: Anders Grønneberg
FIKK DOKKE: Stella Mwangi trøster seg meg dokka hun av seg selv, som hun fikk av en fan i Düsseldorf. Foto: Anders Grønneberg Vis mer