- Inga Marte er dobbeltmoralsk

Frps Per Arne Olsen ut mot gravide-utspill

REAGERER: Frps Tønsberg-ordfører og nestleder Per Arne Olsen mener gravide Inga Marte Thorkildsens utspill om at alle gravide skal ha valgfrihet i fødselomsorgen er fullstendig skivebom fra SV. Foto: Jacques Hvistendahl.
REAGERER: Frps Tønsberg-ordfører og nestleder Per Arne Olsen mener gravide Inga Marte Thorkildsens utspill om at alle gravide skal ha valgfrihet i fødselomsorgen er fullstendig skivebom fra SV. Foto: Jacques Hvistendahl.Vis mer

Frps nestleder og Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen mener Inga Marte Thorkildsen bommer stygt når hun sier hun ønsker seg valgfrihet for gravide.

- Jeg reagerer på at hun gir uttrykk for sitt eget valg av sted å føde og mener at alle må få gjøre dette valget. Jeg er enig i at det burde være slik, men det er dobbeltmoralsk av Inga Marte Thorkildsen, sier Olsen.

Ulikt SV
Han mener Thorkildsens utspill ikke stemmer med SVs politikk.

- Jeg synes det er veldig hyggelig at hun har oppdaget de fine sidene ved valgfrihet. Det er jo veldig ulikt en SVer. Men på den andre siden kan man si at en SVer nå har oppdaget valgfrihetens gleder, sier Olsen og legger til:

- Jeg håper hun nå ser at valgfrihet ikke bare kan være et gode for fødende, men også for gamle mennesker som trenger hjelp til det mest intime.

Venter barn
I går kunne Inga Marte Thorkildsen fortelle til Dagbladet at hun venter barn med sin mann og SV-rådgiver, Lars Kolltveit. Thorkildsen skal i desember føde på den jordmorstyrte ABC-klinikken ved Ullevål universitetssykehus. Den profilert SV-politikeren ønsker at alle gravide skal få samme mulighet til oppfølging og fødselhelp av jordmor.

- Jeg har tatt et aktivt valg om hvor jeg vil føde. Tilbudet på ABC-klinikken er stadig under press fordi de bruker mer tid på hver enkelt. Dette tilbudet må styrkes. Jeg vil ha valgfrihet, slik at alle gravide kan velge mellom tett oppfølging av jordmor eller tilbudet hos fastlege, sa Thorkildsen til Dagbladet.

- Hyggelig nyhet
Nestlederen understreker at hans utspill bare går på retorikken hun bruker. Thorkildsens politikerkollega i Vestfold, kjenner godt Inga Marte og familien hennes fra Tønsberg. Nyheten om det ventende barnet synes han er veldig hyggelig.

- Men når hun veldig krast tar til orde for å velge sitt fødestad og ønsker at andre skal kunne velge det samme, må jeg minne henne om SVs kamp mot valgfrihet i Tønsberg. Vi har innført valgfrihet på hjemmehjelpen, og vi ønsker det samme i skolene. Vi har en ordning med fritt skolevalg, så langt det er mulig. Vi ønsker at foreldre selv skal velge skole for barna. Men det har SV vært imot. Men nå ønsker Inga Marte Thorkildsen seg plutselig valgfrihet, sier Tønsberg-ordføreren, som mener hun dermed også burde være for valgfrihet i eldreomsorgen.

- Det er like naturlig for de gamle å få velge hvem som skal komme hjem til dem, som hvem som skal hjelpe henne og andre gravide med å føde. Valgfrihet er veldig bra og ivaretar den enkeltes verdighet. Så langt det er mulig er valgfrihet et gode, sier Olsen.

Selv har Thorkildsen følgende kommentar til Olsen:

- Frps valgfrihet er en frihet for noen få, på bekostning av fellesskapet. De ønsker privatisering, og at fellesskapets penger heller skal gå til private eiere enn til å forbedre det offentlige tilbudet. SV ønsker valgfrihet innenfor det offentlige. Vi vil forbedre og gjøre tilbudet mer mangfoldig. Privatisering betyr valgfrihet for noen få, ressurssterke og ofte relativt friske pasienter. Vi vil ha valgfrihet for alle.

GRAVID: SVs profilerte stortingsrepresentant, Inga Marte Thorkildsen, venter barn i desember. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GRAVID: SVs profilerte stortingsrepresentant, Inga Marte Thorkildsen, venter barn i desember. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer